Med s jalapeñem vás vezme za hranice medu Sombréro vmáčkněte do čela a jalapeño s medem vložte do úst. O ty peño! Toto pálí. Hotový Popocatepetl: - voní exotikou (jalapeño se jmenuje podle metropole mexického státu Veracruz), - svádí pěknou barvičkou (a obalem a skleničkou), - dává tělu užitečné látky (přispívá ke zdraví) - chutná báječně (to tím medem). Paprička jalapeño, to je eño ñuño pošušňáníčko, které vás vezme za hranice medu. Tak šup s tím do košíku! Ahoj, tady Alena a Josef, vaši... Celý popis
Koupit za 99 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
Med s jalapeñem vás vezme za hranice medu
Sombréro vmáčkněte do čela a jalapeño s medem vložte do úst. O ty peño! Toto pálí. Hotový Popocatepetl:
- voní exotikou (jalapeño se jmenuje podle metropole mexického státu Veracruz),
- svádí pěknou barvičkou (a obalem a skleničkou),
- dává tělu užitečné látky (přispívá ke zdraví)
- chutná báječně (to tím medem).
Paprička jalapeño, to je eño ñuño pošušňáníčko, které vás vezme za hranice medu. Tak šup s tím do košíku!
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Hoďte se do gala, jalapeño přichází.
„V ústech peklo, z pusy pěnu
pouštíš, když med v jalapeñu
lžičkou převaluješ ve rtech.
Jak je božský po všech čertech!“
To se vaše pusa dojala, jalapeño s medem pálí a chutná skutečně ohnivě.
Jak jsme objevili medové jalapeño?
Pálivé my rádi. Žádný div, zahořeli jsme láskou k sobě, ale i k ďábelsky silným papričkám. To by v tom nebylo čertovo kopýtko, abychom je nevyzkoušeli také v našem domácím medu. Šup tam s jalapeños, ať to pořádně pálí! Výsledná chuť? Oheň. Medíček. Ráj.
- Zajímavost z našeho blogu: Jak moc pálí nejsilnější paprička na světě?
Složení a konzistence jalapeña v medu
Složení našeho medu s jalapeñem je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a mletá paprička jalapeño. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje jalapeño a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte jalapeño s medem při pokojové teplotě. Jeho konzistence se po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Jalapeño – popis a zajímavosti
Jalapeño (vyslovujte „chalapeňo“) je kulturní forma papriky seté (latinsky Capsicum annum). Jedná se o 5 až 8 centimetrů velké plody exotické papriky ze Střední Ameriky, především Mexika.
- Je to superpotravina a podle mnoha výzkumů pomáhá v boji s řadou zdravotních obtíží.
- Jeho pálivost se měří na tzv. Scovilleově stupnici (SHU).
- Dnes roste v tropech a subtropech celého světa.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba ochuceného medu s jalapeñem
Medové jalapeño děláme na naší včelařské farmě na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme medovou pomazánku s jalapeñem nejraději?
Je-li libo jalapeño? V kombinaci s medem ho využijete častěji, než byste čekali. Můžete ho namazat na pečivo či přidat do pokrmů. Hodí se do dezertů (palačinky, perníčky, lívance). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost k mlsání třeba jako sladkou .
- Nutriční koutek: jak z medu vykouzlit skvělé pochoutky.
Podrobnosti o jalapeñu v medu
Výživové údaje na 100 g
Energie
1 353 / 323 kcal
Tuky
0 g
Z toho nasycené kyseliny
0 g
Sacharidy
79 g
Z toho cukry
78 g
Bílkoviny
0,3 g
Sůl
0 g
Obsahuje: květový med (97 %), mleté papričky jalapeño (3 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Sombréro vmáčkněte do čela a jalapeño s medem vložte do úst. O ty peño! Toto pálí. Hotový Popocatepetl:
- voní exotikou (jalapeño se jmenuje podle metropole mexického státu Veracruz),
- svádí pěknou barvičkou (a obalem a skleničkou),
- dává tělu užitečné látky (přispívá ke zdraví)
- chutná báječně (to tím medem).
Paprička jalapeño, to je eño ñuño pošušňáníčko, které vás vezme za hranice medu. Tak šup s tím do košíku!
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Hoďte se do gala, jalapeño přichází.
„V ústech peklo, z pusy pěnu
pouštíš, když med v jalapeñu
lžičkou převaluješ ve rtech.
Jak je božský po všech čertech!“
To se vaše pusa dojala, jalapeño s medem pálí a chutná skutečně ohnivě.
Jak jsme objevili medové jalapeño?
Pálivé my rádi. Žádný div, zahořeli jsme láskou k sobě, ale i k ďábelsky silným papričkám. To by v tom nebylo čertovo kopýtko, abychom je nevyzkoušeli také v našem domácím medu. Šup tam s jalapeños, ať to pořádně pálí! Výsledná chuť? Oheň. Medíček. Ráj.
- Zajímavost z našeho blogu: Jak moc pálí nejsilnější paprička na světě?
Složení a konzistence jalapeña v medu
Složení našeho medu s jalapeñem je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a mletá paprička jalapeño. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje jalapeño a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte jalapeño s medem při pokojové teplotě. Jeho konzistence se po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Jalapeño – popis a zajímavosti
Jalapeño (vyslovujte „chalapeňo“) je kulturní forma papriky seté (latinsky Capsicum annum). Jedná se o 5 až 8 centimetrů velké plody exotické papriky ze Střední Ameriky, především Mexika.
- Je to superpotravina a podle mnoha výzkumů pomáhá v boji s řadou zdravotních obtíží.
- Jeho pálivost se měří na tzv. Scovilleově stupnici (SHU).
- Dnes roste v tropech a subtropech celého světa.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba ochuceného medu s jalapeñem
Medové jalapeño děláme na naší včelařské farmě na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme medovou pomazánku s jalapeñem nejraději?
Je-li libo jalapeño? V kombinaci s medem ho využijete častěji, než byste čekali. Můžete ho namazat na pečivo či přidat do pokrmů. Hodí se do dezertů (palačinky, perníčky, lívance). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost k mlsání třeba jako sladkou .
- Nutriční koutek: jak z medu vykouzlit skvělé pochoutky.
Podrobnosti o jalapeñu v medu
Výživové údaje na 100 g
Energie
1 353 / 323 kcal
Tuky
0 g
Z toho nasycené kyseliny
0 g
Sacharidy
79 g
Z toho cukry
78 g
Bílkoviny
0,3 g
Sůl
0 g
Obsahuje: květový med (97 %), mleté papričky jalapeño (3 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Parametry
Výrobce | Včelařství Domovina |
Hmotnost | 75 g |