Cizrna se získává z rostliny jménem cicer arietinum neboli cicer beraní, který se vyznačuje výškou 40cm a malými lusky, kde jsou zpravidla uloženy dvě až tři semínka. Chuťově nejvíce připomíná vařený hrách, ale má ještě lehce oříškovou příchuť. Cizrnu nejvíce pěstují Indové, Turci, Kanaďané, Australané, Syřané, Američané a Mexičané. Cizrna neboli hrách římský je na našem území stále nedoceněnou luštěninou. Využití cizrny v kuchyni je široké. Připravují se z ní polévky, saláty, dušené pokrmy,... Celý popis
Koupit za 265 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších

ARAX Cizrna KABULI Gramáž: 5 kg
Doprava:
120 Kč
Skladem
265 Kč
Koupit za 265 Kč
Popis
Cizrna se získává z rostliny jménem cicer arietinum neboli cicer beraní, který se vyznačuje výškou 40cm a malými lusky, kde jsou zpravidla uloženy dvě až tři semínka. Chuťově nejvíce připomíná vařený hrách, ale má ještě lehce oříškovou příchuť. Cizrnu nejvíce pěstují Indové, Turci, Kanaďané, Australané, Syřané, Američané a Mexičané.
Cizrna neboli hrách římský je na našem území stále nedoceněnou luštěninou.
Využití cizrny v kuchyni je široké. Připravují se z ní polévky, saláty, dušené pokrmy, pomazánky nebo se podává jako příloha. Typická je pro středomořskou a blízkovýchodní kuchyni. Mezi tradiční pokrmy z cizrny patří velmi známá pomazánka zvaná „hummus“ a smažené koule falafel z rozmačkané a okořeněné cizrny. Cizrna se také pražila a přidávala do kávy, a to nejen ve Francii. I na Balkáně bylo téměř tradicí, že do pravé zrnkové kávy přidávali malé množství pražené a umleté cizrny – prý pro lepší pěnu.
Návod na přípravu: Cizrnu namočte ideálně přes noc (12 hodin) do vody a poté ve stejné vodě vařte do měkka cca 40 minut.
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v syrovém stavu)
Energetická hodnota
1413 / 336
kJ / kcal
Bílkoviny
20,0
g
Sacharidy
43,0
g
- z toho cukry
3,6
g
Tuky
5,7
g
- z toho nasycené mastné kyseliny
1,0
g
Sůl
0,09
g
Cizrna neboli hrách římský je na našem území stále nedoceněnou luštěninou.
Využití cizrny v kuchyni je široké. Připravují se z ní polévky, saláty, dušené pokrmy, pomazánky nebo se podává jako příloha. Typická je pro středomořskou a blízkovýchodní kuchyni. Mezi tradiční pokrmy z cizrny patří velmi známá pomazánka zvaná „hummus“ a smažené koule falafel z rozmačkané a okořeněné cizrny. Cizrna se také pražila a přidávala do kávy, a to nejen ve Francii. I na Balkáně bylo téměř tradicí, že do pravé zrnkové kávy přidávali malé množství pražené a umleté cizrny – prý pro lepší pěnu.
Návod na přípravu: Cizrnu namočte ideálně přes noc (12 hodin) do vody a poté ve stejné vodě vařte do měkka cca 40 minut.
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v syrovém stavu)
Energetická hodnota
1413 / 336
kJ / kcal
Bílkoviny
20,0
g
Sacharidy
43,0
g
- z toho cukry
3,6
g
Tuky
5,7
g
- z toho nasycené mastné kyseliny
1,0
g
Sůl
0,09
g
Parametry
Výrobce | Arax |