Ramsa Wolf je rodinná firma z Vídně, která vznikla před téměř 100 lety. Ramsa byla založena v roce 1926 a Wolf v roce 1929. K sloučení obou společností došlo v roce 1969. Obrovský úspěch jim v 50. letech 20. století přinesla speciální hořčice v anglickém stylu, která se stala klasikou v Rakousku. Recepturu dostal o několik let dříve Raimund Ramsa, který se dostal do zajetí v Polsku během druhé světové války (a je tu nějaký polský akcent). Od roku 2009 používají pouze rakouskou hořčici, mají jako... Celý popis

Koupit za 114 Kč

Popis

Ramsa Wolf je rodinná firma z Vídně, která vznikla před téměř 100 lety. Ramsa byla založena v roce 1926 a Wolf v roce 1929. K sloučení obou společností došlo v roce 1969. Obrovský úspěch jim v 50. letech 20. století přinesla speciální hořčice v anglickém stylu, která se stala klasikou v Rakousku. Recepturu dostal o několik let dříve Raimund Ramsa, který se dostal do zajetí v Polsku během druhé světové války (a je tu nějaký polský akcent). Od roku 2009 používají pouze rakouskou hořčici, mají jako jediní (od roku 1981) Zlatou pečeť Rakouska a značku kvality rakouských výrobků. Stále je to rodinná firma, která sází na regionální výrobky nejvyšší kvality, řemeslnou výrobu a respekt k zákazníkovi i vlastní práci. Neprodávají hořčicové erzace, je to stále řemeslo ve starém dobrém stylu, i když to nejsou domácí ruční práce. A to je postindustriální logo. . :-)

-----------------

Speciální hořčice v anglickém stylu vyráběná nepřetržitě ve Vídni již 70 let je hořčičným klasikem z Rakouska, stejně jako hořčice od firmy Mautner. Jedná se o jednu ze dvou rakouských hořčic (druhá je také jejich – vídeňská), která má Zlatou pečeť Rakouska, která je dodávána výrobkům nejvyšší kvality z této země. Velmi ostrá, stlačuje pokožku za ušima během pěti sekund, ale přitom zanechává na jazyku sladkou pachuť, krémová, skvěle vyvážená, vysoce kvalitní ocet a hořčice. Není tak slaná jako většina anglických hořčic (video Colman nebo Stokes). Pro fanoušky ostré zábavy na patře, ale neměli byste ji mazat své milované, protože může dráždit pokožku :-)

Sami o jejím použití píší: „Speciální hořčice se dobře hodí k jakémukoli druhu grilovaného a pečeného masa, klobásy, masové pečeně, mletého masa, stejně jako vídeňského řízku apod. Navíc jsou vhodné pro všechny druhy omáček, jako je majonéza, omáčka, omáčka a pasty, jako je vaječná pasta, tvarohová pasta."

Jak vidíte, není tu nic o mazání milované osoby ani nic o dresinku, dokonale mi zdůraznila chuť tataráku a uzeného bůčku řemeslné výroby. Pozor, používejte v malém množství. Opravdu ostrá, ne jen „ostrá“. Po dvou týdnech ostrost odezní, ale stále je to velmi chutná hořčice. Skvěle chutná také na chlebu s holandským sýrem – gouda nebo edam.

Jak říká majitelka, dědeček dostal recept na ni od polského mlynáře, když se dostal v Polsku do zajetí během druhé světové války. Po válce se vrátil domů, začali vyrábět a chtěli ji nazvat polskou hořčicí, ale ukázalo se, že angličtina je v celém světě spojována s ostrou a polsko hořčice bohužel nemá takovou konotaci. A tak jíme hořčici v anglickém stylu vyráběnou ve Vídni, místo abychom jedli hořčici v polském stylu...

Složení: voda, hořčice, ocet, slunečnicový olej, cukr, sůl, aroma, bylinky, koření, sladidlo – sacharin, barvivo – riboflavin

Nejekonomičtější verze pro fanoušky ostré hořčice: 500 g v lahvi, v jiných nabídkách – verze 100 g v tubě a 180 g v sklenici

------------------

Historie hořčice není vždy vážná :-) :

https://mustardo.pl/historia/w-skrocie/
Zobrazit více