Bez luštěnin (hrách, čočka, fazole, sója, cizrna) si nejen zimu, ale ani jiné roční období nelze představit. Díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin a vlákniny luštěniny dobře sytí, jsou proto ideální pro bojovníky s kilogramy navíc. Z luštěnin můžeme připravit výtečné polévky, kaše, pomazánky, saláty a samozřejmě celá hlavní jídla. Můžeme je zapékat, dusit nebo z nich dělat nákypy. Pokud vás luštěniny nadýmají, nechte je namočené přes noc a použitou vodu slijte. Při vaření používejte koření, proti... Celý popis

Koupit za 34 Kč

Popis

Bez luštěnin (hrách, čočka, fazole, sója, cizrna) si nejen zimu, ale ani jiné roční období nelze představit. Díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin a vlákniny luštěniny dobře sytí, jsou proto ideální pro bojovníky s kilogramy navíc. Z luštěnin můžeme připravit výtečné polévky, kaše, pomazánky, saláty a samozřejmě celá hlavní jídla. Můžeme je zapékat, dusit nebo z nich dělat nákypy. Pokud vás luštěniny nadýmají, nechte je namočené přes noc a použitou vodu slijte. Při vaření používejte koření, proti nadýmání se osvědčila např. bazalka, saturejka, majoránka, kmín či oregano.
 
Čočka zelená zn. Natural 200 g

-
zelená čočka je specifická svou tmavě zelenou až břidličně šedou barvou, s lehce namodralým mramorováním. Pod touto krásně zbarvenou slupkou je uvnitř žlutá.

-
patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy čočky pro svou lahodně oříškovou a pepřovou chuť

-
překvapí svojí nekonečnou variabilitou při použití

-
zelená čočka je mimořádně výživný kulinářských drahokam: unikátní je i složení zelené čočky s porovnáním s ostatními odrůdami. Spolu s hnědou odrůdou obsahuje vyšší koncentrace dietní vlákniny než jejich příbuzné - více než 30 % oproti běžným 11 %. Celkově tato výživná luštěnina snižuje cholesterol v krvi, s tím souvisí zpomalení či úplné odstranění rizika arteriosklerózy, které současně přispívá k zachování nízkého krevního tlaku.

-
výborná pro diabetiky

-
vyšší obsah hořčíku, železa, vápníku a fosfátů řadí zelenou čočku mezi významně zdravé potraviny

-
zelená čočka se jako jeden z mála druhů nemusí namáčet

-
po uvaření neztrácí tvar

-
dokáže do sebe nasáknout chutě dresinků, takže je jako stvořená do salátů

-
tipy a recepty na použití

polévky - čočku přideje do zeleninové polévky

- kaše - po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte horkou vodu pro hladší konzistenci, dochucujte dle libosti kořením

- rizoto - s bulgurem a dalšími klasickými přísadami, které běžně dáváte do rizota, vytvoříte z čočky výborné a snadné jídlo

- salát - vychladlá uvařená čočka se může přidat i do studeného salátu, dobře se hodí například k brokolici a rýži

- placky - vychladlou čočku kombinujte s bylinkami, česnekem, chilli, červenou cibulí a zasypte rýžovou moukou, vytvořte placičky a usmažte na pánvi

- zapečená - čočku můžete zapékat podobně jako mleté maso, např. na lasagne nebo musaku

- v omáčce - čočka může skvěle nahradit maso v omáčce

- do pečiva - trochu méně uvařená čočku přidejte do těsta a nechte upéct, v pečivu chutná podobně jako oříšky

Složení: zelená čočka
Návod k přípravě: čočku namočte na 2 až 5 hodin, propláchněte a vařte do měkka cca 10 - 15 minut, bez namáčení 20 minut

Nutriční hodnoty na 100 g:

-
energetická hodnota 1596 kJ / 378 kcal

-
tuky 1,3 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g

-
sacharidy 57 g, z toho cukry 1,3 g

-
bílkoviny 24 g

-
sůl 0,02 g

 
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Natural Jihlava