Včelařství Domovina Mango s limetkou v medu 75 g

100 %
Stars
(6 hodnocení)

Mango a limetka v medu Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři Pravda bývá často jednoduchá: „Když mají med a mango s limetkou, tak prostě šťastní všichni lidé jsou.“ Jak jsme objevili mango a limetku? Vůně manga nás velice oslovila a jeho chuť s medem ohromila. A limetka celou tu lahůdku ještě vylepšila. Ani vy se pomyšlení na ni nezbavíte, dokud sklenička nebude prázdná. Složení a konzistence manga s limetkou v medu Med s limetkou a mangem se skládá výhradně z medu, limetky a lyofilizovaného... Celý popis

Popis

Mango a limetka v medu
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři

Pravda bývá často jednoduchá:

„Když mají med a mango s limetkou,
tak prostě šťastní všichni lidé jsou.“

Jak jsme objevili mango a limetku?

Vůně manga nás velice oslovila a jeho chuť s medem ohromila. A limetka celou tu lahůdku ještě vylepšila. Ani vy se pomyšlení na ni nezbavíte, dokud sklenička nebude prázdná.

Složení a konzistence manga s limetkou v medu

Med s limetkou a mangem se skládá výhradně z medu, limetky a lyofilizovaného manga. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.

- Náš tip: nechte med s limetkou a mangem v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)

Co je to pastovaný med?

Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.

Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.

Mango – popis a zajímavosti

Mango je plod stromu mangovníku indického, jednoho z desítek druhů rodu Mangifera. Pochází pravděpodobně z jižní a jihovýchodní Asie, jeho největším současným producentem je Indie (20 miliónů tun ročně). Roste v tropických, spíše nížinných lesích po celém světě.

- Těší se úctě u buddhistů. Je pro ně symbolem lásky a místem Buddhových meditací.

- Jméno manga stvořili z původního malajálamského slůvka māṅṅa Portugalci.

- Největší a nejtěžší plody manga váží až 2 kilogramy.

- Další zajímavosti najdete na našem blogu.

Květový med – popis a zajímavosti

Med květový má každý rád. Jestlipak ale každý ví, že:

- odborně se označuje jako polyflórní med (vícedruhový – včely ho sbírají z více druhů rostlin),

- kvůli jednomu kilogramu medu musí včely navštívit okolo 4 milionů květin,

- Česká republika patří k největším výrobcům medu v Evropě.

- Další zajímavosti najdete na našem blogu.

Výroba limetky s mangem v medu

Ochucený med s mangem a limetkou děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.

- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.

A jak máme mango a limetku v medu nejraději?

Nemusíte být milovníkem japonských komiksů, léto s vůní manga a limetky si přesto zamilujete. Mango a limetka jsou zkrátka bezva dvojka bez limitů a vy ji využijete každý den. Med můžete namazat na pečivo, přidat do pokrmů, ovocných salátů a především do dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudink). Lze ho rozmíchat v müsli s jogurtem, v koktejlu nebo si exotickou chuť zjemněnou nakyslou limetkou dopřát jenom tak pro radost.

- Rady do kuchyně: jak s medem vykouzlit skvělé pochoutky.

Podrobnosti o limetce s mangem v medu

Výživové údaje na 100 g

Energie
1 375 kJ / 328 kcal

Tuky
0,1 g

Z toho nasycené kyseliny
0 g

Sacharidy
80 g

Z toho cukry
79 g

Bílkoviny
0,5 g

Sůl
0 g

Obsahuje: květový pastovaný med (93,25 %), lyofilizované mango (6 %), limetka (0,75 %)

Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Včelařství Domovina
Hmotnost 75 g