Koupit čerstvé jahody, které jsou sladké a voní létem, se jen tak nepoštěstí. Jahody se rychle kazí, a proto se obvykle trhají nezralé, aby vůbec přežily cestu do obchodu. U lyofilizovaných jahod je to jinak. Hoví si na sluníčku až do chvíle, kdy jsou krásně červené. Sušení mrazem z nich odebere vodu, ale vše ostatní zůstává – výrazná chuť, omamná vůně i zářivě červená barva. Lyofilizované jahody si zachovají většinu živin, vitamínů a minerálních látek. 1 kg lyofilizovaných jahod se vyrobí z přibližně... Celý popis
Koupit za 119 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
Koupit čerstvé jahody, které jsou sladké a voní létem, se jen tak nepoštěstí. Jahody se rychle kazí, a proto se obvykle trhají nezralé, aby vůbec přežily cestu do obchodu. U lyofilizovaných jahod je to jinak. Hoví si na sluníčku až do chvíle, kdy jsou krásně červené. Sušení mrazem z nich odebere vodu, ale vše ostatní zůstává – výrazná chuť, omamná vůně i zářivě červená barva.
Lyofilizované jahody si zachovají většinu živin, vitamínů a minerálních látek. 1 kg lyofilizovaných jahod se vyrobí z přibližně 10 kg čerstvých plodů – v každém 100 g sáčku se tedy ukrývá asi kilo čerstvých jahod. I mimo sezónu tak budete mít postaráno o přísun vitamínů, a obvykle levněji ve srovnání s čerstvými plody.
Jak si vychutnat lyofilizované jahody?
Lyofilizované jahody můžete křupat jen tak samotné. Plátky se perfektně hodí jako svačina na výlety. Jsou lehoučké a nezkazí se ani v horku. Použijte je jako přísadu při vaření a pečení. Lyofilizované plátky jahod ozdobí dezerty a dodají svěží ovocnou chuť müsli nebo granole.
Náš tip
Děti milují plátky lyofilizovaných jahod. Možná ještě víc než čerstvé jahody, protože ty lyofilizované v puse zábavně křupou. Dopřejte dětem zdravou mlsku bez přidaného cukru, na sladkosti už ani nepomyslí.
Lyofilizované jahody jsou plné vitamínů a minerálů
- Mrazem sušené jahody si zachovaly většinu vitamínů a minerálů jako čerstvé plody.
- Jahody obsahují spoustu vitamínu C (62 mg ve 100 g čerstvých plodů podle NZIP).
- Výraznou červenou barvu má na svědomí anthocyanin – silný antioxidant.
- Jahody obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro vyváženou stravu.
- Lyofilizované jahody jsou bohaté také na vitamíny A, B, E a minerály draslík, zinek, mangan a další stopové prvky.
Co je to lyofilizace?
Lyofilizace neboli sušení mrazem probíhá za velmi nízké teploty a tlaku. Tak dochází k sublimaci – voda přechází z pevného přímo do plynného skupenství. Díky tomu se z ovoce odpaří jen voda, aniž by sušení negativně ovlivnilo jeho nutriční hodnoty. Lyofilizované ovoce takřka neztratí živiny, vitamíny ani minerály. Navíc si zachová přirozenou chuť, vůni i barvu, a tak je téměř k nerozeznání od čerstvého ovoce.
Proč nakoupit lyofilizované plátky jahod na Lyofio.cz
- 100 % ovoce, bez éček a přidaného cukru
- pořádně velké plátky ovoce, žádná drť
- úžasně křupavá textura
- znovuuzavíratelný obal
Země původu: mimo EU
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100 g
Vlhkost
≤5 %
Tuky (%)
1,4
-> z toho nasycené mastné kyseliny (%)
0,1
Protein (%)
4,7
Vláknina (%)
13
Sacharidy (%)
87,5
-> z toho cukry (%)
77
Energie
384,8 kcal / 1619 kJ
Lyofilizované jahody si zachovají většinu živin, vitamínů a minerálních látek. 1 kg lyofilizovaných jahod se vyrobí z přibližně 10 kg čerstvých plodů – v každém 100 g sáčku se tedy ukrývá asi kilo čerstvých jahod. I mimo sezónu tak budete mít postaráno o přísun vitamínů, a obvykle levněji ve srovnání s čerstvými plody.
Jak si vychutnat lyofilizované jahody?
Lyofilizované jahody můžete křupat jen tak samotné. Plátky se perfektně hodí jako svačina na výlety. Jsou lehoučké a nezkazí se ani v horku. Použijte je jako přísadu při vaření a pečení. Lyofilizované plátky jahod ozdobí dezerty a dodají svěží ovocnou chuť müsli nebo granole.
Náš tip
Děti milují plátky lyofilizovaných jahod. Možná ještě víc než čerstvé jahody, protože ty lyofilizované v puse zábavně křupou. Dopřejte dětem zdravou mlsku bez přidaného cukru, na sladkosti už ani nepomyslí.
Lyofilizované jahody jsou plné vitamínů a minerálů
- Mrazem sušené jahody si zachovaly většinu vitamínů a minerálů jako čerstvé plody.
- Jahody obsahují spoustu vitamínu C (62 mg ve 100 g čerstvých plodů podle NZIP).
- Výraznou červenou barvu má na svědomí anthocyanin – silný antioxidant.
- Jahody obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro vyváženou stravu.
- Lyofilizované jahody jsou bohaté také na vitamíny A, B, E a minerály draslík, zinek, mangan a další stopové prvky.
Co je to lyofilizace?
Lyofilizace neboli sušení mrazem probíhá za velmi nízké teploty a tlaku. Tak dochází k sublimaci – voda přechází z pevného přímo do plynného skupenství. Díky tomu se z ovoce odpaří jen voda, aniž by sušení negativně ovlivnilo jeho nutriční hodnoty. Lyofilizované ovoce takřka neztratí živiny, vitamíny ani minerály. Navíc si zachová přirozenou chuť, vůni i barvu, a tak je téměř k nerozeznání od čerstvého ovoce.
Proč nakoupit lyofilizované plátky jahod na Lyofio.cz
- 100 % ovoce, bez éček a přidaného cukru
- pořádně velké plátky ovoce, žádná drť
- úžasně křupavá textura
- znovuuzavíratelný obal
Země původu: mimo EU
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100 g
Vlhkost
≤5 %
Tuky (%)
1,4
-> z toho nasycené mastné kyseliny (%)
0,1
Protein (%)
4,7
Vláknina (%)
13
Sacharidy (%)
87,5
-> z toho cukry (%)
77
Energie
384,8 kcal / 1619 kJ
Parametry
Výrobce | Lyofio |
Druh | jahoda |
Hmotnost | 100 g |
Lyofilizované | ano |
Forma | plátky |