Japonská omáčka Tonkatsu Obecné informace Tonkatsu je tradiční japonská omáčka používaná především k obalovaným a smaženým pokrmům. Má hustou konzistenci a sladko-pikantní chuť. Hlavními složkami jsou obvykle rajčatový protlak, jablečné pyré, sójová omáčka, ocet a různé koření. Původ a historie Omáčka Tonkatsu pochází z období Meidži (1868-1912), kdy se Japonsko otevřelo západním vlivům. Název "tonkatsu" je složeninou slov "ton" (vepřové) a "katsu" (kotleta). Původně byla vytvořena jako doplněk... Celý popis

Koupit za 89 Kč

Popis

Japonská omáčka Tonkatsu
Obecné informace
Tonkatsu je tradiční japonská omáčka používaná především k obalovaným a smaženým pokrmům. Má hustou konzistenci a sladko-pikantní chuť. Hlavními složkami jsou obvykle rajčatový protlak, jablečné pyré, sójová omáčka, ocet a různé koření.
Původ a historie
Omáčka Tonkatsu pochází z období Meidži (1868-1912), kdy se Japonsko otevřelo západním vlivům. Název "tonkatsu" je složeninou slov "ton" (vepřové) a "katsu" (kotleta). Původně byla vytvořena jako doplněk k vepřovému řízku v japonském stylu, ale postupně se její použití rozšířilo i na další pokrmy.
Zajímavosti

Tonkatsu omáčka je často označována jako "japonský kečup" kvůli své všestrannosti a oblíbenosti.
V některých receptech se používá Worcester omáčka jako tajná přísada pro zvýraznění chuti.
Existují regionální varianty omáčky s mírně odlišnými chutěmi a složením.

Tipy na použití

Obalované maso: Ideální k vepřovému, kuřecímu nebo rybímu řízku.
Zelenina: Skvělé jako dip pro tempuru nebo smažené zeleninové placičky.
Sandwiče: Použijte jako spread pro japonské katsu sendviče.
Salátový dresink: Zřeďte trochou rýžového octa pro lehký salátový dresink.

Otázky a odpovědi
Je omáčka Tonkatsu pálivá?
Ne, není pálivá. Má spíše sladko-pikantní chuť s lehce kyselým nádechem.
Jak dlouho vydrží otevřená omáčka?
Po otevření vydrží v lednici až 1 měsíc, pokud je správně uzavřená.
Je vhodná pro vegetariány?
Většina komerčních značek je vegetariánská, ale vždy zkontrolujte složení kvůli možné přítomnosti rybí omáčky.
Shrnutí
Japonská omáčka Tonkatsu je nepostradatelnou součástí japonské kuchyně. Její všestrannost a jedinečná chuť ji činí oblíbenou nejen v Japonsku, ale i po celém světě. Ať už ji použijete tradičně k obalovanému masu nebo experimentujete s novými způsoby, Tonkatsu omáčka obohatí vaše kulinářské zážitky o autentickou japonskou příchuť. Návod k použitíNejznámnější je použití k japonskému pokrmu Tonkatsu, což je vepřový řízek smažený v trojobalu přelitý právě touto omáčkou. Tonkatsu omáčku je ale možné použít i jako dip na zeleninu a ovoce.Složenívývar (cibule, česnek, bobkový list, skořice, voda), třtinový cukr, rajčatová pasta, destilovaný ocet, sůl, pomerančové pyré, sójová omáčka ( voda, sójové boby, pšenice, sůl), modifikovaný tapiokový škrob, zázvor, barviva E150c, zvýrazňovač chuti E621, sójový protein, koření ( tymián, šajvěj, muškátový oříšek, zázvor, černý pepř, červené chilli), zahušťovadlo E415Alergiesója, pšenice
Zobrazit více

Parametry

Objem 220 ml
Výrobce Yamamori