Keramická pečící forma Vánočka velká. Vánočka se sice peče po celý rok, ale je to záležitost hlavně Vánoční.Vůně pečené vánočky,posypané cukrem a k tomu melta s mlékem.........to je moje.Už pan Lada kreslil své romantické obrázky ze zasněžených Horousic na adventu kde se Vánočka dala objevit třeba u ponocného na stole......Naše bába povídala,že tahle keramická forma vánočky je 4-5 vajec. Rozměr je cca 33x12cm. To znamená velikost upečené vánočky z naší formy. Forma velké keramické vánočky nesmí... Celý popis
Koupit za 470 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
Keramická pečící forma Vánočka velká. Vánočka se sice peče po celý rok, ale je to záležitost hlavně Vánoční.Vůně pečené vánočky,posypané cukrem a k tomu melta s mlékem.........to je moje.Už pan Lada kreslil své romantické obrázky ze zasněžených Horousic na adventu kde se Vánočka dala objevit třeba u ponocného na stole......Naše bába povídala,že tahle keramická forma vánočky je 4-5 vajec. Rozměr je cca 33x12cm. To znamená velikost upečené vánočky z naší formy.
Forma velké keramické vánočky nesmí chybět v žádné rodině,nejen při vánočním pečení.Velký výběr pečících keramických vánoček různých velikostí..
Vánočka
První zmínky o pečení vánočky pocházejí už ze 16. století, tehdy se toho však směli zhostit jen mistři pekařského cechu, kteří ji darovali radním a šlechtě. Až od 18. století se tradice pečení vánočky začala přesouvat také do běžných domácností. V této době se tomuto pekařskému výrobku neříkalo jen vánočka, ale také štědrovečernice, pletenice, ceplík, calta…
Vánočka by tvarem měla připomínat Ježíška zabaleného do peřinky, je to symbol nového života a na štědrovečerní tabuli by neměla chybět. Také křížové pletení má svůj význam, naši předci věřili, že chrání lidi u stolu před zlými silami. Symboliku v sobě skrývají i jednotlivé prameny - spodní prameny zobrazují zemi, slunce, vodu a vzduch, prostředním symbolizuje rozum, vůli a cit a horní dva prameny představují vědění a lásku.
Při pečení vánočky musela sama hospodyně dodržovat několik zásad. Musela být oblečena v bílé zástěře a šátku, při zadělávání nesměla promluvit a při kynutí musela vyskakovat do výšky, jen tak se mohla povést ta nejlepší vánočka. Každá hospodyně musela upéct tolik vánoček, kolik bylo členů domácnosti. Největší a nejzdobenější se umístila na sváteční tabuli a rozkrojit ji směl pouze hospodář jako poslední ze sedmi chodů slavnostní večeře. Bývávalo zvykem, že hospodář zakrojil vánočku také pro dobytek, aby zůstal celý rok zdravý a neočarovaly ho zlé síly.
Do vánočky se zapékala mince a kdo ji našel, měl být celý příští rok zdravý a bohatý. Stejný zvyk znáte možná z Anglie, kde se mince schovává do tradičního pudinku. V některých končinách se do vánočky zapékal zelený hrášek, který přinášel štěstí.
V dřívějších dobách byla pro lidi vánočka opravdovým luxusem, často se darovávala jako dárek, protože chudší domácnosti si bílé tučné pečivo z kvalitní mouky s rozinkami a ořechy dovolit nemohly. Vánočka se dokonce pekla i z bramborového těsta.
Pusťme se do pečení
Dříve se vánočky pekly výhradně z kynutého těsta, jež symbolizovalo růst majetku. Přidávaly se rozinky, mandle, ořechy, kandované ovoce nebo také anýz či fenykl. Také dnešní tradiční vánočka je z kynutého těsta.
O kynutém těstě jsme se mnoho dozvěděli v minulých článcích (mrkněte zde), ale opakování je matka moudrosti, a proto si pár nejdůležitějších rad shrneme i teď:
- Mléko, ze kterého připravujeme kvásek, musíme ohřát, nesmí být však horké.
- Všechny ingredience nechte ohřát na pokojovou teplotu, hlavně vejce a mouku, jinak se může proces kynutí narušit.
- Nezapomeňte přidat sůl, ale vyvarujte se přímému kontaktu s droždí, což by opět mohlo narušit kynutí.
- Rozinky, které do vánočky přidáváte, nezapomeňte namočit v tuzemáku, klidně i přes noc.
- Buďte trpěliví, kynutí vyžaduje čas.
- Těsto však nesmíme nechat překynout. Že je správně vykynuté poznáme tak, že zdvojnásobilo svůj objem a je pórovité.
Vánočka
Ingredience:
250 g hladké mouky
250 g hrubé mouky
150 g másla nebo Hery
100 g cukru
vanilinový cukr
špetka soli
půl kostky droždí
250 ml mléka
4 žloutky
hrst rozinek namočených v rumu
mandle
citronová kůra
Ze 100 ml mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Mouku prosejeme přes síto, přidáme k ní měkké máslo pokrájené na kousky, cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. K tomu přidáme vykynutý kvásek, žloutky a postupně při zpracovávání těsta přidáváme mléko. Těsto necháme v teple půl hodiny kynout.
Mezitím si rozinky namočíme do rumu a mandle nakrájíme.
Po půl hodině přidáme do těsta, které znova zpracujeme rozinky a mandle a necháme ho opět půl hodiny kynout.
Formu na vánočku řádně vysypeme strouhankou a těsto do ní lehce vmáčkneme!
Pečeme při teplotě 180 - 200°C asi hodinu a půl. . Tento recept na vánočku je velice jednoduchý.
Vánočka patří v mnoha domácnostech tradičně na vánoční stůl. Tip na pečení : Pokud Vám nejde těsto z formy,vložte na ještě teplou formu mokrou utěrku. Pokud myjete v v saponátech, formu dejte do trouby na 10 minut na 200 stupńů.(viz dole)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept č.2Použité suroviny receptu Vánočka do keramické formy:
300 g polohrubé mouky | 200 g hrubé mouky | 100 g cukru (krystal) | 140 g Hery | 2 ks žloutky | 3/16 l mléka | 40-50 g rozinek | 40-50 g oříšků
Postup přípravy receptu Vánočka do keramické formy:Necháme vzejít kvásek z vlažného mléka, trochy cukru a kvasnic. Dále vše zpracujeme, nakonec posekané oříšky a rozinky. Necháme asi 1 hod vykynout. Pečeme ¾ hod. při 180°C na 2. příčce od spodu, podle potřeby vypnout po čase horní pečení.
Doporučená údržba keramických forem!
Před prvním použitím formu umyjeme a necháme formu 10-15 minut na 200 stupňů vypálit¨Po vychladnutí formu tradičně vymastíme a vysypeme hrubou moukou a pečeme.Po upečení formy pouze vytíráme papírovým ubrouskem.Je-li nutno formu umýt vodou,musíme celý proces opakovat! Tj. vypálit! Koncentát saponátu(myčky) Vám formu dokonale odmastí, a těsto se přilepí. Naše báby saponáty nepoužívaly, pouze formy vytíraly.
(rady naší báby)
Forma velké keramické vánočky nesmí chybět v žádné rodině,nejen při vánočním pečení.Velký výběr pečících keramických vánoček různých velikostí..
Vánočka
První zmínky o pečení vánočky pocházejí už ze 16. století, tehdy se toho však směli zhostit jen mistři pekařského cechu, kteří ji darovali radním a šlechtě. Až od 18. století se tradice pečení vánočky začala přesouvat také do běžných domácností. V této době se tomuto pekařskému výrobku neříkalo jen vánočka, ale také štědrovečernice, pletenice, ceplík, calta…
Vánočka by tvarem měla připomínat Ježíška zabaleného do peřinky, je to symbol nového života a na štědrovečerní tabuli by neměla chybět. Také křížové pletení má svůj význam, naši předci věřili, že chrání lidi u stolu před zlými silami. Symboliku v sobě skrývají i jednotlivé prameny - spodní prameny zobrazují zemi, slunce, vodu a vzduch, prostředním symbolizuje rozum, vůli a cit a horní dva prameny představují vědění a lásku.
Při pečení vánočky musela sama hospodyně dodržovat několik zásad. Musela být oblečena v bílé zástěře a šátku, při zadělávání nesměla promluvit a při kynutí musela vyskakovat do výšky, jen tak se mohla povést ta nejlepší vánočka. Každá hospodyně musela upéct tolik vánoček, kolik bylo členů domácnosti. Největší a nejzdobenější se umístila na sváteční tabuli a rozkrojit ji směl pouze hospodář jako poslední ze sedmi chodů slavnostní večeře. Bývávalo zvykem, že hospodář zakrojil vánočku také pro dobytek, aby zůstal celý rok zdravý a neočarovaly ho zlé síly.
Do vánočky se zapékala mince a kdo ji našel, měl být celý příští rok zdravý a bohatý. Stejný zvyk znáte možná z Anglie, kde se mince schovává do tradičního pudinku. V některých končinách se do vánočky zapékal zelený hrášek, který přinášel štěstí.
V dřívějších dobách byla pro lidi vánočka opravdovým luxusem, často se darovávala jako dárek, protože chudší domácnosti si bílé tučné pečivo z kvalitní mouky s rozinkami a ořechy dovolit nemohly. Vánočka se dokonce pekla i z bramborového těsta.
Pusťme se do pečení
Dříve se vánočky pekly výhradně z kynutého těsta, jež symbolizovalo růst majetku. Přidávaly se rozinky, mandle, ořechy, kandované ovoce nebo také anýz či fenykl. Také dnešní tradiční vánočka je z kynutého těsta.
O kynutém těstě jsme se mnoho dozvěděli v minulých článcích (mrkněte zde), ale opakování je matka moudrosti, a proto si pár nejdůležitějších rad shrneme i teď:
- Mléko, ze kterého připravujeme kvásek, musíme ohřát, nesmí být však horké.
- Všechny ingredience nechte ohřát na pokojovou teplotu, hlavně vejce a mouku, jinak se může proces kynutí narušit.
- Nezapomeňte přidat sůl, ale vyvarujte se přímému kontaktu s droždí, což by opět mohlo narušit kynutí.
- Rozinky, které do vánočky přidáváte, nezapomeňte namočit v tuzemáku, klidně i přes noc.
- Buďte trpěliví, kynutí vyžaduje čas.
- Těsto však nesmíme nechat překynout. Že je správně vykynuté poznáme tak, že zdvojnásobilo svůj objem a je pórovité.
Vánočka
Ingredience:
250 g hladké mouky
250 g hrubé mouky
150 g másla nebo Hery
100 g cukru
vanilinový cukr
špetka soli
půl kostky droždí
250 ml mléka
4 žloutky
hrst rozinek namočených v rumu
mandle
citronová kůra
Ze 100 ml mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Mouku prosejeme přes síto, přidáme k ní měkké máslo pokrájené na kousky, cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. K tomu přidáme vykynutý kvásek, žloutky a postupně při zpracovávání těsta přidáváme mléko. Těsto necháme v teple půl hodiny kynout.
Mezitím si rozinky namočíme do rumu a mandle nakrájíme.
Po půl hodině přidáme do těsta, které znova zpracujeme rozinky a mandle a necháme ho opět půl hodiny kynout.
Formu na vánočku řádně vysypeme strouhankou a těsto do ní lehce vmáčkneme!
Pečeme při teplotě 180 - 200°C asi hodinu a půl. . Tento recept na vánočku je velice jednoduchý.
Vánočka patří v mnoha domácnostech tradičně na vánoční stůl. Tip na pečení : Pokud Vám nejde těsto z formy,vložte na ještě teplou formu mokrou utěrku. Pokud myjete v v saponátech, formu dejte do trouby na 10 minut na 200 stupńů.(viz dole)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept č.2Použité suroviny receptu Vánočka do keramické formy:
300 g polohrubé mouky | 200 g hrubé mouky | 100 g cukru (krystal) | 140 g Hery | 2 ks žloutky | 3/16 l mléka | 40-50 g rozinek | 40-50 g oříšků
Postup přípravy receptu Vánočka do keramické formy:Necháme vzejít kvásek z vlažného mléka, trochy cukru a kvasnic. Dále vše zpracujeme, nakonec posekané oříšky a rozinky. Necháme asi 1 hod vykynout. Pečeme ¾ hod. při 180°C na 2. příčce od spodu, podle potřeby vypnout po čase horní pečení.
Doporučená údržba keramických forem!
Před prvním použitím formu umyjeme a necháme formu 10-15 minut na 200 stupňů vypálit¨Po vychladnutí formu tradičně vymastíme a vysypeme hrubou moukou a pečeme.Po upečení formy pouze vytíráme papírovým ubrouskem.Je-li nutno formu umýt vodou,musíme celý proces opakovat! Tj. vypálit! Koncentát saponátu(myčky) Vám formu dokonale odmastí, a těsto se přilepí. Naše báby saponáty nepoužívaly, pouze formy vytíraly.
(rady naší báby)