Kombucha - čajová houba Kombucha - osvěžujÍcí nápoj ze slazeného černého nebo zeleného čaje, který prošel fermentací touto houbou. Kombucha má velký obsah zdraví prospěšných látek. Čistí krev a je používána mnoho lidmi jako univerzální léčivý prostředek. Užívá se při léčení poruch trávení, poruch spánku, žlučových kamenů, onemocnění kloubů, ledvin, jater a vlasů. Léčba Kombuchou pomáhá také při obezitě, zácpě, průjmu, hemoroidech, vředech, šedém zákalu a rakovině. Návod na pěstování kombuchy... Celý popis

Koupit za 119 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Kombucha - čajová houba

Kombucha - osvěžujÍcí nápoj ze slazeného černého nebo zeleného čaje, který prošel fermentací touto houbou. Kombucha má velký obsah zdraví prospěšných látek. Čistí krev a je používána mnoho lidmi jako univerzální léčivý prostředek. Užívá se při léčení poruch trávení, poruch spánku, žlučových kamenů, onemocnění kloubů, ledvin, jater a vlasů. Léčba Kombuchou pomáhá také při obezitě, zácpě, průjmu, hemoroidech, vředech, šedém zákalu a rakovině.

Návod na pěstování kombuchy

Čajová houba  připomíná rosolovitý koláč, bílo-oranžovo-hnědé barvy. Není to typická houba, je to symbióza kultur kvasnic, laktobacilů, kvasinek a bakterií. Kombucha roste v čaji, kde je podporována kofeinem, theobrominem a theofylinem, ovšem je možné ji připravit i v bylinných čajích. Na povrchu čaje vytváří celulózový fungus – mateční houbu, od které se později oddělují houby dceřiné – houba se množí. Jeho příprava spočívá v tom, že se japonská houba vloží do čaje, nejlépe do skleněné nádoby (litrové dózy) a nechá se po určitou dobu, dokud se nedosáhne správné koncentrace. Velikost houby závisí na nádobě, ve které je vyrobena.

Výsledný nápoj je sladkokyselý a obsahuje kyselinu glukuronovou, vitamíny B1, B2, B6, B12 a C, dále kyselinu listovou, mléčnou, aminokyseliny, enzymy, antibiotické látky a malé množství alkoholu. Obsah alkoholu je v průměru 0,5 %. Specifický účinek kombuchy je založen především na kyselině glukuronové, která způsobuje silnou detoxikaci organismu. Kyselina se spojuje s odpadními látkami těla a jedy, které přicházejí zvenčí, a připravuje je tak na vylučování. Kyselina mléčná má silný inhibiční účinek na škodlivé střevní bakterie a tím podporuje trávicí proces.

Houba obvykle plave na vrcholu nádoby naplněné čajem. Obrostlé části houby vždy plavou nahoru a tím houbu zahušťují. Brzy zhoustne natolik, že spadne na dno sklenice, a poté se na povrchu sklenice vytvoří nová kombucha. Zpočátku je úplně tenká, téměř průhledná. Počkejte, až uzraje, a vložte ji do samostatné sklenice. Získáme tak novou houbu, která nám umožní zvýšit produkci nápoje.

Vlastnosti kombuchy

- posiluje imunitu

- reguluje metabolismus

- obnovuje střevní flóru

- zmírňuje následky alergií

- zpomaluje proces stárnutí organismu

- upravuje krevní tlak a cholesterol

- má detoxikační vlastnosti

- je zdrojem mnoha vitamínů, včetně: C, B1, B2, B3, stejně jako aminokyselin a enzymů

- zahrnuje mimo jiné zinek, hořčík, železo, organické kyseliny
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Planto