Basmati rýže Barkat, Parboliled 10kg Basmati rýže Barkat je známá pro svou výjimečnou chuť a výborné varné vlastnosti. Basmati rýže Barkat je pěstována v oblasti Paňdžábu v Pákistánu, který je historicky známý pro svou vynikající kvalitu basmati. Basmati rýže Barkat má extra dlouhou dobu zrání, což přispívá k výjimečné kvalitě této rýže. Basmati rýže Barkat je pečlivě zpracována a hygienicky balena v moderním výrobním zařízení Barkat Rice Mills.  "Parboiled" je speciální technologie úpravy rýže,... Celý popis

Koupit za 850 Kč

Popis

Basmati rýže Barkat, Parboliled 10kg Basmati rýže Barkat je známá pro svou výjimečnou chuť a výborné varné vlastnosti. Basmati rýže Barkat je pěstována v oblasti Paňdžábu v Pákistánu, který je historicky známý pro svou vynikající kvalitu basmati. Basmati rýže Barkat má extra dlouhou dobu zrání, což přispívá k výjimečné kvalitě této rýže. Basmati rýže Barkat je pečlivě zpracována a hygienicky balena v moderním výrobním zařízení Barkat Rice Mills. 
"Parboiled" je speciální technologie úpravy rýže, která v zrnku doslova "zakonzervuje" až 80% vitamínů a minerálů, které se v rýži přirozeně nachází. Syrová zrnka zralé rýže se namáčí a pak jsou pod tlakem spařeny horkým vzduchem. V důsledku tohoto zpracování si zrnka uchovají maximum přirozených živin. Parboiled rýži je však nutné vařit o něco déle (cca 20 minut), než neopracovanou rýži basmati. Parboiled rýže má vynikající varné vlastnosti - po uvaření se nelepí a zůstává krásně sypká a strukturovaná i po opakovaném ohřátí.
Složení: 100% basmati rýže extra dlouhá
Skladujte v chladu a suchu
Země původu: Pákistán

Masala rice - kořeněná rýže s kešu a paprikou
Na 2-3 porce potřebujete: 180g basmati rýže (množství uvádím v suchém stavu), 1/2 bílé cibule pokrájené na proužky, 1 rajče usekané na pastu, 1/2 čerstvé papriky pokrájené na proužky, 1 lžíci kešu ořechů, 1 vrchovatou lžičku směsi prolisovaného česneku a strouhaného zázvoru nebo hotové pasty, 2 sušené nebo čerstvé chilli papričky, 1 lžičku celé černé hořčice, 1 lžč celého římského kmínu, 1/2 lžičky fenyklových semínek, špetku asafoetidy, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžč mletého koriandru, 1/2 lžč mleté garam masaly, sůl dle chuti, čerstvé lístky koriandru, olej nebo máslo ghí.

Postup:
1) Pokud už máte uvařenou rýži, stačí jen připravit masalu (krok č. 2) a obě přísady smíchat. V opačném případě suchou rýži několikrát důkladně propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Nasypte do hrnce, přidejte 2x větší díl vody, lžičku soli, trochu rostlinného oleje a vařte obvyklým způsobem doměkka.
2) Vedle v pánvi rozehřejte větší množství oleje nebo ghí (můžete použít i kombinaci obojího). Krátce orestujte asafoetidu a všechno celé koření (chilli papričky, fenykl, hořčici a římský kmín). Přisypte cibuli, nechte zesklovatět a vmíchejte česnek se zázvorem. Jakmile je cibule zlato-hnědá, přidejte kešu ořechy a všechno sypké koření (koriandr, kurkumu, garam masalu). Krátce orestujte, vmíchejte rajče, papriku a zprudka vyduste na tuk.
3) Podle chuti osolte, zastříkněte trochou horké vody a nechte pomalu na nízký stupeň dusit, dokud nevymizí syrové vůně cibule a česneku. Masala musí vonět po koření a sladké cibulce, čehož dosáhnete právě pomalým dlouhým dušením. Ke konci dušení nařeďte masalu trochou vody a vmíchejte usekaný čerstvý koriandr nebo jiné bylinky (hladkolistá petržel, libeček).
4) Hotovou masalu a uvařenou rýži opatrně promíchejte. Tento pokrm se často podává s jogurtovou rajtou, která ho příjemně zjemní a utlumí pálivost chilli. Úplně ale postačí jen obyčejný bílý jogurt, který dáte na kraj talíře.
Zobrazit více