Lavash (Lavaš) je nekynutý, tenký měkký chléb. Jde o tradiční pokrm arménské kuchyně, příloha i základ mnoha jídel. Je populární na Kavkaze, v Západní Asii a okolo Kaspického moře. Jde o nejrozšířenější chléb v Arménii a Íránu. V Arménii již mnoho století po podzimní sklizni obilí pečou lavash na stěnách rozpálené hliněné pece, která se nazývá tandúr (arménsky tonir), a která je zapuštěna do země. Placky upečené ve velkém množství pak udržují v suchu a před konzumací zvlhčí vodou. Tip Pár minut... Celý popis
Koupit za 43 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
ARAX Lavash Mini (6 kusů)
Doprava:
59 Kč
Skladem
43 Kč
Koupit za 43 Kč
Popis
Lavash (Lavaš) je nekynutý, tenký měkký chléb. Jde o tradiční pokrm arménské kuchyně, příloha i základ mnoha jídel. Je populární na Kavkaze, v Západní Asii a okolo Kaspického moře. Jde o nejrozšířenější chléb v Arménii a Íránu.
V Arménii již mnoho století po podzimní sklizni obilí pečou lavash na stěnách rozpálené hliněné pece, která se nazývá tandúr (arménsky tonir), a která je zapuštěna do země. Placky upečené ve velkém množství pak udržují v suchu a před konzumací zvlhčí vodou.
Tip
Pár minut před konzumací placky mírně navlhčete kapkami pitné vody. Chléb bude tak houževnatější a lépe se vám do něj bude balit náplň.
Zajímavost
Komise UNESCO roku 2014 zapsala lavash na seznam mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Nominován byl arménskými etnografy, podle nichž je bytostně spjatý s arménskou kulturou a historií, což získání zápisu potvrdilo.
Složení
PŠENIČNÁ MOUKA, voda, jedlá sůl, propionan vápenatý (E282).
Určeno k přímé spotřebě. Hnědo-černé skvrny vznikají při pečení a nejsou na závadu výrobku. Pro delší trvanlivost baleno v ochranné atmosféře. Garantovaná doba spotřeby je minimálně 7 dnů od data dodání.
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku
Energetická hodnota: 971/232 kJ / kcal Bílkoviny: 7,3 g Sacharidy: 47 g - z toho cukry: 0 g Tuky: 1 g - z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g Sůl: 1,49 g
V Arménii již mnoho století po podzimní sklizni obilí pečou lavash na stěnách rozpálené hliněné pece, která se nazývá tandúr (arménsky tonir), a která je zapuštěna do země. Placky upečené ve velkém množství pak udržují v suchu a před konzumací zvlhčí vodou.
Tip
Pár minut před konzumací placky mírně navlhčete kapkami pitné vody. Chléb bude tak houževnatější a lépe se vám do něj bude balit náplň.
Zajímavost
Komise UNESCO roku 2014 zapsala lavash na seznam mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Nominován byl arménskými etnografy, podle nichž je bytostně spjatý s arménskou kulturou a historií, což získání zápisu potvrdilo.
Složení
PŠENIČNÁ MOUKA, voda, jedlá sůl, propionan vápenatý (E282).
Určeno k přímé spotřebě. Hnědo-černé skvrny vznikají při pečení a nejsou na závadu výrobku. Pro delší trvanlivost baleno v ochranné atmosféře. Garantovaná doba spotřeby je minimálně 7 dnů od data dodání.
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku
Energetická hodnota: 971/232 kJ / kcal Bílkoviny: 7,3 g Sacharidy: 47 g - z toho cukry: 0 g Tuky: 1 g - z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g Sůl: 1,49 g
Parametry
Výrobce | Arax |
Hmotnost | 240 g |