Okurka Liso Calcuta je ranou až poloranou odrůdou. Jedná se o vylepšenou okurku angurie. Byla představena v roce 2021 – má větší plody s nižším obsahem semen. Plody jsou dekorativní, jedlé, světle zelené a obvykle dosahují délky 10–15 cm. Jsou velmi chutné, křupavé a dají se sklízet po dlouhou dobu. Využívají se podobně jako klasické nakládačky – lze je kvasit, nakládat i konzumovat syrové. Jedná se o velice výnosnou odrůdu, která je oproti jiným druhům i odolnější vůči plísni okurkové.... Celý popis
Koupit za 37 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
Okurka Liso Calcuta je ranou až poloranou odrůdou. Jedná se o vylepšenou okurku angurie. Byla představena v roce 2021 – má větší plody s nižším obsahem semen.
Plody jsou dekorativní, jedlé, světle zelené a obvykle dosahují délky 10–15 cm. Jsou velmi chutné, křupavé a dají se sklízet po dlouhou dobu.
Využívají se podobně jako klasické nakládačky – lze je kvasit, nakládat i konzumovat syrové.
Jedná se o velice výnosnou odrůdu, která je oproti jiným druhům i odolnější vůči plísni okurkové.
Hodí se pro venkovní pěstování na záhonku – ve skleníku plodit nebude, protože potřebuje opylovače.
Vegetační doba je přibližně 100 dní.
Pěstování okurek není zvlášť náročná disciplína. Existuje ovšem několik pravidel, které je potřeba během pěstování dodržet. Obecně se jedná o teplomilnou rostlinu, která se hodí jak pro polní pěstování, tak i pro pěstování ve skleníku či fóliovém krytu.
S předpěstováním semen se začíná v měsíci dubnu. Je nutné zvolit výživný substrát a mírnou zálivku (přemokření semenům škodí). Semínka sázíme do hloubky 1–2 cm. Rostliny vyžadují dostatek světla, teplotu okolo 26–30 °C a v noci lehké snížení teplot (cca o 3 °C). Doba klíčení je 1–2 týdny. U okurky anguria se zvlášť doporučuje předpěstování semínek doma a následné přesazení ven na konečné stanoviště.
Rostliny přesazujeme do záhonu v průběhu května, resp. v době, kdy již nehrozí ranní mrazíky. Rostlinu je možné překrýt netkanou textilií, čímž předejdete případnému prochladnutí. Včasná výsadba je jednou z prevencí proti napadení rostliny plísní okurkovou. Další prevencí je tzv. vertiko systém, kdy se okurky nenechávají růst na zemi, ale vyvazují se do sítí.
Stanoviště pro výsadbu okurek by mělo být slunečné či polostinné, s humózní, lehkou půdou, která má dostatečný obsah živin. Ideální spon je 60x50 cm. V době, kdy začínají okurky kvést a nasazovat první plody, je možné je přihnojovat ledkem, drůbežím trusem nebo speciálními postřiky přímo na listy.
Nakládačky se sklízejí každý druhý den. Nesmí se nechat přerůst, neboť pak rostlina přestane nasazovat další plody. Salátové okurky a okurky hadovky se sklízejí jednou až dvakrát týdně a lze je skladovat při teplotě 15 °C až 12 dní.
Okurky nelze opakovaně pěstovat ve stejné půdě. Vhodnou předplodinou je řepa, hrách, fazole nebo cibule. Naopak nevhodnými plodinami jsou jahody či brambory.
Plody jsou dekorativní, jedlé, světle zelené a obvykle dosahují délky 10–15 cm. Jsou velmi chutné, křupavé a dají se sklízet po dlouhou dobu.
Využívají se podobně jako klasické nakládačky – lze je kvasit, nakládat i konzumovat syrové.
Jedná se o velice výnosnou odrůdu, která je oproti jiným druhům i odolnější vůči plísni okurkové.
Hodí se pro venkovní pěstování na záhonku – ve skleníku plodit nebude, protože potřebuje opylovače.
Vegetační doba je přibližně 100 dní.
Pěstování okurek není zvlášť náročná disciplína. Existuje ovšem několik pravidel, které je potřeba během pěstování dodržet. Obecně se jedná o teplomilnou rostlinu, která se hodí jak pro polní pěstování, tak i pro pěstování ve skleníku či fóliovém krytu.
S předpěstováním semen se začíná v měsíci dubnu. Je nutné zvolit výživný substrát a mírnou zálivku (přemokření semenům škodí). Semínka sázíme do hloubky 1–2 cm. Rostliny vyžadují dostatek světla, teplotu okolo 26–30 °C a v noci lehké snížení teplot (cca o 3 °C). Doba klíčení je 1–2 týdny. U okurky anguria se zvlášť doporučuje předpěstování semínek doma a následné přesazení ven na konečné stanoviště.
Rostliny přesazujeme do záhonu v průběhu května, resp. v době, kdy již nehrozí ranní mrazíky. Rostlinu je možné překrýt netkanou textilií, čímž předejdete případnému prochladnutí. Včasná výsadba je jednou z prevencí proti napadení rostliny plísní okurkovou. Další prevencí je tzv. vertiko systém, kdy se okurky nenechávají růst na zemi, ale vyvazují se do sítí.
Stanoviště pro výsadbu okurek by mělo být slunečné či polostinné, s humózní, lehkou půdou, která má dostatečný obsah živin. Ideální spon je 60x50 cm. V době, kdy začínají okurky kvést a nasazovat první plody, je možné je přihnojovat ledkem, drůbežím trusem nebo speciálními postřiky přímo na listy.
Nakládačky se sklízejí každý druhý den. Nesmí se nechat přerůst, neboť pak rostlina přestane nasazovat další plody. Salátové okurky a okurky hadovky se sklízejí jednou až dvakrát týdně a lze je skladovat při teplotě 15 °C až 12 dní.
Okurky nelze opakovaně pěstovat ve stejné půdě. Vhodnou předplodinou je řepa, hrách, fazole nebo cibule. Naopak nevhodnými plodinami jsou jahody či brambory.