-- Chilli zeleninové papričky Habanero, silně pálivá. Jakost: I. O PRODUKTU Tato dekorativní paprička dorůstá velikosti 2–6 cm a je silně pálivá. Původně se pěstovala na Kubě, kde získala své jméno (odvozeno od La Habana) a odtud se rozšířila na Yucatán, Kostariku, Belize a některé oblasti USA. Někdy se její název uvádí chybně jako habañero. Nezralé habaneros jsou zelené, ale v průběhu zrání svou barvu mění na oranžovou a červenou. Většina papriček habanero dosahuje 200 000–300 000 Scovilleho jednotek... Celý popis
Koupit za 40 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
-- Chilli zeleninové papričky Habanero, silně pálivá.
Jakost: I.
O PRODUKTU
Tato dekorativní paprička dorůstá velikosti 2–6 cm a je silně pálivá. Původně se pěstovala na Kubě, kde získala své jméno (odvozeno od La Habana) a odtud se rozšířila na Yucatán, Kostariku, Belize a některé oblasti USA. Někdy se její název uvádí chybně jako habañero. Nezralé habaneros jsou zelené, ale v průběhu zrání svou barvu mění na oranžovou a červenou. Většina papriček habanero dosahuje 200 000–300 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). Pro srovnání kajenský pepř má 30 000–50 000 SHU a pepřový sprej kolem 5 300 000 SHU.
SCOVILLEHO STUPNICE
Scovilleho stupnice měří pálivost paprik a chilli papriček. Papriky obsahují látku kapsaicin, která právě způsobuje onu pálivost. Počet Scoville jednotek pálivosti (Scoville heat units - SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu.
Stupnice je pojmenována po americkém chemikovi Wilburu L. Scovilleovi, který publikoval metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. Základem je roztok z paprik, cukru a vody, který je následně ředěn vodou a zkoušen ochutnávači (většinou nejméně pěti) do té doby, než zmizí pálivost. Například sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má hodnotu 0 (paprika je celá, neředěná a nepálí). Naproti tomu je paprička habanero má pálivost 300 000 a více SHU, z čehož plyne, že roztok musí být 300000krát ředěn vodou, než je kapsaicin nedetekovatelný.
Největší slabinou Scovilleho organoleptického testu je jeho nepřesnost zapříčiněná lidským prvkem. Pomocí chromatografických metod a analytických přístrojů lze dnes měřit SHU podstatně přesněji než při Scovilleho organoleptickém testu.
Jakost: I.
O PRODUKTU
Tato dekorativní paprička dorůstá velikosti 2–6 cm a je silně pálivá. Původně se pěstovala na Kubě, kde získala své jméno (odvozeno od La Habana) a odtud se rozšířila na Yucatán, Kostariku, Belize a některé oblasti USA. Někdy se její název uvádí chybně jako habañero. Nezralé habaneros jsou zelené, ale v průběhu zrání svou barvu mění na oranžovou a červenou. Většina papriček habanero dosahuje 200 000–300 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). Pro srovnání kajenský pepř má 30 000–50 000 SHU a pepřový sprej kolem 5 300 000 SHU.
SCOVILLEHO STUPNICE
Scovilleho stupnice měří pálivost paprik a chilli papriček. Papriky obsahují látku kapsaicin, která právě způsobuje onu pálivost. Počet Scoville jednotek pálivosti (Scoville heat units - SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu.
Stupnice je pojmenována po americkém chemikovi Wilburu L. Scovilleovi, který publikoval metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček – Scovilleho organoleptický test. Základem je roztok z paprik, cukru a vody, který je následně ředěn vodou a zkoušen ochutnávači (většinou nejméně pěti) do té doby, než zmizí pálivost. Například sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má hodnotu 0 (paprika je celá, neředěná a nepálí). Naproti tomu je paprička habanero má pálivost 300 000 a více SHU, z čehož plyne, že roztok musí být 300000krát ředěn vodou, než je kapsaicin nedetekovatelný.
Největší slabinou Scovilleho organoleptického testu je jeho nepřesnost zapříčiněná lidským prvkem. Pomocí chromatografických metod a analytických přístrojů lze dnes měřit SHU podstatně přesněji než při Scovilleho organoleptickém testu.
Parametry
| Výrobce | Titbit |