Složení: 100% třtinový cukr Balení: 500 g Třtinový cukr se od jiných cukrů, které jsou uváděny jako alternativa bílého cukru, liší tím, že do něj není melasa přidávána dodatečně, ale obsahuje ji od samého počátku jeho zpracování. V obchodě se můžeme někdy setkat s bílým rafinovaným cukrem, který je obohacen melasou. Melasa pak neprostupuje celým krystalkem cukru, ale zůstává na jeho povrchu, takže vitamíny a minerály z ní nemají mnoho šancí dostat se do našeho těla. Ačkoliv je tato varianta samozřejmě... Celý popis

Koupit za 38 Kč

Popis

Složení: 100% třtinový cukr Balení: 500 g Třtinový cukr se od jiných cukrů, které jsou uváděny jako alternativa bílého cukru, liší tím, že do něj není melasa přidávána dodatečně, ale obsahuje ji od samého počátku jeho zpracování. V obchodě se můžeme někdy setkat s bílým rafinovaným cukrem, který je obohacen melasou. Melasa pak neprostupuje celým krystalkem cukru, ale zůstává na jeho povrchu, takže vitamíny a minerály z ní nemají mnoho šancí dostat se do našeho těla. Ačkoliv je tato varianta samozřejmě lepší než pouhý bílý rafinovaný cukr. Ale vraťme se k opravdovému třtinovému cukru. Ten bývá dražší – často je dovážen ze zemí, kde se cukrová třtina tradičně zpracovává v širokém měřítku. Můžete ho rozeznat podle zlatavé barvy, může být ale i čokoládově hnědý – záleží na množství Co je melasa? Jedná se vlastně o odpadní produkt, který vznikne při zpracování třtiny na cukr. Je také výchozí surovinou pro výrobu rumu. Má příjemnou chuť (karamelovou), takže se dá dobře použít i k oslazení čaje nebo kávy. Melasa je důležitá pro své vitamíny a minerály – vápník, železo, sodík, draslík, ale i chrom, zinek, selen, mangan, molybden, měď, hořčík, fosfor a další. Obsahuje rovněž i některé aminokyseliny. Otázkou u melasy zůstává, kolik vitamínů, minerálů a dalších látek přesně obsahuje a v jakém množství. Proto bychom měli při jeho používání vždy dodržovat střídmost a nepřehánět to s jeho konzumací. Není vhodný do dietního jídelníčku – i po něm se dá ztloustnout. Zde je dobré ho nahradit přírodním sladidlem stévií, která má prakticky nulovou energetickou hodnotu a mnohem větší sladivost než řepný cukr. Jak již bylo uvedeno, je třeba si dát pozor při výběru třtinového cukru v obchodě, nesmíme se dát zmýlit hnědými kostkami cukru na obalu výrobku. Může se jednat o hnědý řepný cukr, který je dobarvený karamelovým sirupem. Neobsahuje zdravou melasu a kvalitou se rovná bílému řepnému cukru. Hnědý cukr může vzniknout i tak, že se surový řepný bílý cukr nedočistí a stává se nerafinovaným řepným cukrem hnědé barvy, který vypadá atraktivně, ale zdraví nepomůže. Spíše uškodí, protože obsahuje draselné a sodné soli.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Zdraví z přírody
Druh cukru třtinové