Jasmínová rýže z Thajska Rýže je nejrozšířenější potravinou na celém světě. A tak není divu, že se dnes pěstuje ve 112 různých koutech světa. Rýži začali pěstovat již před 9000 lety př. n. l Číňané. Jasmínová rýže vypěstována v Thajsku se vyznačuje svou vysokou kvalitou. Ale mimo tuto zem se rýži daří také v Kambodži, Laosu a Vietnamu. Svůj název získala pro svou typickou vůni po jasmínu. Není nijak záměrně takto aromatizována, ale jde o přírodní proces. Obecně obsahuje rýže asi 70% sacharidů,... Celý popis
Koupit za 74 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
Jasmínová rýže z Thajska
Rýže je nejrozšířenější potravinou na celém světě. A tak není divu, že se dnes pěstuje ve 112 různých koutech světa. Rýži začali pěstovat již před 9000 lety př. n. l Číňané. Jasmínová rýže vypěstována v Thajsku se vyznačuje svou vysokou kvalitou. Ale mimo tuto zem se rýži daří také v Kambodži, Laosu a Vietnamu. Svůj název získala pro svou typickou vůni po jasmínu. Není nijak záměrně takto aromatizována, ale jde o přírodní proces.
Obecně obsahuje rýže asi 70% sacharidů, jednoduchých cukrů obsahuje ovšem málo. Je také zdrojem bílkovin. Naproti tomu tuk neobsahuje téměř žádný. Z vitamínů je rýže dobrým zdrojem vit. E a sk. B. Konzumací rýže získáte mimo jiné i draslík, hořčík, sodík a zinek. Naše jasmínová rýže pochází ze samotného domova – Thajska. Pochutnáte si tak na nejkvalitnější jasmínové rýži na trhu.
rozdíl mezi jasmínovou rýží a rýží basmati
Rýže jasmínová nebo rýže basmati? My vám prozradíme, jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito druhy rýže. Již pohledem zjistíme, že jasmínová rýže má tenčí a kratší zrno než je tomu u rýže basmati. Při vaření vydává jasmínová rýže jemné květinové aroma připomínající vůni jasmínových květů. Právě po jasmínu dostala tato rýže svůj název. Jasmínová rýže po uvaření lepí na rozdíl od rýže basmati. Jasmínová rýže se využívá zejména v asijské kuchyni a s rýží basmati se setkáme nejčastěji v kuchyni indické. Zásadním a nejdůležitějším faktorem při nákupu rýže je její kvalita. Tu lze však při nákupu jen stěží poznat. Kvalitu rýže ovlivňuje totiž celá řada faktorů např. lokalita nebo země, kde je rýže pěstována, kvalita a celistvost zrn, její chuť, vůně, barva, ale i to jak byla rýže po skladována.
Příprava jasmínové rýže
Jasmínovou rýži je potřeba propláchnout a poté v hrnci zalít vodou. Jeden hrnek rýže zalijte 2 hrnky vody. Vodu stačí mírně osolit a přivést k varu. Poté se vaří bez pokličky na mírné teplotě, aby voda jen probublávala. Takto vařte 15 minut a poté ještě nechte pod pokličkou dojít. Před podáváním ji nezapomeňte promíchat.
Složení
100% Jasmínová rýže
Výživové údaje na 100 g
Energie
1501 kJ / 359 kcal
Tuky
< 0,5 g
z toho nasycené mastné kyseliny
< 0,5 g
Sacharidy
79,0 g
z toho cukry
< 0,5 g
Bílkoviny
8,0 g
Vláknina
4,0 g
Sůl
< 0,1 g
Země původu
Thajsko
Skladování
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %
Rýže je nejrozšířenější potravinou na celém světě. A tak není divu, že se dnes pěstuje ve 112 různých koutech světa. Rýži začali pěstovat již před 9000 lety př. n. l Číňané. Jasmínová rýže vypěstována v Thajsku se vyznačuje svou vysokou kvalitou. Ale mimo tuto zem se rýži daří také v Kambodži, Laosu a Vietnamu. Svůj název získala pro svou typickou vůni po jasmínu. Není nijak záměrně takto aromatizována, ale jde o přírodní proces.
Obecně obsahuje rýže asi 70% sacharidů, jednoduchých cukrů obsahuje ovšem málo. Je také zdrojem bílkovin. Naproti tomu tuk neobsahuje téměř žádný. Z vitamínů je rýže dobrým zdrojem vit. E a sk. B. Konzumací rýže získáte mimo jiné i draslík, hořčík, sodík a zinek. Naše jasmínová rýže pochází ze samotného domova – Thajska. Pochutnáte si tak na nejkvalitnější jasmínové rýži na trhu.
rozdíl mezi jasmínovou rýží a rýží basmati
Rýže jasmínová nebo rýže basmati? My vám prozradíme, jaké jsou hlavní rozdíly mezi těmito druhy rýže. Již pohledem zjistíme, že jasmínová rýže má tenčí a kratší zrno než je tomu u rýže basmati. Při vaření vydává jasmínová rýže jemné květinové aroma připomínající vůni jasmínových květů. Právě po jasmínu dostala tato rýže svůj název. Jasmínová rýže po uvaření lepí na rozdíl od rýže basmati. Jasmínová rýže se využívá zejména v asijské kuchyni a s rýží basmati se setkáme nejčastěji v kuchyni indické. Zásadním a nejdůležitějším faktorem při nákupu rýže je její kvalita. Tu lze však při nákupu jen stěží poznat. Kvalitu rýže ovlivňuje totiž celá řada faktorů např. lokalita nebo země, kde je rýže pěstována, kvalita a celistvost zrn, její chuť, vůně, barva, ale i to jak byla rýže po skladována.
Příprava jasmínové rýže
Jasmínovou rýži je potřeba propláchnout a poté v hrnci zalít vodou. Jeden hrnek rýže zalijte 2 hrnky vody. Vodu stačí mírně osolit a přivést k varu. Poté se vaří bez pokličky na mírné teplotě, aby voda jen probublávala. Takto vařte 15 minut a poté ještě nechte pod pokličkou dojít. Před podáváním ji nezapomeňte promíchat.
Složení
100% Jasmínová rýže
Výživové údaje na 100 g
Energie
1501 kJ / 359 kcal
Tuky
< 0,5 g
z toho nasycené mastné kyseliny
< 0,5 g
Sacharidy
79,0 g
z toho cukry
< 0,5 g
Bílkoviny
8,0 g
Vláknina
4,0 g
Sůl
< 0,1 g
Země původu
Thajsko
Skladování
Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %
Parametry
Výrobce | Vital Country |
Hmotnost balení | 1000 g |
Odrůda | Jasmínová |