Tamari je sójová omáčka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty. Oproti shoyu je tmavší, hustší a chuťově výraznější. Naplno zazáří při přípravě studených zálivek, omáček a pikantních dipů. Tamari se vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin. Oproti obyčejný levným „sójovým omáčkám“ tamari neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla. Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť... Celý popis

Koupit za 111 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších
Zobrazit další nabídky

Popis

Tamari je sójová omáčka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty.

Oproti shoyu je tmavší, hustší a chuťově výraznější.

Naplno zazáří při přípravě studených zálivek, omáček a pikantních dipů.

Tamari se vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin.

Oproti obyčejný levným „sójovým omáčkám“ tamari neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.

Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami.

Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce tamari.

Návod k přípravě: Dle chuti používejte do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, na těstoviny nebo k dochucení zeleniny. Můžete použít jako alternativu soli.

Tipy na použití:

Zálivka s kešu
Lehce rozmixujte 2 lžíce tamari, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů.
Dresink na salát
Smíchejte sezamový olej, tamari, agávový sirup, jablečný ocet dresink je výborný na rukolový salát s avokádem.
Jednoduchý dresink na salát
Smíchejte tamari s olivovým olejem a octem.
Restovaná hlíva úsřičná
Hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte tamari a dokončete restování.
Marinády
Na zeleninu, seitan
Tamari smíchejte podle chuti s javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte; výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev.
Pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
Tamari potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu.
Polévky, omáčky, zeleninové směsi...

Rozdíl mezi shoyu a tamari:

Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.

vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty
tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin
tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť

Složení: SÓJOVÉ BOBY* (45,5 %), voda, mořská sůl (11,8 %), destilované Sake* (voda, rýže*,sůl, Aspergillus oryzae), fermentační činidlo (Aspergillus oryzae). Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Alergeny: Sója

Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C.

Zemědělská produkce: Japonsko

Množství: 500 ml

Průměrné nutriční hodnoty na 100 ml:

Energetická hodnota
 354 kJ/ 83 kcal 

Tuky
0,0 g

Z toho nasycené mastné kyseliny
0,0 g

Sacharidy
6,5 g

Z toho cukry
0,5 g

Bílkoviny
14,0 g

Vláknina
0,0 g

Sůl
13,14 g
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Country Life
Hmotnost 500 g
Objem 500 ml