Jihlava Jáhly 0,5 kg

100 %
Stars
(1 hodnocení)

  Jáhly jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné a přirozeně bezlepkové. Doporučují se lidem s onemocněním žaludku a slinivky. V kuchyni mají velmi široké využití. Proso spolu s pšenicí patří mezi nejstarší kulturní plodiny Evropy. Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Jsou bohatým zdrojem zejména sacharidů, ale i bílkovin a tuků. Tuků obsahují více než ostatní obiloviny (s výjimkou ovsa). Velký podíl z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny. Jáhly jsou bohaté na hořčík,... Celý popis

Koupit za 33 Kč

Popis

 
Jáhly jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné a přirozeně bezlepkové. Doporučují se lidem s onemocněním žaludku a slinivky. V kuchyni mají velmi široké využití. Proso spolu s pšenicí patří mezi nejstarší kulturní plodiny Evropy. Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Jsou bohatým zdrojem zejména sacharidů, ale i bílkovin a tuků. Tuků obsahují více než ostatní obiloviny (s výjimkou ovsa). Velký podíl z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny. Jáhly jsou bohaté na hořčík, železo a kyselinu křemičitou. Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a PP. Působí příznivě na plíce a zuby, podporují růst vlasů, zamezují jejich vypadávání a lámání nehtů. Zpevňují kosti. Obsahem vápníku a hořčíku působí příznivě na srdce. Podávají se jako příloha, zavářka, vhodné do kaší, salátů i dezertů.
Složení: jáhly (obilovina)
Návod k přípravě: Propláchnuté jáhly vařte v dvojnásobném množství vody cca 15 minut.
Nutriční hodnoty na 100 g:

Energetická hodnota
1474 kJ / 348 kcal

Tuky
1,40 g

   z toho nasycené mastné kyseliny
0,20 g

Sacharidy
71,00 g

   z toho cukry
0,70 g

Vláknina
 

Bílkoviny
13,00 g

Sůl
0,02 g
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Natural Jihlava
Hmotnost 500 g