Imunitní systém Antioxidant Normální činnost jater Poznávacím znamením je ostrá chuť a sytě žlutá barva. Přezdívá se jí “zlaté mléko” a její popularita se táhne od Indie až po Jižní Ameriku. Ano, řeč je o Kurkumě. Koření bez kterého si Indové nedokáží představit nejen většinu svých pokrmů, ale také svou domácí lékárničku. Kde kromě gastronomie můžeme tohle aromatické koření využít? Koření ájurvédy i pomocník na pohmožděniny Kurkuma má své místo v ájurvédě, tradiční čínské medicíně i léčitelském... Celý popis

Koupit za 39 Kč

Popis

Imunitní systém Antioxidant Normální činnost jater Poznávacím znamením je ostrá chuť a sytě žlutá barva. Přezdívá se jí “zlaté mléko” a její popularita se táhne od Indie až po Jižní Ameriku. Ano, řeč je o Kurkumě. Koření bez kterého si Indové nedokáží představit nejen většinu svých pokrmů, ale také svou domácí lékárničku. Kde kromě gastronomie můžeme tohle aromatické koření využít? Koření ájurvédy i pomocník na pohmožděniny Kurkuma má své místo v ájurvédě, tradiční čínské medicíně i léčitelském systému Saddha. Tradičně byla používána na posílení imunitního systému i jako první pomoc při odřeninách, pohmožděninách či řezných ranách. Postižené místo se několikrát denně posypalo kurkumovým práškem, což výrazně urychlovalo hojení. Zajímavostí je, že s její pomocí si hinduisté barví své svatební oblečení. Dnes bychom kromě medicíny našli Kurkumu také v pákistánské, indické, thajské, africké i jihoamerické kuchyni. A nepřidává se jen do jídel, v Asii se můžeme setkat, jak si s její pomocí dochucují šálek čaje. Zlaté koření z Asie Latinský název je Curcuma longa a český Kurkuma dlouhá. Často se můžeme setkat i s různými přízvisky. O Kurkumě se mimo jiné mluví také jako o “zlatém koření”, “žlutém zázvoru” či “indickém šafránu”, a tak je pouze na Vás, jak zlatavému prášku budete říkat. Kurkuma je tropická rostlina, která pochází z čeledi zázvorníkovitých a je tedy podobná zázvoru. Její výška dosahuje k 1 metru. Listy jsou oválného tvaru a květy jsou růžové nebo světle fialové barvy a můžeme je spatřit od července do září. Původem je z jihovýchodní Asie, kde roste v nadmořských výškách 1 500 m n. m. Pro svůj růst potřebuje nejen stabilní teploty mezi 20°C - 30°C, ale také časté srážky. Na podporu imunity, jater i nervů Kurkuma má příznivý vliv na imunitní systém a působí také jako antioxidant. Přispívá ke správné činnosti jater, nervové soustavy i kardiovaskulárního systému. Působí příznivě na zdraví pokožky, kloubů a kostí. Kurkumin, minerály, vitamíny a další Na první pohled nás zaujme zabarvení. To způsobuje látka kurkumin, která má “na svědomí” i několik dalších účinků. Dále bychom v koření našli sacharidy, bílkoviny, minerální látky, esenciální oleje, pryskyřice a alkaloidy. Přísada do většiny pokrmů Nenapodobitelná chuť Kurkumy z ní dělá přední koření asijské kuchyně a jejímu kouzlu pomalu propadáváme i u nás. Jak tedy přinést nový vítr i do našich pokrmů? Pro zvýšení účinnosti a vstřebatelnosti kurkuminu ji doporučujeme smíchat s pepřem a olivovým olejem. Celou směs pak přidáme do celé řady pokrmů přes předkrm až k dezertům. Ačkoliv je chuť ostrá, můžeme ji využít ve sladkých i slaných pokrmech a meze se rozhodně nekladou. I přestože převažuje prášková forma, za hranicemi se můžeme setkat i s přípravou čerstvého kořene. Kurkumové mléko i hřející odvar Jestliže se potřebujete zahřát, doporučujeme přípravu odvaru. Jak na to? 2 až 3 lžičky přidáme do studené vody a 10 až 15 minut necháme povařit. Druhou možností, jak využít Kurkumu na zahřátí, je výroba kurkumového mléka. Výrobě mléka předchází zhotovení pasty. Do připraveného kastrolu přidáme čtvrt hrnečku mletého černého pepře, čtvrt hrnečku Kurkumy v prášku a půl hrnečku vody. Vše na mírném ohni povaříme a poté necháme v lednici vychladnout. Poté použijeme mléko dle Vašich preferencí, půl lžičky předem připravené pasty, 1 lžičku kokosového oleje, med a zahřejeme na mírném ohni. Nepřivádějte k varu, protože to medu nesvědčí. Kurkumové mléko popíjíme večer před tím než ulehneme. Kurkumu doporučujeme pravidelně užívat maximálně 4 měsíce, pak si od ní alespoň 1 měsíc odpočineme. Nežádoucí účinky Užívání Kurkumy není nebezpečné, ale je potřeba dodržovat doporučenou denní dávku. Měli by se jí vyhýbat lidé s nemocným žlučníkem a žlučníkovými kameny. I přestože je užívána těhotnými i kojícími matkami, my doporučujeme se před jejím užíváním obrátit na ošetřujícího lékaře.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Prodejnabylin.cz