Základ pro výživné kaše, koláče a nákypy. Děti si jáhlovou kaši s ovocem zamilují stejně jako dětskou krupičku. Jáhly patří mezi poměrně zapomenutou obilninu, na kterou nedaly dopustit naše prababičky. Naštěstí se vrací zase na výsluní. Jsou neskutečně univerzální, můžete je připravovat na sladko i na slano. Jsou skvělým obohacením jídelníčku a výbornou změnou oproti v dnešní době až nadužívané pšenici. Na jáhlách si navíc mohou pochutnat i celiaci, protože jsou přirozeně bezlepkové. Tipy a recepty:... Celý popis
Koupit za 86 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Jáhly 1 kg BIO COUNTRY LIFE
Doprava:
49 Kč
Skladem
86 Kč
Koupit za 86 Kč
Country Life Jáhly BIO 1000 g
Doprava:
zdarma
Skladem
79 Kč
Koupit za 79 Kč
Country Life, s.r.o. Jáhly bio 1kg
Doprava:
80 Kč
Skladem
86 Kč
Koupit za 86 Kč
Country Life Jáhly 1 kg BIO COUNTRY LIFE
Doprava:
89 Kč
Skladem
95 Kč
Koupit za 95 Kč
Jáhly 1 kg BIO COUNTRY LIFE
Doprava:
79 Kč
85 Kč
Koupit za 85 Kč
Popis
Základ pro výživné kaše, koláče a nákypy. Děti si jáhlovou kaši s ovocem zamilují stejně jako dětskou krupičku.
Jáhly patří mezi poměrně zapomenutou obilninu, na kterou nedaly dopustit naše prababičky. Naštěstí se vrací zase na výsluní. Jsou neskutečně univerzální, můžete je připravovat na sladko i na slano. Jsou skvělým obohacením jídelníčku a výbornou změnou oproti v dnešní době až nadužívané pšenici. Na jáhlách si navíc mohou pochutnat i celiaci, protože jsou přirozeně bezlepkové.
Tipy a recepty:
- polévky - jak přidat jáhly do polévky se dozvíte v jarních Dobrotách 2015 na str. 12
- sladké pečení - tipy na sladké dezerty z jáhel najdete v časopise Dobroty léto 2014 na str. 10 a také v jarních Dobrotách 2013 na str. 8
- kaše - jáhly mohou rozšířit vaše snídaňové kaše o další typ obiloviny, také jáhlovou kaši můžete použít jako přílohy třeba ke grilované zelenině
- rizoto - nahraďte klasickou rýži v rizotu jáhly
- placky - z vařených jáhel, kostiček zeleniny, česneku, bylinek a krupice vytvarujete a usmažíte výborné placičky
- nádivky - uvařené jáhly smíchejte například s restovanou cibulkou, sýrem a bylinkami, naplňte směsí papriky a zapečte je
- slané koláče - jáhly mohou být i základem pro jahelný quiche nebo nákyp
- knedlíky - pro celiaky z jáhel připravíte jahelné knedlíky jako chutnou alternativu těch klasických
Jáhly je třeba skladovat v chladu a v letních dnech je raději uschovejte do lednice. Nedoporučuje se je nakupovat do zásoby, protože mají tendenci žluknout. Také je vhodné jáhly před vařením spařit, zbaví se tak hořké chutí, která se u nich může vyskytnout. Po spaření je stačí vařit 15 až 20 minut a nechat dojít pod pokličkou.
Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. V dřívějších dobách byly hojně využívány například pro přípravu škubánků nebo jahelníku. Na nějaký čas byly jáhly z kuchyně vytlačeny rýží, což se ale postupně naštěstí změnilo.
Složení : Jáhly - proso seté*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě : Propláchnuté jáhly vařte v dvojnásobném množství vody cca 15 minut.
Kalorická hodnota/energie (na 100g):1493kJ/357kcal. Tuky: 3,9 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,09 g. Sacharidy: 69 g. z toho cukry: 1,6 g. Bílkoviny: 11 g. Sůl: 0,01 g
Skladování: Skladujte v suchu a chladu.
Legislativní zařazení: Jáhly.
Země původu : Ukrajina.
Jáhly patří mezi poměrně zapomenutou obilninu, na kterou nedaly dopustit naše prababičky. Naštěstí se vrací zase na výsluní. Jsou neskutečně univerzální, můžete je připravovat na sladko i na slano. Jsou skvělým obohacením jídelníčku a výbornou změnou oproti v dnešní době až nadužívané pšenici. Na jáhlách si navíc mohou pochutnat i celiaci, protože jsou přirozeně bezlepkové.
Tipy a recepty:
- polévky - jak přidat jáhly do polévky se dozvíte v jarních Dobrotách 2015 na str. 12
- sladké pečení - tipy na sladké dezerty z jáhel najdete v časopise Dobroty léto 2014 na str. 10 a také v jarních Dobrotách 2013 na str. 8
- kaše - jáhly mohou rozšířit vaše snídaňové kaše o další typ obiloviny, také jáhlovou kaši můžete použít jako přílohy třeba ke grilované zelenině
- rizoto - nahraďte klasickou rýži v rizotu jáhly
- placky - z vařených jáhel, kostiček zeleniny, česneku, bylinek a krupice vytvarujete a usmažíte výborné placičky
- nádivky - uvařené jáhly smíchejte například s restovanou cibulkou, sýrem a bylinkami, naplňte směsí papriky a zapečte je
- slané koláče - jáhly mohou být i základem pro jahelný quiche nebo nákyp
- knedlíky - pro celiaky z jáhel připravíte jahelné knedlíky jako chutnou alternativu těch klasických
Jáhly je třeba skladovat v chladu a v letních dnech je raději uschovejte do lednice. Nedoporučuje se je nakupovat do zásoby, protože mají tendenci žluknout. Také je vhodné jáhly před vařením spařit, zbaví se tak hořké chutí, která se u nich může vyskytnout. Po spaření je stačí vařit 15 až 20 minut a nechat dojít pod pokličkou.
Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. V dřívějších dobách byly hojně využívány například pro přípravu škubánků nebo jahelníku. Na nějaký čas byly jáhly z kuchyně vytlačeny rýží, což se ale postupně naštěstí změnilo.
Složení : Jáhly - proso seté*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě : Propláchnuté jáhly vařte v dvojnásobném množství vody cca 15 minut.
Kalorická hodnota/energie (na 100g):1493kJ/357kcal. Tuky: 3,9 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0,09 g. Sacharidy: 69 g. z toho cukry: 1,6 g. Bílkoviny: 11 g. Sůl: 0,01 g
Skladování: Skladujte v suchu a chladu.
Legislativní zařazení: Jáhly.
Země původu : Ukrajina.
Parametry
Výrobce | Country life |
Hmotnost | 1000 g |
Bio | ano |