Asimina triloba, známá také jako muďoul trojlaločný nebo banán severu, je zajímavý ovocný keř či menší strom původem ze Severní Ameriky. Vyniká exotickou chutí svých plodů, které připomínají banán, mango a vanilku zároveň. Přestože působí jako tropická rostlina, překvapí vysokou mrazuvzdorností až do –22 °C, takže se jí výborně daří i v našich podmínkách. Je ceněna pro vysokou odolnost, nenáročnost a neobvyklý vzhled svých fialových květů. PĚSTOVÁNÍ Výsev semen vyžaduje stratifikaci – semena je... Celý popis
Koupit za 35 Kč- Od nejoblíbenějších
 - Od nejlevnějších
 - Od nejdražších
 
Popis
            Asimina triloba, známá také jako muďoul trojlaločný nebo banán severu, je zajímavý ovocný keř či menší strom původem ze Severní Ameriky. Vyniká exotickou chutí svých plodů, které připomínají banán, mango a vanilku zároveň. Přestože působí jako tropická rostlina, překvapí vysokou mrazuvzdorností až do –22 °C, takže se jí výborně daří i v našich podmínkách. Je ceněna pro vysokou odolnost, nenáročnost a neobvyklý vzhled svých fialových květů.
PĚSTOVÁNÍ
Výsev semen vyžaduje stratifikaci – semena je potřeba nejprve uložit do vlhkého písku či rašeliny a ponechat je několik týdnů při teplotě kolem 3–5 °C. Poté se vysévají do výživného, propustného substrátu a udržují v teple (kolem 20 °C). Klíčení trvá i několik týdnů. Rostlina má ráda slunné až polostinné stanoviště a hlinitopísčitou půdu s pH 5,5–7. První rok doporučujeme mladé sazenice chránit před mrazem. Asimina není samosprašná – pro jistotu opylení je vhodné vysadit alespoň dva jedince.
SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ
Plody dozrávají od září do října. Zralé plody poznáte podle změknutí a výrazného sladkého aroma. Nejlepší jsou čerstvé, ale lze je také uchovávat v chladu po několik dní nebo zmrazit. Při delším skladování doporučujeme dužinu rozmixovat a zamrazit do porcí.
VYUŽITÍ V KUCHYNI
Plody Asiminy mají jemnou, krémovitou strukturu a chuť kombinující banán, mango a vanilku. Jsou výborné k přímé konzumaci, do dezertů, smoothie, zmrzlin či ovocných pyré. V USA se používají také k výrobě džemů, likérů a domácích koláčů.
NUTRIČNÍ HODNOTA A PŘÍNOSY
Asimina triloba je bohatá na vitamín C, hořčík, mangan, železo a antioxidanty. Plody obsahují asi 75 % vody, minimum tuků a pomáhají posilovat imunitní systém i trávicí soustavu. Díky vysokému obsahu přírodních cukrů poskytují rychlou energii, přesto jsou šetrné k trávení.
ZAHRADNÍ TIP / ZAJÍMAVOST
Muďoul je v Evropě zatím poměrně vzácná a sběratelsky atraktivní dřevina. Ve Spojených státech má dlouhou historii – jeho plody byly oblíbené už u původních obyvatel. Dospělá rostlina dorůstá výšky 3–5 m a kromě užitkového významu zaujme i okrasným vzhledem. Některé odrůdy dosahují plodů až o hmotnosti 700 g.
Balení 2 SEMENA
    PĚSTOVÁNÍ
Výsev semen vyžaduje stratifikaci – semena je potřeba nejprve uložit do vlhkého písku či rašeliny a ponechat je několik týdnů při teplotě kolem 3–5 °C. Poté se vysévají do výživného, propustného substrátu a udržují v teple (kolem 20 °C). Klíčení trvá i několik týdnů. Rostlina má ráda slunné až polostinné stanoviště a hlinitopísčitou půdu s pH 5,5–7. První rok doporučujeme mladé sazenice chránit před mrazem. Asimina není samosprašná – pro jistotu opylení je vhodné vysadit alespoň dva jedince.
SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ
Plody dozrávají od září do října. Zralé plody poznáte podle změknutí a výrazného sladkého aroma. Nejlepší jsou čerstvé, ale lze je také uchovávat v chladu po několik dní nebo zmrazit. Při delším skladování doporučujeme dužinu rozmixovat a zamrazit do porcí.
VYUŽITÍ V KUCHYNI
Plody Asiminy mají jemnou, krémovitou strukturu a chuť kombinující banán, mango a vanilku. Jsou výborné k přímé konzumaci, do dezertů, smoothie, zmrzlin či ovocných pyré. V USA se používají také k výrobě džemů, likérů a domácích koláčů.
NUTRIČNÍ HODNOTA A PŘÍNOSY
Asimina triloba je bohatá na vitamín C, hořčík, mangan, železo a antioxidanty. Plody obsahují asi 75 % vody, minimum tuků a pomáhají posilovat imunitní systém i trávicí soustavu. Díky vysokému obsahu přírodních cukrů poskytují rychlou energii, přesto jsou šetrné k trávení.
ZAHRADNÍ TIP / ZAJÍMAVOST
Muďoul je v Evropě zatím poměrně vzácná a sběratelsky atraktivní dřevina. Ve Spojených státech má dlouhou historii – jeho plody byly oblíbené už u původních obyvatel. Dospělá rostlina dorůstá výšky 3–5 m a kromě užitkového významu zaujme i okrasným vzhledem. Některé odrůdy dosahují plodů až o hmotnosti 700 g.
Balení 2 SEMENA