Kombucha patří mezi nejoblíbenější přípravky v přírodní medicíně. Jedná se o druh nápoje, který se připravuje v čaji, kde se nechá několik dní působit (nebo-li pracovat, jak se říká) kombuchová kultura. Jeho barva není vždy stejná - pohybuje se od tmavě červené do medové (záleží na druhu použitého čaje). Chuť záleží na délce fermentace (a také na postupu přípravy), která se obvykle pohybuje mezi sedmi a deseti dny. Kombucha pochází z východní Asie, kde bylo její pozitivní působení známo již v roce... Celý popis

Koupit za 46 Kč

Popis

Kombucha patří mezi nejoblíbenější přípravky v přírodní medicíně. Jedná se o druh nápoje, který se připravuje v čaji, kde se nechá několik dní působit (nebo-li pracovat, jak se říká) kombuchová kultura. Jeho barva není vždy stejná - pohybuje se od tmavě červené do medové (záleží na druhu použitého čaje). Chuť záleží na délce fermentace (a také na postupu přípravy), která se obvykle pohybuje mezi sedmi a deseti dny.
Kombucha pochází z východní Asie, kde bylo její pozitivní působení známo již v roce 221 př.n.l. Ve staré Číně byla velmi oblíbená. Staří Číňané (dynastie Han) měli za to, že jejím užíváním dosáhnou dlouhého a zdravého života. V Japonsku byla kombucha známá již 400 let po Kristu.

Samotná kombucha (není to houba, jak bývá někdy omylem označována) je symbiotickým komplexem, zjednodušeně řečeno, několika druhů kvasinek rodu Saccharomyces (hlavně tzv. Schizosaccharomyces) a octových bakterií (zejména Bacterium xylinum a Bacterium gluconicum). Složení se liší, je pokaždé trochu jiné. Na náš první pohled můžeme kombuchovou kulturu vidět jako šedo-hnědou, rosolovitou placku. Ta mění svoji barvu – nejprve má jako čerstvá barvu světlou, která se postupně mění na tmavou. Kolonii jako takovou tvoří celulóza vytvořená octovými bakteriemi. Její životnost je maximálně půl roku.

Kombucha – účinné látky

Kombucha je důležitá právě pro velký obsah zdraví prospěšných látek, které obsahuje v přirozeném množství. Jednou z nejdůležitějších je kyselina glukorunová. Další důležitou organickou kyselinou je kyselina glukonová. Rovněž tvoří jednu z částí chrupavky. Z vitamínů jsou obsaženy vitamíny skupiny B a vitamin C v přirozeném množství. Z dalších zajímavých látek obsahuje kyselinu mléčnou, citronovou, jablečnou a další.

Kombucha rovněž obsahuje aminokyseliny a enzymy.

O účincích vám samozřejmě nemůžeme nic napsat, protože nám to nedovoluje nařízení o zdravotních tvrzeních.

Doporučené dávkování je 200ml denně

Skladujte při teplotě do 24°C

Složení:
Voda, odvar ze šípku, cukr, kulturykombuchy
Fermentovaný nápoj nepasterizovaný. Neobsahuje chemické a konzervační látky

Průměrné nutriční hodnoty ve 100ml:
Energetická hodnota 76,8 kJ/18,4 kcal
Sacharidy 4,6g
Tuky, bílkoviny 0g
Ethanol
Zobrazit více

Parametry

Značka Stevikom
Objem 0.5 l
Příchuť šípek
Bio ano