Country LIfe Cizrna 1 kg

98 %
Stars
(8 hodnocení)

Cizrně se také říká římský hrách. Je to luštěnina s jemné oříškové chuti a má lehce krémovou konzistencí. Je vhodná jako příloha nebo jako základ pomazánek či polévek. Královna luštěnin, se kterou se dá kouzlit. Chutná jako oříšky, salátům dodá ten pravý šmrnc a v polévkách nepřijde žádná kulička nazmar. Klasika jako hummus nebo falafel přinesou nové chutě do běžného jídelníčku. Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka... Celý popis

Koupit za 129 Kč

Popis

Cizrně se také říká římský hrách. Je to luštěnina s jemné oříškové chuti a má lehce krémovou konzistencí. Je vhodná jako příloha nebo jako základ pomazánek či polévek.

Královna luštěnin, se kterou se dá kouzlit. Chutná jako oříšky, salátům dodá ten pravý šmrnc a v polévkách nepřijde žádná kulička nazmar. Klasika jako hummus nebo falafel přinesou nové chutě do běžného jídelníčku.

Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk s až deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném.

Využití:

- kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného

- polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou smetany, nebojte se celou cizrnu přidat i do klasických zeleninových či houbových polévek

- karbanátky - rozmixujte luštěninu, přidejte koření, bylinky, vajíčko a mouku, tvořte placky a smažte dozlatova z obou stran

- omáčky - cizrna chutná skvěle v omáčkách jako náhrada masa

- zahuštění - rozmixovaná cizrna zahustí polévku i omáčku

- saláty - uvařená a vychlazená cizrna může být chutným doplňkem zeleninového salátu

- pražení - smažte cizrnu na oleji do křupava (10-20 minut), v průběhu smažení můžete ochutit kořením, úžasné jako pochoutka třeba místo chipsů

- Cizrnová moussaka 

- Cizrnová karobela - podobným způsobem můžete připravit i slanou pomazánku, k cizrně se hodí česnek, bylinky nebo třeba sušená rajčata

Cizrnu je nutno namáčet minimálně 8 hodin, ideálně až dvanáct. Dle doby namáčení se poté vaří 1 - 1,5 hodiny. Vaření v tlakovém hrnci velice výrazně zkrátí dobu varu, asi o třetinu až polovinu. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.

Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení.

Složení:
Cizrna*. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Skladování:
Skladujte při relativní vlhkosti do 70 %. 

Legislativní zařazení:
Luštěniny – cizrna.

Země původu:
Turecko

Certifikace:
CZ-BIO-001

BIO:
Ano

Příprava / určení:
Cizrnu namočte na 8–12 hodin propláchněte a vařte do měkka 1–1,5 hodiny.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Country Life
Bio ano