Co je BOKASHI kompostování? Jedná se o přeměnu organického odpadu principem fermentace, kdy se do organického odpadu přisypává směs speciálních bakterií Bokashi v suché formě (součást balení). Od klasického kompostování se liší tím, že proces fermentace probíhá bez přístupu vzduchu a pomocí živých organismů, které se aktivují kontaktem s organickým materiálem. Výstupním materiálem není zemina, jak jsme tomu zvyklí u běžného kompostování, ale zfermentovaný základ určený k dalšímu použití. Šikovné... Celý popis
Koupit za 1 699 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Bokashi kompostér + bakterie (Bokashi nádoba se hodí pro zpracování běžných organických zbytků, jako jsou odřezky od ovoce a zeleniny, kávová sedlina nebo čajové lístky. Rozměry nádoby 24x25.7x35.)
Doprava:
59 Kč
Skladem
1 699 Kč
Koupit za 1 699 Kč
Plastia Bokashi kompostér + bakterie Šedá11 l
Doprava:
zdarma
Skladem
1 999 Kč
Koupit za 1 999 Kč
Plastia Bokashi kompostér Urbalive šedá 35,5 cm a 1 kg Bokashi bakterie
Doprava:
59 Kč
Skladem
1 449 Kč
Koupit za 1 449 Kč
Plastia Bokashi Urbalive šedá 35,5 cm + 1 kg Bokashi bakterie
Doprava:
zdarma
Skladem
1 899 Kč
Koupit za 1 899 Kč
Plastia Bokashi, 2 nádoby na fermentování bioodpadu + 2 kg Bokashi bakterie
Doprava:
zdarma
3 680 Kč
Koupit za 3 680 Kč
Popis
Co je BOKASHI kompostování?
Jedná se o přeměnu organického odpadu principem fermentace, kdy se do organického odpadu přisypává směs speciálních bakterií Bokashi v suché formě (součást balení). Od klasického kompostování se liší tím, že proces fermentace probíhá bez přístupu vzduchu a pomocí živých organismů, které se aktivují kontaktem s organickým materiálem. Výstupním materiálem není zemina, jak jsme tomu zvyklí u běžného kompostování, ale zfermentovaný základ určený k dalšímu použití.
Šikovné fermentační bakterie přemění organický odpad na fermentovanou tekutinu a fermentovanou směs. Vy díky tomu máte materiál pro získání prvotřídního kompostu a tekutinu pro různé možnosti použití v domácnosti.
Ušetříte za hnojivo a svým rostlinám dopřejete živiny bez chemie.
Vracíte tím do přírody cenné látky, které by jinak skončily na skládce nebo ve spalovnách.
Celoroční možnost fermentace.
Jak na to?
Bokashi využívá schopnosti speciálních mikroorganismů – především bakterií a kvasinek. Ty jsou obsaženy ve směsi, kterou je nutné k organickým zbytkům přisypávat. Není to složité. Odřezky a slupky nakrájíte na kousky a dáte do Bokashi kompostéru. Přibližně 2 cm silnou vrstvu posypete zakoupenou směsí efektivních mikroorganismů. Upěchujete a nádobu zavřete. Když je nádoba plná, necháte ji 14 dní odpočívat, aby obsah správně uzrál. Ideální tedy je pořídit si Bokashi dvě – jednu plníte a druhá odpočívá.
Po dvou týdnech...
Vzniklá fermentovaná hmota nevypadá jako kompost, jak jej známe. Kousky kuchyňského odpadu stále bez potíží rozeznáte. Nicméně blahodárné procesy tu už začaly. Výsledek má jiné vlastnosti, což potvrzuje i typický sladkokyselý odér. To nejlepší, co můžete s touto Bokashi hmotou udělat, je promísit ji se zeminou, nechat minimálně 4 týdny odležet a pak ji použít jako hnojivo. Bokashi hmota se také výborně hodí jako urychlovač venkovního kompostu. Putovat však může i do popelnic na bioodpad nebo k zahrádkářům či pěstitelům.
Bokashi čaj
Kromě pevného Bokashi hnojiva získáte také Bokashi tekutý výluh/čaj – fermentační tekutinu, která z kompostéru stéká do spodní nádobky. Tekutina se objeví zhruba po 14 dnech. Bokashi čaj je ideální na hnojení rostlin. Ředí se v poměru 1 : 100 a používá se jednou za týden či 14 dní.
Co nepatří do Bokashi nádoby?
• tekutiny (ocet, olej, džus, mléko, voda atd.)• kosti• papír• popel• zvířecí výkaly
Co patří do Bokashi nádoby?
• různé druhy ovoce a zeleniny (slupky, dužiny, zrníčka, stopky, listy)• slupky od banánů, citrusů, dýně i ananasu• pečivo (nalámané na kousky)• čajové sáčky, kávovou sedlinu i s papírovými filtry• listy a stonky pokojových i venkovních rostlin• zvadlé květy• vařené jídlo• syrové a vařené maso• ryby• vajíčka• jogurty
Jedná se o přeměnu organického odpadu principem fermentace, kdy se do organického odpadu přisypává směs speciálních bakterií Bokashi v suché formě (součást balení). Od klasického kompostování se liší tím, že proces fermentace probíhá bez přístupu vzduchu a pomocí živých organismů, které se aktivují kontaktem s organickým materiálem. Výstupním materiálem není zemina, jak jsme tomu zvyklí u běžného kompostování, ale zfermentovaný základ určený k dalšímu použití.
Šikovné fermentační bakterie přemění organický odpad na fermentovanou tekutinu a fermentovanou směs. Vy díky tomu máte materiál pro získání prvotřídního kompostu a tekutinu pro různé možnosti použití v domácnosti.
Ušetříte za hnojivo a svým rostlinám dopřejete živiny bez chemie.
Vracíte tím do přírody cenné látky, které by jinak skončily na skládce nebo ve spalovnách.
Celoroční možnost fermentace.
Jak na to?
Bokashi využívá schopnosti speciálních mikroorganismů – především bakterií a kvasinek. Ty jsou obsaženy ve směsi, kterou je nutné k organickým zbytkům přisypávat. Není to složité. Odřezky a slupky nakrájíte na kousky a dáte do Bokashi kompostéru. Přibližně 2 cm silnou vrstvu posypete zakoupenou směsí efektivních mikroorganismů. Upěchujete a nádobu zavřete. Když je nádoba plná, necháte ji 14 dní odpočívat, aby obsah správně uzrál. Ideální tedy je pořídit si Bokashi dvě – jednu plníte a druhá odpočívá.
Po dvou týdnech...
Vzniklá fermentovaná hmota nevypadá jako kompost, jak jej známe. Kousky kuchyňského odpadu stále bez potíží rozeznáte. Nicméně blahodárné procesy tu už začaly. Výsledek má jiné vlastnosti, což potvrzuje i typický sladkokyselý odér. To nejlepší, co můžete s touto Bokashi hmotou udělat, je promísit ji se zeminou, nechat minimálně 4 týdny odležet a pak ji použít jako hnojivo. Bokashi hmota se také výborně hodí jako urychlovač venkovního kompostu. Putovat však může i do popelnic na bioodpad nebo k zahrádkářům či pěstitelům.
Bokashi čaj
Kromě pevného Bokashi hnojiva získáte také Bokashi tekutý výluh/čaj – fermentační tekutinu, která z kompostéru stéká do spodní nádobky. Tekutina se objeví zhruba po 14 dnech. Bokashi čaj je ideální na hnojení rostlin. Ředí se v poměru 1 : 100 a používá se jednou za týden či 14 dní.
Co nepatří do Bokashi nádoby?
• tekutiny (ocet, olej, džus, mléko, voda atd.)• kosti• papír• popel• zvířecí výkaly
Co patří do Bokashi nádoby?
• různé druhy ovoce a zeleniny (slupky, dužiny, zrníčka, stopky, listy)• slupky od banánů, citrusů, dýně i ananasu• pečivo (nalámané na kousky)• čajové sáčky, kávovou sedlinu i s papírovými filtry• listy a stonky pokojových i venkovních rostlin• zvadlé květy• vařené jídlo• syrové a vařené maso• ryby• vajíčka• jogurty
Parametry
Hloubka | 25.7 cm |
Šířka | 24 cm |
Výška | 35 cm |
Hmotnost | 0.1 kg |
Objem | 11 l |
Barva | šedá |
Typ kompostéru | Bokashi |
Výrobce | Plastia |
Materiál | plastové |
Umístění | domácí |