Kmín celý Kmín tradiční české koření s výraznou chutí a vůní, vhodný do polévek, pečiva i masových jídel. Latinský název:Carum carvi Alternativní název:Caraway, cumin, kmín, kořenný kmín, kmín kořenný, kmín obyčejný, rasca Použitá část rostliny:Plody dvounažky kmínu kořenného Zpracování:Sušení, případně drcení nebo mletí Použití:Polévky, pečivo, maso, zelí, čaje, omáčky, brambory Vzhled a Barva:Celé plody, drcené nebo jemně mleté, hnědošedé barvy Vůně a chuť:Výrazná, kořenitá, mírně nahořklá, aromatická... Celý popis

Koupit za 41 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Kmín celý
Kmín tradiční české koření s výraznou chutí a vůní, vhodný do polévek, pečiva i masových jídel.
Latinský název:Carum carvi
Alternativní název:Caraway, cumin, kmín, kořenný kmín, kmín kořenný, kmín obyčejný, rasca
Použitá část rostliny:Plody dvounažky kmínu kořenného
Zpracování:Sušení, případně drcení nebo mletí
Použití:Polévky, pečivo, maso, zelí, čaje, omáčky, brambory
Vzhled a Barva:Celé plody, drcené nebo jemně mleté, hnědošedé barvy
Vůně a chuť:Výrazná, kořenitá, mírně nahořklá, aromatická
Složení:100 % kmín kořenný
Příprava čaje:1 čajovou lžičku přelijte 250 ml vroucí vody (95 °C) a louhujte 7–10 minut.
Výroba:Kmín se sklízí po dozrání plodů, následně se suší a zpracovává do podoby celých semen, drceného nebo mletého prášku.

Výživové hodnoty na 100g:
Hodnoty:

Energetická hodnota (kJ) 
1360

Energetická hodnota (kcal) 
328

Tuky (g) 
13,7

z toho nasycené mastné kyseliny (g) 
-

Sacharidy (g) 
19,5

z toho cukry (g) 
-

Bílkoviny (g) 
12,6

Sůl (g)
0

Vláknina (g)
-

Kmín – tradiční koření s nezaměnitelnou chutí
Kmín (Carum carvi) patří mezi nejstarší a nejoblíbenější koření v Evropě i Asii. Už staří Egypťané si ho cenili pro jeho výrazné aroma a používali ho nejen v kuchyni, ale i při různých rituálech. V české kuchyni má kmín své pevné místo a málokteré tradiční jídlo se bez něj obejde.
Kmín se získává ze sušených dvounažek rostliny kmínu kořenného. Po sklizni se pečlivě suší a zpracovává – buď zůstává celý, nebo se drtí či mele podle potřeby použití.
Kmín dodává jídlům charakteristickou kořenitou, mírně nahořklou chuť a výrazné aroma. Hodí se do polévek, omáček, pečiva, bramborových jídel i masových specialit. Mimo kuchyni se tradičně používá také v likérech či čajových směsích.
Kmín provoní kuchyni svou typickou vůní, navodí pocit domácí pohody a přidá jídlům ten správný „tradiční“ tón, který známe z receptů našich babiček.
Tipy na použití:

Do bramborových polévek a guláše
Na pečené maso a husu
K přípravě kysaného zelí a dušené kapusty
Do domácího chleba a slaného pečiva
Do bylinných čajů pro příjemnou vůni

Kmín dobře odolává tepelné úpravě, uvolňuje chuť postupně a podporuje trávení těžších pokrmů.
Je bohatý na silice, antioxidanty a minerály, obsahuje železo, hořčík a vápník. Tradičně je spojován s podporou trávení a zklidněním organismu, proto je vyhledáván jako součást zdravého jídelníčku.
Dopřejte si kvalitu a tradici v každém soustu – vyzkoušejte kmín a dodejte svým pokrmům jedinečnou chuť!
Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Profikoření
Druh koření kmín
Hmotnost 200 g
Značka Profikoření
Forma celé