Co s letošní úrodou?

Zobrazit více kategorií

Povedlo se vám letos vypěstovat větší množství ovoce a zeleniny než obvykle? Pokud nestíháte zkonzumovat všechnu úrodu ještě v čerstvém stavu a nebo si chcete připravit nějaké zásoby na zimu, vsaďte na staré dobré zavařování, které vám umožní pochutnávat si na vašich výpěstkách i po konci sezóny.

Osvědčeným pomocníkem je zavařovací hrnec, kde budete mít pod kontrolou přesnou teplotu i čas. Zavařovat se však dá i alternativně v troubě, mikrovlnce a dokonce i v myčce na nádobí. V těchto případech ale nemáte celý proces tolik pod kontrolou jako s moderním zavařovacím hrncem.

K zavařování můžete využít pečlivě umyté sklenice různých tvarů a velikostí, které jste si v průběhu roku nastřádali, případně si pořídit speciální okrasné zavařovací sklenice a tím vše pozvednout na profesionální úroveň. Jahodová marmeláda v hezké sklenici nebo domácí nakládané okurky pak mohou posloužit i jako skvělý dárek pro vaše známé. Kvalita a původ potravin se v dnešní době totiž začíná cenit čím dál tím více.

Potřeby na zavařování

Kromě zavařování existují i další způsoby, jak zpracovat ovoce a zeleninu z letošní sezóny. Nejvíce vitamínů má úroda krátce po sklizni. Ideální je tedy se snažit zkonzumovat co nejvíce ještě v čerstvém stavu. Oblíbená jsou především různá snídaňová smoothies (mixované koktejly) a saláty, díky kterým doplníte tělu potřebné živiny.

Zobrazit více kategorií

Dalším osvědčeným způsobem zpracování surovin je kvašení, které je prospěšné pro zdraví posilováním prospěšných bakterií v našem trávicím ústrojí. 

Oblíbené je dále i klasické mrazení či sušení, které značně prodlouží trvanlivost potravin. Sušit můžete klasicky na vzduchu, na nižší teploty v troubě a nebo ve speciálních sušičkách potravin, kde proběhne celý proces nejefektivněji.

Možností máme mnoho. Ideálním řešením může být vybrat způsob zpracování podle konkrétního druhu ovoce a zeleniny, kterou máte k dispozici a podle toho, v jaké konkrétní formě ji máte nejradši. Například pro okurky je ideální konzervace zavaření v octu nebo kvašení namísto např. sušení, které je naopak ideální třeba pro jablka či houby.