Red Jalapeňo mash Tekutý mash z červených chilli papriček Jalapeňo.   Pálivost: 10 000 SHU Objem: 100 ml Složení: Red Jalapeño chilli papričky, sůl, kyselina octová. Země původu: Kolumbie   Pálivost jalapeňo papriček se pohybuje okolo 8 000–10 000 SHU, slabší druhy mohou mít i pouhých 2 500 SHU.   Vzhledem k tomu, že tato paprička se objevuje úplně všude – od nejrůznějších omáček až po burgery nebo pizzy – je pro některé vrcholnou zkušeností s chilli a považují ji za "pekelně" pálivou. V porovnání... Celý popis

Koupit za 100 Kč

Popis

Red Jalapeňo mash
Tekutý mash z červených chilli papriček Jalapeňo.
 
Pálivost: 10 000 SHU
Objem: 100 ml
Složení: Red Jalapeño chilli papričky, sůl, kyselina octová.
Země původu: Kolumbie
 
Pálivost jalapeňo papriček se pohybuje okolo 8 000–10 000 SHU, slabší druhy mohou mít i pouhých 2 500 SHU.
 
Vzhledem k tomu, že tato paprička se objevuje úplně všude – od nejrůznějších omáček až po burgery nebo pizzy – je pro některé vrcholnou zkušeností s chilli a považují ji za "pekelně" pálivou. V porovnání s ostatními papričkami na Scovilleho stupnici má však pořádně co dohánět. 
Zelené Jalapeňo jsou papričky nedozrálé. Jsou více pálivé a déle vydrží. Také proto na ně v čerstvé podobě narazíte častěji než na ty červené. Pro zajímavost, jakmile se na zelených papričkách utvoří jemné prasklinky, dosáhla paprička ve své nezralé dospělosti nejlepší chuti (ačkoliv někteří považují tyto vrásky za známku nekvality). Po plném dozrání získá barvu červenou. Červené Jalapeňo mají plnější chuť, jemnější strukturu a výraznější sladkost. Běžně jsou určené spíše k sušení nebo uzení – takto upravené se nazývají Chipotle. 
 
S Jalapeňo neuděláte chybu v žádném jídle, kterým se chystáte pohostit návštěvu, rodinu nebo úplné chilli začátečníky. Většinou se podávala ke zvěřině, mořským plodům a drůbeži.
 
Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2–6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Chilli Doctor