Pistácie pravá (Pistacia vera) - řečík pistáciový neboli pistácie patří do čeledi ledvinovníkovitých. Plody této prastaré kulturní rostliny znali už staří Řekové. Země původu: USA/Irán Strom plodící oříšky pochází ze suchých oblastí Střední Asie, kde doposud roste planě. Kulturní odrůdy se dnes pěstují především v Turecku, Íránu, Itálii, Sýrii, Řecku a Tunisu. Největší vývozcem pistácií, které se v současnosti vyváží do celého světa a tedy i do Evropy je z Kalifornie. Výška rostliny dosahuje... Celý popis
Koupit za 292 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
IBK Pistácie pražené solené 1000 g
Doprava:
85 Kč
Skladem
292 Kč
Koupit za 292 Kč
IBK Pistácie pražené solené 1 kg
Doprava:
50 Kč
Skladem
339 Kč
Koupit za 339 Kč
IBK TRADE Jádra pistácií ve skořápce pražené solené (500g-1000g) Hmotnost: 1000g
Doprava:
zdarma
Skladem
380 Kč
Koupit za 380 Kč
Popis
Pistácie pravá (Pistacia vera) - řečík pistáciový neboli pistácie patří do čeledi ledvinovníkovitých. Plody této prastaré kulturní rostliny znali už staří Řekové.
Země původu: USA/Irán
Strom plodící oříšky pochází ze suchých oblastí Střední Asie, kde doposud roste planě. Kulturní odrůdy se dnes pěstují především v Turecku, Íránu, Itálii, Sýrii, Řecku a Tunisu. Největší vývozcem pistácií, které se v současnosti vyváží do celého světa a tedy i do Evropy je z Kalifornie.
Výška rostliny dosahuje 9 metrů a kvete od května do června. Doba sběru je září až říjen. Pistácie bývají většinou nejdražší ořechy, které se na trhu nabízejí. Pistáciový strom se dožívá 200 až 300 let. Pistácie nejsou příliš náročné na půdu. V teplejších zemích jsou vhodnou plodinou pro chudé, suché horské půdy, kde nelze jiné, na trhu často méně ceněné druhy ořechů pěstovat. Bývá oblíbenou potravou ptáků a savců.
Zrající trsy se postupně odřezávají, plody sušíme. Nejlépe se skladují i se skořápkou, která se při pražení sama otevře. Mohou se jíst i syrové, ale častěji se praží a solí.
Významné jsou i množstvím obsažených sacharidů. Pistáciové ořechy obsahují 20% bílkovin, 40-60% tuků, 15% sacharidů. Jsou bohaté na omega-9 nenasycené mastné kyseliny, vitamin E, který přispívá k detoxikaci organismu, a vitaminu B1 a B3, nezbytné pro správnou činnost nervové soustavy a sliznic. Snižují riziko infarktu, žlučníkových kamenů i onemocnění cukrovkou. Ořechy snižují hladinu cholesterolu. Ořechy jsou také vhodný zdroj bílkovin. Ze všech ořechů, suchých plodů, dodávají organismu nejvíce železa, hojně draslíku, fosforu a vápníku.
Živiny: vitamín B1, vitamín B3, vitamín E, mangan, draslík, hořčík, vápník, bílkoviny, omega-9 mastné kyseliny,...
Blahodárné účinky: antioxidační, prospívá srdci, antivirové, čistící
Skladování: Pistáciové oříšky stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti do 70% . Nevystavujte slunečním paprskům.
Skladujte v suchu. Produkt je vakuově balený. Případné porušení vakuového obalu (tzn. balení obsahuje vzduch) nemá přímý vliv na kvalitu a není jako takové důvodem k reklamaci.
I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí.
Všechny fotografie jsou ilustrační, aktuální nabídka se může v barvě a tvaru lišit.
Země původu: USA/Irán
Strom plodící oříšky pochází ze suchých oblastí Střední Asie, kde doposud roste planě. Kulturní odrůdy se dnes pěstují především v Turecku, Íránu, Itálii, Sýrii, Řecku a Tunisu. Největší vývozcem pistácií, které se v současnosti vyváží do celého světa a tedy i do Evropy je z Kalifornie.
Výška rostliny dosahuje 9 metrů a kvete od května do června. Doba sběru je září až říjen. Pistácie bývají většinou nejdražší ořechy, které se na trhu nabízejí. Pistáciový strom se dožívá 200 až 300 let. Pistácie nejsou příliš náročné na půdu. V teplejších zemích jsou vhodnou plodinou pro chudé, suché horské půdy, kde nelze jiné, na trhu často méně ceněné druhy ořechů pěstovat. Bývá oblíbenou potravou ptáků a savců.
Zrající trsy se postupně odřezávají, plody sušíme. Nejlépe se skladují i se skořápkou, která se při pražení sama otevře. Mohou se jíst i syrové, ale častěji se praží a solí.
Významné jsou i množstvím obsažených sacharidů. Pistáciové ořechy obsahují 20% bílkovin, 40-60% tuků, 15% sacharidů. Jsou bohaté na omega-9 nenasycené mastné kyseliny, vitamin E, který přispívá k detoxikaci organismu, a vitaminu B1 a B3, nezbytné pro správnou činnost nervové soustavy a sliznic. Snižují riziko infarktu, žlučníkových kamenů i onemocnění cukrovkou. Ořechy snižují hladinu cholesterolu. Ořechy jsou také vhodný zdroj bílkovin. Ze všech ořechů, suchých plodů, dodávají organismu nejvíce železa, hojně draslíku, fosforu a vápníku.
Živiny: vitamín B1, vitamín B3, vitamín E, mangan, draslík, hořčík, vápník, bílkoviny, omega-9 mastné kyseliny,...
Blahodárné účinky: antioxidační, prospívá srdci, antivirové, čistící
Skladování: Pistáciové oříšky stejně jako ostatní ořechy jsou náchylné na žluknutí. Proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Skladujte určitě při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti do 70% . Nevystavujte slunečním paprskům.
Skladujte v suchu. Produkt je vakuově balený. Případné porušení vakuového obalu (tzn. balení obsahuje vzduch) nemá přímý vliv na kvalitu a není jako takové důvodem k reklamaci.
I přes důkladnou kontrolu při balení nemůžeme vyloučit přítomnost skořápek a cizích příměsí.
Všechny fotografie jsou ilustrační, aktuální nabídka se může v barvě a tvaru lišit.
Parametry
Výrobce | IBK Trade |
Druh | pistácie |
Hmotnost | 1000 g |
Úprava | pražené |
Ochucení | solené |