Ječmen (Hordeum vulgare) je obilnina z čeledi lipnicovitých, která patří mezi nejstarší kulturní plodiny na světě. Má vzpřímený stéblo, dlouhé úzké listy a charakteristické osinaté klasy. Existuje mnoho odrůd ječmene, přičemž nejběžnější jsou ječmen jarní a ječmen ozimý. Pěstování - Podmínky pro růst - Ječmen je nenáročná plodina, která roste i v méně úrodných půdách. - Preferuje hlinité až písčité půdy s dobrým odvodněním. - Potřebuje dostatek slunce a střední množství srážek. - Výsev a sklizeň... Celý popis
Koupit za 1 214 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
97 %
Ječmen nahý BIO 25 kg PROBIO
Doprava:
137 Kč
1 214 Kč
Koupit za 1 214 Kč
Popis
Ječmen (Hordeum vulgare) je obilnina z čeledi lipnicovitých, která patří mezi nejstarší kulturní plodiny na světě. Má vzpřímený stéblo, dlouhé úzké listy a charakteristické osinaté klasy. Existuje mnoho odrůd ječmene, přičemž nejběžnější jsou ječmen jarní a ječmen ozimý.
Pěstování
- Podmínky pro růst
- Ječmen je nenáročná plodina, která roste i v méně úrodných půdách.
- Preferuje hlinité až písčité půdy s dobrým odvodněním.
- Potřebuje dostatek slunce a střední množství srážek.
- Výsev a sklizeň
- Jarní ječmen se vysévá brzy na jaře (březen – duben) a sklízí v létě.
- Ozimý ječmen se seje na podzim (září – říjen) a sklízí na začátku léta.
- Dozrává přibližně za 90–120 dní.
Využití
Potravinářství ????
- Výroba ječné mouky, kroup, vloček a pečiva.
- Součást cereálních směsí a zdravé výživy.
Pivovarnictví ????
- Sladovnický ječmen je klíčovou surovinou pro výrobu piva a whisky.
- Přeměňuje se na slad, který poskytuje cukry potřebné pro fermentaci.
Krmivo pro zvířata ????
- Bohatý zdroj energie pro skot, prasata a drůbež.
- Používá se jako zrno nebo siláž.
Léčivé účinky ????
- Zelený ječmen (mladé výhonky) je oblíbený pro vysoký obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů.
- Podporuje trávení, detoxikuje organismus a posiluje imunitu.
Průmyslové využití ????
- Používá se v biopalivech a při výrobě různých chemických produktů.
Základní způsoby využití ječmene:
Vařený ječmen – Skvělá příloha k jídlům, alternativa k rýži nebo těstovinám.
Do polévek a dušených pokrmů – Dodá hustotu a výživnou hodnotu.
Pilafy a rizota – Lze použít místo rýže a zkombinovat se zeleninou, masem či luštěninami.
Saláty – Vařený ječmen dodá salátům sytost a skvělou texturu.
Karbanátky a placičky – Smíchejte s luštěninami, zeleninou a kořením pro chutné vegetariánské placičky.
Sladké kaše – Uvařený ječmen lze kombinovat s mlékem, ořechy, ovocem a medem na výživnou snídani.
Ječné mouky a vločky – Ideální na pečení chleba, sušenek nebo do těsta na lívance.
Ječné kroupy – Použití v tradičních receptech jako kuba nebo jihočeská kulajda.
Složení: 100% ječmen BIO
Balení: 25 kg
CZ-BIO-002
Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
Výživové údaje ve 100 g výrobku
Energetická hodnota336 kcal/1420 kJ
Tuky3,00 g
z toho nasycené0,50 g
Sacharidy59,60 g
z toho cukry1,20 g
Vláknina11,70 g
Bílkoviny11,90 g
Sůl0,00 g
Nutriční hodnoty se mohou u přírodních produktů lišit.
Pěstování
- Podmínky pro růst
- Ječmen je nenáročná plodina, která roste i v méně úrodných půdách.
- Preferuje hlinité až písčité půdy s dobrým odvodněním.
- Potřebuje dostatek slunce a střední množství srážek.
- Výsev a sklizeň
- Jarní ječmen se vysévá brzy na jaře (březen – duben) a sklízí v létě.
- Ozimý ječmen se seje na podzim (září – říjen) a sklízí na začátku léta.
- Dozrává přibližně za 90–120 dní.
Využití
Potravinářství ????
- Výroba ječné mouky, kroup, vloček a pečiva.
- Součást cereálních směsí a zdravé výživy.
Pivovarnictví ????
- Sladovnický ječmen je klíčovou surovinou pro výrobu piva a whisky.
- Přeměňuje se na slad, který poskytuje cukry potřebné pro fermentaci.
Krmivo pro zvířata ????
- Bohatý zdroj energie pro skot, prasata a drůbež.
- Používá se jako zrno nebo siláž.
Léčivé účinky ????
- Zelený ječmen (mladé výhonky) je oblíbený pro vysoký obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů.
- Podporuje trávení, detoxikuje organismus a posiluje imunitu.
Průmyslové využití ????
- Používá se v biopalivech a při výrobě různých chemických produktů.
Základní způsoby využití ječmene:
Vařený ječmen – Skvělá příloha k jídlům, alternativa k rýži nebo těstovinám.
Do polévek a dušených pokrmů – Dodá hustotu a výživnou hodnotu.
Pilafy a rizota – Lze použít místo rýže a zkombinovat se zeleninou, masem či luštěninami.
Saláty – Vařený ječmen dodá salátům sytost a skvělou texturu.
Karbanátky a placičky – Smíchejte s luštěninami, zeleninou a kořením pro chutné vegetariánské placičky.
Sladké kaše – Uvařený ječmen lze kombinovat s mlékem, ořechy, ovocem a medem na výživnou snídani.
Ječné mouky a vločky – Ideální na pečení chleba, sušenek nebo do těsta na lívance.
Ječné kroupy – Použití v tradičních receptech jako kuba nebo jihočeská kulajda.
Složení: 100% ječmen BIO
Balení: 25 kg
CZ-BIO-002
Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
Výživové údaje ve 100 g výrobku
Energetická hodnota336 kcal/1420 kJ
Tuky3,00 g
z toho nasycené0,50 g
Sacharidy59,60 g
z toho cukry1,20 g
Vláknina11,70 g
Bílkoviny11,90 g
Sůl0,00 g
Nutriční hodnoty se mohou u přírodních produktů lišit.
Parametry
| Výrobce | Pro-Bio |