Žito ozimé obsažené v žitné mouce obsahuje sacharidy, bílkoviny, zdravé tuky, vitamin B a pestrou škálu minerálních látek (fosfor, železo, síru, draslík, fluor a další). Je známo, že konzumace žita a výrobků z něj (produkt) má blahodárné účinky na činnost střev, zácpu, hemeroidy, nádory.. Již naši předci věděli o příznivých léčebných účincích žita a používali např. žitné otruby k obkladům. Žitná mouka vzniká rozemletím žitného zrna. Nemusí být nutně celozrnná, aby si v sobě uchovala důležité živiny.... Celý popis

Koupit za 29 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Žito ozimé obsažené v žitné mouce obsahuje sacharidy, bílkoviny, zdravé tuky, vitamin B a pestrou škálu minerálních látek (fosfor, železo, síru, draslík, fluor a další). Je známo, že konzumace žita a výrobků z něj (produkt) má blahodárné účinky na činnost střev, zácpu, hemeroidy, nádory.. Již naši předci věděli o příznivých léčebných účincích žita a používali např. žitné otruby k obkladům.

Žitná mouka vzniká rozemletím žitného zrna. Nemusí být nutně celozrnná, aby si v sobě uchovala důležité živiny.

Žito je blízce příbuzné pšenici, ovšem je tmavší a má tenčí zrno. Ze všech obilnin obsahuje žito nejvyšší podíl aminokyseliny lysinu. Je také zdrojem komplexu vitaminu B, vitaminu E, železa a několika druhů minerálů. Žitná mouka má vzhledem k trávicímu traktu výhodnější složení, zejména má vyšší obsah vlákniny i její skladba je pro člověka příznivější.

V pekárenství je žitná mouka lehce kombinovatelná s ostatními druhy mouk a dodává pečivu a chlebu specifickou a jakoby mazlavou chuť.

Žitná mouka je bílá s nádechem do šeda a je základem pro pečení tmavého pečiva (chleba, dalamánky, bagety), má méně lepku - proto se přidává mouka pšeničná, aby těsto lépe kynulo. Pečivo z žitné mouky vydrží déle čerstvé a vláčné. Kromě pečiva se žitná mouka používá také pro přípravu perníku.

Podle skandinávských výzkumů obsahuje žito řadu látek s podporou ochrany proti srdečním a cévním chorobám. Proto je vhodné zařazení žitné mouky do jídelníčku.

Příprava a využití: Mouka žitná celozrnná je vhodná jako příměs do bílé mouky, nebo jako její náhražka. Hodí se pří pečení chleba, perníku a perníkových výrobků. Produkty mají tmavší barvu, jsou syté a přirozeně trvanlivější.

Obsah balení: 1kg

Veganské
Bez přidaného cukru
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Natural Jihlava
Množství 1000 g
Druh žitné
Hrubost mletí hladké
Celozrnné ano
Bio ano