Tarhoňa hrubá (Piombi)                 Pod pojmem tarhoňa se neskrývá nic jiného než druh těstovinové rýže používané nejvíce na Slovensku a v Maďarsku. Jedná se o malé nočky vyráběné z nudlového těsta. V české kuchyni se velmi podobá drobení.                 Výroba je velmi snadná a nenáročná. Z hrubé semolinové mouky a vody se zpracuje tuhé těsto tak, aby se mohl strouhat na struhadle. Vzniklé vločky se nechají usušit na slunci či v troubě. Tarhoňa se podává jako příloha k maďarskému perkeltu,... Celý popis

Koupit za 39 Kč

Popis

Tarhoňa hrubá (Piombi)

                Pod pojmem tarhoňa se neskrývá nic jiného než druh těstovinové rýže používané nejvíce na Slovensku a v Maďarsku. Jedná se o malé nočky vyráběné z nudlového těsta. V české kuchyni se velmi podobá drobení.

                Výroba je velmi snadná a nenáročná. Z hrubé semolinové mouky a vody se zpracuje tuhé těsto tak, aby se mohl strouhat na struhadle. Vzniklé vločky se nechají usušit na slunci či v troubě. Tarhoňa se podává jako příloha k maďarskému perkeltu, jako zavářka do polévek nebo se může konzumovat samostatně opečená na sádle s paprikou.

                V okolí maďarského města se tarhoňa vyrábí válením a následném poléváním vodou. Poté se přeseje přes síto, kousky, které se neprosely, se přes síto nalámou. Pokud jsou kousíčky kulatější a homogennější, je tarhoňa považována za kvalitnější.

                Slovo tarhoňa pochází ze staroperského slova tarhana, které označovalo směs obilí a jogurtu (nebo mleté obilí vařené v kyselém mléce), kterou používali od starověku kočovníci z Přední Asie pro výrobu kaší. Díky tureckým nájezdům v 16. století se tarhoňa dostala na území Uher, kde v upravené podobě zdomácněla zejména na území Szegedu.

                Konzumace tarhoni má velké množství forem. Podává se uvařená ve vodě a smíchaná se zakysanou smetanou nebo vajíčkem. Může se jen lehce podusit na sádle či oleji s cibulkou a následně ochutit například mletou paprikou nebo se může osmažit na slanině s cibulí a ke konci se přidají vařené brambory. Z tarhoni se dá připravit i nevšední příloha.

Složení: Semolinová mouka z tvrdé pšenice, voda.

Alergeny: Obsahuje lepek, může obsahovat stopy vajec.

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu):

Energie

1550 / 365

kJ / kcal

Tuky

1,6

g

- z toho nasycené mastné kyseliny

0,4
g
Bílkoviny

13

g

Sacharidy

74

g

- z toho cukry

1,8

g

Sůl

0,01

g

     
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Arax
Hmotnost balení 500 g