Černá čočka Beluga je jedinečná luštěnina s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, kterou využijete v polévkách, salátech i jako ozdobu při servírování Černá čočka Beluga je unikátní druh luštěniny, která na první pohled připomíná kaviár. Právě proto si vysloužila přezdívku „kaviár vegetariánů“. Vyniká svou oříškovou chutí a působivou tmavou barvou, kterou jí propůjčují přírodní pigmenty podobné těm, jaké se nacházejí v ostružinách či borůvkách. Obsahuje komplexní sacharidy a vysoké množství rostlinných... Celý popis

Koupit za 70 Kč

Popis

Černá čočka Beluga je jedinečná luštěnina s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, kterou využijete v polévkách, salátech i jako ozdobu při servírování

Černá čočka Beluga je unikátní druh luštěniny, která na první pohled připomíná kaviár. Právě proto si vysloužila přezdívku „kaviár vegetariánů“. Vyniká svou oříškovou chutí a působivou tmavou barvou, kterou jí propůjčují přírodní pigmenty podobné těm, jaké se nacházejí v ostružinách či borůvkách. Obsahuje komplexní sacharidy a vysoké množství rostlinných bílkovin. Konkrétně v ní najdete 23 g bílkovin/100 g, díky čemuž podporuje růst a udržení svalové hmoty, stejně jako zachování zdravých kostí. Dále se může pochlubit i vysokým podílem vlákniny v podobě 17 g/100 g, nízkým obsahem tuku, nasycených mastných kyselin i cukru. Díky tomu jde o skvělou potravinu do jídelníčku všech příznivců zdravého životního stylu, kterou navíc ocení i vegetariáni a vegani.  

 

Zajímavé je, že její drobná, lesklá zrnka se po uvaření nerozpadávají a zachovávají si svůj tvar a konzistenci. Díky své pevné slupce je po uvaření jemně křupavá a nerozvaří se na kaši jako některé další druhy čočky. Proto je ideální ingrediencí pro lidi, kteří si potrpí nejen na chuť, ale také vzhled jídla. Čočku Beluga si navíc oblíbíte i díky její rychlé přípravě. Vaření trvá zhruba 25 – 30 minut a pokud ji dopředu namočíte, bude hotova i za 10 minut. 

 

Černá čočka se výborně hodí do svěžích salátů, hustých polévek či jako výživná příloha k masu. Zároveň je velmi dobře kombinovatelná. Perfektně si rozumí se zeleninou a ladí is chutí hrušek, jablek nebo vlašských ořechů. Výborně chutná is mořskými řasami a výraznými bylinkami. Díky jejímu luxusnímu vzhledu ji můžete použít i jako ozdobu při servírování. Černou čočku můžete také naklíčit a dodat jí tak další výživový rozměr. 

 

Tento jedinečný druh luštěniny tak v sobě spojuje lahodnou chuť, vysokou výživovou hodnotu i estetiku az jídla dokáže vykouzlit gurmánský zážitek.

 

Černá čočka Beluga a její výhody

- patří mezi luštěniny

- je známá také jako kaviár vegetariánů

- má vysoký obsah bílkovin 23 g/100 g

- obsahuje vysoký podíl vlákniny 17 g/100 g

- má nízký obsah tuku a cukru

- je jemně křupavá

- má oříškovou chuť

- rychle se vaří

- drží si tvar i po uvaření 

- snadno se připravuje

- je skvělý zdroj bílkovin pro vegetariány a vegany

 

Složení

Černá čočka beluga.

 

Návod na přípravu

Čočku přetřiďte a propláchněte, vložte do hrnce se studenou vodou, přiveďte k varu, poté přikryjte a vařte na mírném ohni přibližně 25 – 30 minut.

 

Tabulka nutričních hodnot

Nutriční hodnoty
Per 100 g

Energetická hodnota
1283 kJ/ 304 kcal

Tuky
1,6 g

- z toho nasycené mastné kyseliny
0,1 g

Sacharidy
41 g

- z toho cukry
1,1 g

Vláknina
17 g

Bílkoviny
23 g

Sůl
0,02 g

 

Upozornění

Upozornění: Uchovávejte na suchém místě, mimo přímé sluneční záření a při pokojové teplotě.
Alergeny: Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, ořechů a sezamových semen.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce GymBeam
Bio ne