Pěstování a výsev Doporučujeme vysazovat od října do května. Dbejte na to, aby půda nebyla zmrzlá – jinak hrozí poškození kořenů a rostlinka by nemusela přežít. Štěpení rostlinky by mělo být lehce pod povrchem půdy. Nejlepší je použít organic půdu. Sklizeň Okvětní lístky růží se sbírají velmi brzy ráno, kdy mají nejvyšší koncentraci éterických látek. Obsah éterické látky se pohybuje mezi 0,02 % a 0,04 %, jen výjimečně dosahuje až 0,09 %. Pro získání jednoho kilogramu růžového oleje je potřeba... Celý popis
Koupit za 749 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších

BIO růže Damašská z Kazanlaku, SAZENICE
Doprava:
zdarma
749 Kč
Koupit za 749 Kč
Popis
Pěstování a výsev
Doporučujeme vysazovat od října do května. Dbejte na to, aby půda nebyla zmrzlá – jinak hrozí poškození kořenů a rostlinka by nemusela přežít. Štěpení rostlinky by mělo být lehce pod povrchem půdy. Nejlepší je použít organic půdu.
Sklizeň
Okvětní lístky růží se sbírají velmi brzy ráno, kdy mají nejvyšší koncentraci éterických látek.
Obsah éterické látky se pohybuje mezi 0,02 % a 0,04 %, jen výjimečně dosahuje až 0,09 %. Pro získání jednoho kilogramu růžového oleje je potřeba přibližně 2 až 3 tuny růžových lístků.
Bulharská Rosa Damascena – poklad s více než 300letou tradicí
BIO Damašská růže se vyznačuje vášnivou, až opojnou vůní a barevnými květy. Sběr jejích okvětních lístků v BIO kvalitě je procesem vyžadujícím obratnost a trpělivost. Každý květ se pečlivě ručně stříhá a vkládá do vrbových košíčků, které se následně odesílají do lihovarů.
V září 2014 získal bulharský růžový olej chráněné zeměpisné označení (CHZO) od EU, což podtrhuje jeho jedinečnost a kvalitu.
Pěstovaná více než tři století, je Bulharská Rosa Damascena považována za nejlepší olejnatou růži na světě. Růžový olej a růžová voda se destilují z druhu Rosa Damascena Mill. (podčeleď Rosoideae, čeleď Rosaceae).
Její pěstování sahá až do 16. a začátku 17. století. Růžový keř se dožívá přibližně 30 let a může dosahovat výšky až 2 metrů. Pěstování této růže je náročné a vyžaduje několik důležitých zemědělských postupů, jako je prořezávání, orba půdy, sklizeň na zimu, jarní obracení půdy, zalévání, hnojení a ochrana proti škůdcům.
Růžové údolí Kazanlaku – poklad Bulharska a centrum světového růžového oleje
Růžové údolí Kazanlaku se táhne v šířce 10–12 kilometrů a v délce 95 kilometrů, s průměrnou výškou 350 metrů a rozlohou 1895 km². Kalofer Valley of Roses je centrem světové výroby růžového oleje. Vedle Kazanlaku se zde rozkládají další významná města, jako například Karlovo, Sopot, Kalofer a Pavel Banya.
Slavný region Kazanlak se ve starších dobách nacházel jižně od balkánských hor, známých mezi Slovany jako „Stará hora“. Na jihu sousedí s nižším pohořím Sredna Gora. Geologicky oblast tvoří dvě říční údolí – údolí Stryama na západě a údolí Tundzha na východě.
Unikátní klima hor a údolí
Atypické vzorce počasí v této oblasti jsou spojovány s širšími změnami klimatu v Evropě, která je dnes označována za nejrychleji se ohřívající kontinent. Díky specifickému mikroklimatu je Růžové údolí považováno za výjimečné kulturní dědictví. Pěstování růží v BIO kvalitě je zde pečlivě chráněno a přísně kontrolováno.
Šípky a růžový olej – dva poklady z jedné rostliny
Šípky (květy, které nabobtnaly na semena) jsou vynikajícím zdrojem vitamínů A, B3, C, D a E. Obsahují také bioflavonoidy, kyselinu citronovou, flavonoidy, fruktózu, jablečnou kyselinu, třísloviny a zinek.
Studie ukazují, že po perorálním podání se růžový olej hromadí v játrech. Proces akumulace začíná již během první hodiny a svého maxima dosahuje přibližně za 8 hodin. K jeho vylučování dochází především prostřednictvím ledvin.
Klinické studie potvrzují, že růžový olej je pacienty velmi dobře snášen – nebyly hlášeny ani zaznamenány žádné vedlejší účinky. Toxikologické studie jej charakterizují jako látku s nízkou toxicitou, což podtrhuje jeho bezpečnost při použití.
V dnešní medicíně: Léčivá síla růže
Růže je oblíbeným léčivým prostředkem lidových léčitelů a její růžový olej má dlouhou historii tradičního využití v lékařství. Dnes se používá při léčbě různých zdravotních problémů, jako jsou gynekologické křeče při PMS, hormonální změny v klimakteriu, záněty močových cest nebo záněty kůže. Listy, růžová voda a attar (koncentrovaný růžový olej) mají podobné využití.
Přírodní zázrak pro pleť
Růžový olej a růžová voda jsou vhodné pro všechny typy pleti, ale největší přínos mají pro suchou, citlivou a stárnoucí pleť. Díky tonizujícím a adstringentním účinkům na kapiláry těsně pod povrchem kůže pomáhají snižovat zarudnutí způsobené jejich rozšířením. Je však důležité, aby výrobek obsahoval originální přírodní růžový olej, protože syntetické přísady nemají žádnou terapeutickou hodnotu.
Růžová voda je levnější a přitom účinný přírodní kosmetický přípravek. Čistí a osvěžuje pleť, uklidňuje podrážděnou pokožku a působí jako tonikum i antiseptikum. Díky těmto vlastnostem je růže jedním z nejcennějších pomocníků v přírodní medicíně i kosmetice.
Doporučujeme vysazovat od října do května. Dbejte na to, aby půda nebyla zmrzlá – jinak hrozí poškození kořenů a rostlinka by nemusela přežít. Štěpení rostlinky by mělo být lehce pod povrchem půdy. Nejlepší je použít organic půdu.
Sklizeň
Okvětní lístky růží se sbírají velmi brzy ráno, kdy mají nejvyšší koncentraci éterických látek.
Obsah éterické látky se pohybuje mezi 0,02 % a 0,04 %, jen výjimečně dosahuje až 0,09 %. Pro získání jednoho kilogramu růžového oleje je potřeba přibližně 2 až 3 tuny růžových lístků.
Bulharská Rosa Damascena – poklad s více než 300letou tradicí
BIO Damašská růže se vyznačuje vášnivou, až opojnou vůní a barevnými květy. Sběr jejích okvětních lístků v BIO kvalitě je procesem vyžadujícím obratnost a trpělivost. Každý květ se pečlivě ručně stříhá a vkládá do vrbových košíčků, které se následně odesílají do lihovarů.
V září 2014 získal bulharský růžový olej chráněné zeměpisné označení (CHZO) od EU, což podtrhuje jeho jedinečnost a kvalitu.
Pěstovaná více než tři století, je Bulharská Rosa Damascena považována za nejlepší olejnatou růži na světě. Růžový olej a růžová voda se destilují z druhu Rosa Damascena Mill. (podčeleď Rosoideae, čeleď Rosaceae).
Její pěstování sahá až do 16. a začátku 17. století. Růžový keř se dožívá přibližně 30 let a může dosahovat výšky až 2 metrů. Pěstování této růže je náročné a vyžaduje několik důležitých zemědělských postupů, jako je prořezávání, orba půdy, sklizeň na zimu, jarní obracení půdy, zalévání, hnojení a ochrana proti škůdcům.
Růžové údolí Kazanlaku – poklad Bulharska a centrum světového růžového oleje
Růžové údolí Kazanlaku se táhne v šířce 10–12 kilometrů a v délce 95 kilometrů, s průměrnou výškou 350 metrů a rozlohou 1895 km². Kalofer Valley of Roses je centrem světové výroby růžového oleje. Vedle Kazanlaku se zde rozkládají další významná města, jako například Karlovo, Sopot, Kalofer a Pavel Banya.
Slavný region Kazanlak se ve starších dobách nacházel jižně od balkánských hor, známých mezi Slovany jako „Stará hora“. Na jihu sousedí s nižším pohořím Sredna Gora. Geologicky oblast tvoří dvě říční údolí – údolí Stryama na západě a údolí Tundzha na východě.
Unikátní klima hor a údolí
Atypické vzorce počasí v této oblasti jsou spojovány s širšími změnami klimatu v Evropě, která je dnes označována za nejrychleji se ohřívající kontinent. Díky specifickému mikroklimatu je Růžové údolí považováno za výjimečné kulturní dědictví. Pěstování růží v BIO kvalitě je zde pečlivě chráněno a přísně kontrolováno.
Šípky a růžový olej – dva poklady z jedné rostliny
Šípky (květy, které nabobtnaly na semena) jsou vynikajícím zdrojem vitamínů A, B3, C, D a E. Obsahují také bioflavonoidy, kyselinu citronovou, flavonoidy, fruktózu, jablečnou kyselinu, třísloviny a zinek.
Studie ukazují, že po perorálním podání se růžový olej hromadí v játrech. Proces akumulace začíná již během první hodiny a svého maxima dosahuje přibližně za 8 hodin. K jeho vylučování dochází především prostřednictvím ledvin.
Klinické studie potvrzují, že růžový olej je pacienty velmi dobře snášen – nebyly hlášeny ani zaznamenány žádné vedlejší účinky. Toxikologické studie jej charakterizují jako látku s nízkou toxicitou, což podtrhuje jeho bezpečnost při použití.
V dnešní medicíně: Léčivá síla růže
Růže je oblíbeným léčivým prostředkem lidových léčitelů a její růžový olej má dlouhou historii tradičního využití v lékařství. Dnes se používá při léčbě různých zdravotních problémů, jako jsou gynekologické křeče při PMS, hormonální změny v klimakteriu, záněty močových cest nebo záněty kůže. Listy, růžová voda a attar (koncentrovaný růžový olej) mají podobné využití.
Přírodní zázrak pro pleť
Růžový olej a růžová voda jsou vhodné pro všechny typy pleti, ale největší přínos mají pro suchou, citlivou a stárnoucí pleť. Díky tonizujícím a adstringentním účinkům na kapiláry těsně pod povrchem kůže pomáhají snižovat zarudnutí způsobené jejich rozšířením. Je však důležité, aby výrobek obsahoval originální přírodní růžový olej, protože syntetické přísady nemají žádnou terapeutickou hodnotu.
Růžová voda je levnější a přitom účinný přírodní kosmetický přípravek. Čistí a osvěžuje pleť, uklidňuje podrážděnou pokožku a působí jako tonikum i antiseptikum. Díky těmto vlastnostem je růže jedním z nejcennějších pomocníků v přírodní medicíně i kosmetice.