Mašlovačka plochá.  Plochý štětec Spokar je ideální jako pomocník do kuchyně při přípravě pokrmů. Dřevěné nelakované těleso, přírodní bělená štětina. Rozměr: 21x3,5 cm. Mašlovačka kulatá, nebo peroutka (na Moravě), perútka (na Slovácku), perótka (na Hané), mastička (na Valašsku) je kuchyňská pomůcka, která slouží k potírání kompaktních pokrmů buď v průběhu přípravy nebo po jejich dokončení tekutou ingrediencí. Mašlovačka vzdáleně připomíná štětec či štětku. Její klasická tradiční verze sestává... Celý popis

Koupit za 61 Kč

Popis

Mašlovačka plochá. 

Plochý štětec Spokar je ideální jako pomocník do kuchyně při přípravě pokrmů.
Dřevěné nelakované těleso, přírodní bělená štětina.
Rozměr: 21x3,5 cm.

Mašlovačka kulatá, nebo peroutka (na Moravě), perútka (na Slovácku), perótka (na Hané), mastička (na Valašsku) je kuchyňská pomůcka, která slouží k potírání kompaktních pokrmů buď v průběhu přípravy nebo po jejich dokončení tekutou ingrediencí. Mašlovačka vzdáleně připomíná štětec či štětku. Její klasická tradiční verze sestává z 15-20 silných husích brků, na jednom konci svázaných a nití propletených tak, že je vytvořena rukojeť, horní pernatá část slouží jako pracovní – při použití se namáčí do tekutého materiálu, který se její pomocí nanáší na upravovaný pokrm. V nabídce výrobců kuchyňských pomůcek jsou i mašlovačky podoby skutečného štětce – s nerezovým či plastovým držadlem a nylonovou pracovní částí či silikonové, tyto mašlovačky často mívají očko na zavěšení.
Příklady nejčastějšího použití mašlovačky:

potírání pečiva z kynutého či listového těsta rozšlehaným vejcem, žloutkem nebo bílkem (aby získalo při pečení zlatou barvu a lesk)
potírání pečiva tukem – olejem, rozpuštěným sádlem či máslem (aby získalo chutnou křupavou kůrku)
potírání chleba vodou (aby se leskl a zvláčněl)
potírání grilovaného masa, kuřete ap. směsí oleje, soli a koření (aby získalo chuť a křupavou kůrku)

Složení
dřevěné držadlo, bělená štětina
Zobrazit více