TOPAZ Česnek Topaz je novější česká odrůda poloraného paličáku, která si rychle získala oblibu mezi zahrádkáři i kuchaři. Vytváří pravidelné kulaté cibule s krásným vzhledem – bílé suknice jsou protkány jemným fialovým žilkováním a samotné stroužky mají výrazné fialové zbarvení. V jedné cibuli najdete obvykle 8 až 11 velkých stroužků, které se snadno loupou a mají silnou, aromatickou chuť typickou pro kvalitní paličáky. Výhody odrůdy Topaz Topaz je ceněný nejen pro svůj vzhled a chuť, ale také... Celý popis

Koupit za 129 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

TOPAZ

Česnek Topaz je novější česká odrůda poloraného paličáku, která si rychle získala oblibu mezi zahrádkáři i kuchaři. Vytváří pravidelné kulaté cibule s krásným vzhledem – bílé suknice jsou protkány jemným fialovým žilkováním a samotné stroužky mají výrazné fialové zbarvení. V jedné cibuli najdete obvykle 8 až 11 velkých stroužků, které se snadno loupou a mají silnou, aromatickou chuť typickou pro kvalitní paličáky.

Výhody odrůdy Topaz

Topaz je ceněný nejen pro svůj vzhled a chuť, ale také pro odolnost vůči chorobám a virózám. Díky tomu patří mezi spolehlivé odrůdy, které dávají stabilní výnos i v méně příznivých podmínkách. Po sklizni si zachovává velmi dobrý zdravotní stav a při správném usušení vydrží dlouho uskladněný, takže jej využijete po celou zimu až do jara.

Pěstování

Pěstování odrůdy Topaz je nenáročné. Sází se na podzim, nejlépe v listopadu až prosinci, do dobře připravené, propustné a humózní půdy. Stroužky se ukládají do hloubky přibližně 6 až 8 centimetrů, v řádcích vzdálených 25–30 cm a s rozestupy kolem 10–15 cm mezi jednotlivými rostlinami. Rostlina vytváří pevné vzpřímené listy a jako paličák může nasazovat květní stvol, který se doporučuje včas vylomit, aby se veškerá energie přesměrovala do cibule.

Sklizeň

Sklizeň probíhá v létě, zpravidla začátkem července, kdy začínají listy postupně žloutnout. Po vytažení je nutné česnek dobře usušit na vzdušném stinném místě a následně uskladnit v suchu a chladu. Díky tomu si zachová své aroma i pevnou konzistenci až do další sezóny.

Použití v kuchyni

V kuchyni se Topaz uplatní opravdu všestranně. Jeho chuť je intenzivní a vůně výrazná, takže se hodí do polévek, omáček, marinád, při pečení i grilování. Skvěle doplní maso, zeleninu i pečivo, lze z něj připravit česnekovou pastu či domácí ochucené oleje. Díky vyššímu obsahu silic postačí i menší množství, aby jídlo získalo ten pravý říz.

Shrnutí

Česnek Topaz je tedy ideální volbou pro všechny, kdo hledají atraktivní a spolehlivou odrůdu s krásným fialovým zbarvením, silnou chutí a výbornou skladovatelností. Potěší nejen oko, ale hlavně chuťové buňky – a v kuchyni se stane vaším nepostradatelným pomocníkem.

- Obsah balení 10 ks = cca 500g

- Obsah balení 5 ks = cca 250g

- Obsah balení = 1kg

 

 
Zobrazit více