Amarant se řadí k pseudoobilovinám, což znamená, že mezi obilní trávy nepatří, ale v kuchyni se využívá úplně stejně. Zrno a z něj mletá mouka se využívají především v potravinářství, stejně jako listy. Někdy se ale používá i jako krmivo v zemědělství. Z mouky se připravuje hlavně pečivo a těstoviny pro celiaky. Amarantová mouka chuťově obohacuje nejen pečivo, ale například i kakao.  Složení: amarant* *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství Alergeny: zvýrazněny. Může obsahovat stopy... Celý popis

Koupit za 69 Kč

Popis

Amarant se řadí k pseudoobilovinám, což znamená, že mezi obilní trávy nepatří, ale v kuchyni se využívá úplně stejně. Zrno a z něj mletá mouka se využívají především v potravinářství, stejně jako listy. Někdy se ale používá i jako krmivo v zemědělství. Z mouky se připravuje hlavně pečivo a těstoviny pro celiaky. Amarantová mouka chuťově obohacuje nejen pečivo, ale například i kakao.

 Složení: amarant*

*produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Alergeny: zvýrazněny. Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, skořápkových plodů a sezamu.

Využití:

-

příloha - amarant můžeme k pokrmům přidávat jako přílohu samotný nebo ho lze kombinovat s rýží, jáhly a kukuřicí, vždy kombinujte 1 díl amarantu a 4 díly jiné obiloviny

-

kaše - 100 g amarantu vařte 20 minut s 300 ml tekutiny, občas promíchejte, přidejte 4 lžíce ovesných vloček a 200 ml tekutiny, poté vařte ještě 5 minut a máte hotovo, dozdobte a dochuťte dle libosti ořechy, ovocem a kořením

-

polévka - do vaši oblíbené polévky zkuste při vaření (například spolu s bramborami) přidat 4 lžíce amarantu

- pudink - 60 g amarantu propláchněte a vařte ho v cca 300 ml tekutiny asi 20 minut, po uvaření přisypte kakao a skořici, nechte vychladnout a přimíchejte předem namočená chia semínka (5 g), dochucujte medem a citrónem, před podáváním zchlaďte směs přes noc v ledničce

- zeleninový salát - uvařený a vychladlý amarant smíchejte s oblíbenou čerstvou zeleninou

- rizoto - přidejte amarant do rizota nebo třeba i do zeleninového kuskus

- popcorn - tedy spíš popamarant, pořádně rozehřejte vyšší hrnec, přisypte 2 lžíce amarantu, po chvíli začne pukat, když vypuká většina, přesypte ho do mísy

- alegría - mexická sladká pochoutka, nejdříve si připravíte popamarant (půl šálku nevypukaného), poté na mírně rozehřátou pánev dejte 3 lžíce medu, následně přidejte popamarant, špetku soli a 3 lžíce kakaa, vše řádně promíchejte a směs natlačte do malého pekáčku (na chleba), nechte zchladnout a poté krájejte na plátky

 

Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Country Life