Keramická pečící forma Vánočka velká. Vánočka se sice peče po celý rok, ale je to záležitost hlavně Vánoční.Vůně pečené vánočky,posypané cukrem a k tomu melta s mlékem.........to je moje.Už pan Lada kreslil své romantické obrázky ze zasněžených Horousic na adventu kde se Vánočka dala objevit třeba u ponocného na stole......Naše bába povídala,že tahle keramická forma vánočky je 4-5 vajec. Rozměr je cca 33x12cm. To znamená velikost upečené vánočky z naší formy.    Forma velké keramické vánočky nesmí... Celý popis

Koupit za 470 Kč

Popis

Keramická pečící forma Vánočka velká. Vánočka se sice peče po celý rok, ale je to záležitost hlavně Vánoční.Vůně pečené vánočky,posypané cukrem a k tomu melta s mlékem.........to je moje.Už pan Lada kreslil své romantické obrázky ze zasněžených Horousic na adventu kde se Vánočka dala objevit třeba u ponocného na stole......Naše bába povídala,že tahle keramická forma vánočky je 4-5 vajec. Rozměr je cca 33x12cm. To znamená velikost upečené vánočky z naší formy.

 
 Forma velké keramické vánočky nesmí chybět v žádné rodině,nejen při vánočním pečení.Velký výběr pečících keramických vánoček různých velikostí..
Vánočka

 

První zmínky o pečení vánočky pocházejí už ze 16. století, tehdy se toho však směli zhostit jen mistři pekařského cechu, kteří ji darovali radním a šlechtě. Až od 18. století se tradice pečení vánočky začala přesouvat také do běžných domácností. V této době se tomuto pekařskému výrobku neříkalo jen vánočka, ale také štědrovečernice, pletenice, ceplík, calta…

Vánočka by tvarem měla připomínat Ježíška zabaleného do peřinky, je to symbol nového života a na štědrovečerní tabuli by neměla chybět. Také křížové pletení má svůj význam, naši předci věřili, že chrání lidi u stolu před zlými silami. Symboliku v sobě skrývají i jednotlivé prameny - spodní prameny zobrazují zemi, slunce, vodu a vzduch, prostředním symbolizuje rozum, vůli a cit a horní dva prameny představují vědění a lásku.

Při pečení vánočky musela sama hospodyně dodržovat několik zásad. Musela být oblečena v bílé zástěře a šátku, při zadělávání nesměla promluvit a při kynutí musela vyskakovat do výšky, jen tak se mohla povést ta nejlepší vánočka. Každá hospodyně musela upéct tolik vánoček, kolik bylo členů domácnosti. Největší a nejzdobenější se umístila na sváteční tabuli a rozkrojit ji směl pouze hospodář jako poslední ze sedmi chodů slavnostní večeře. Bývávalo zvykem, že hospodář zakrojil vánočku také pro dobytek, aby zůstal celý rok zdravý a neočarovaly ho zlé síly.

Do vánočky se zapékala mince a kdo ji našel, měl být celý příští rok zdravý a bohatý. Stejný zvyk znáte možná z Anglie, kde se mince schovává do tradičního pudinku. V některých končinách se do vánočky zapékal zelený hrášek, který přinášel štěstí.

V dřívějších dobách byla pro lidi vánočka opravdovým luxusem, často se darovávala jako dárek, protože chudší domácnosti si bílé tučné pečivo z kvalitní mouky s rozinkami a ořechy dovolit nemohly. Vánočka se dokonce pekla i z bramborového těsta.

Pusťme se do pečení
Dříve se vánočky pekly výhradně z kynutého těsta, jež symbolizovalo růst majetku. Přidávaly se rozinky, mandle, ořechy, kandované ovoce nebo také anýz či fenykl. Také dnešní tradiční vánočka je z kynutého těsta.

O kynutém těstě jsme se mnoho dozvěděli v minulých článcích (mrkněte zde), ale opakování je matka moudrosti, a proto si pár nejdůležitějších rad shrneme i teď:

- Mléko, ze kterého připravujeme kvásek, musíme ohřát, nesmí být však horké.
- Všechny ingredience nechte ohřát na pokojovou teplotu, hlavně vejce a mouku, jinak se může proces kynutí narušit.
- Nezapomeňte přidat sůl, ale vyvarujte se přímému kontaktu s droždí, což by opět mohlo narušit kynutí.
- Rozinky, které do vánočky přidáváte, nezapomeňte namočit v tuzemáku, klidně i přes noc.
- Buďte trpěliví, kynutí vyžaduje čas.
- Těsto však nesmíme nechat překynout. Že je správně vykynuté poznáme tak, že zdvojnásobilo svůj objem a je pórovité.

Vánočka
Ingredience:

250 g hladké mouky
250 g hrubé mouky
150 g másla nebo Hery
100 g cukru
vanilinový cukr
špetka soli
půl kostky droždí
250 ml mléka
4 žloutky
hrst rozinek namočených v rumu
mandle
citronová kůra

Ze 100 ml mléka, lžičky cukru a droždí si připravíme kvásek. Mouku prosejeme přes síto, přidáme k ní měkké máslo pokrájené na kousky, cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. K tomu přidáme vykynutý kvásek, žloutky a postupně při zpracovávání těsta přidáváme mléko. Těsto necháme v teple půl hodiny kynout.
Mezitím si rozinky namočíme do rumu a mandle nakrájíme.
Po půl hodině přidáme do těsta, které znova zpracujeme rozinky a mandle a necháme ho opět půl hodiny kynout.
Formu na vánočku řádně vysypeme strouhankou a těsto do ní lehce vmáčkneme!
Pečeme při teplotě 180 - 200°C asi hodinu a půl. . Tento recept na vánočku je velice jednoduchý.
Vánočka patří v mnoha domácnostech tradičně na vánoční stůl.     Tip na pečení :  Pokud Vám nejde těsto z formy,vložte na ještě teplou formu mokrou utěrku. Pokud myjete v v saponátech, formu dejte do trouby na 10 minut na 200 stupńů.(viz dole)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Recept č.2Použité suroviny receptu Vánočka do keramické formy:
300 g polohrubé mouky  | 200 g hrubé mouky  | 100 g cukru (krystal)  | 140 g Hery  | 2 ks žloutky  | 3/16 l mléka  | 40-50 g rozinek  | 40-50 g oříšků
Postup přípravy receptu Vánočka do keramické formy:Necháme vzejít kvásek z vlažného mléka, trochy cukru a kvasnic. Dále vše zpracujeme, nakonec posekané oříšky a rozinky. Necháme asi 1 hod vykynout. Pečeme ¾ hod. při 180°C na 2. příčce od spodu, podle potřeby vypnout po čase horní pečení.

 

Doporučená  údržba keramických forem!

 

Před prvním použitím formu  umyjeme a necháme formu 10-15 minut na 200 stupňů  vypálit¨Po vychladnutí formu tradičně vymastíme a vysypeme hrubou moukou a pečeme.Po upečení formy pouze vytíráme papírovým ubrouskem.Je-li nutno formu umýt vodou,musíme celý proces opakovat! Tj. vypálit! Koncentát saponátu(myčky) Vám formu dokonale odmastí, a těsto se přilepí. Naše báby saponáty nepoužívaly, pouze formy vytíraly.

(rady naší báby)

 
Zobrazit více