Bez luštěnin (hrách, čočka, fazole, sója, cizrna) si nejen zimu, ale ani jiné roční období nelze představit. Díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin a vlákniny luštěniny dobře sytí, jsou proto ideální pro bojovníky s kilogramy navíc. Z luštěnin můžeme připravit výtečné polévky, kaše, pomazánky, saláty a samozřejmě celá hlavní jídla. Můžeme je zapékat, dusit nebo z nich dělat nákypy. Pokud vás luštěniny nadýmají, nechte je namočené přes noc a použitou vodu slijte. Při vaření používejte koření, proti... Celý popis
Koupit za 34 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
77 %
Čočka zelená - Natural 200g
Doprava:
89 Kč
34 Kč
Koupit za 34 Kč
98 %
Čočka zelená - Natural 200g
Doprava:
49 Kč
Skladem
29 Kč
Koupit za 29 Kč
Popis
Bez luštěnin (hrách, čočka, fazole, sója, cizrna) si nejen zimu, ale ani jiné roční období nelze představit. Díky vysokému obsahu kvalitních bílkovin a vlákniny luštěniny dobře sytí, jsou proto ideální pro bojovníky s kilogramy navíc. Z luštěnin můžeme připravit výtečné polévky, kaše, pomazánky, saláty a samozřejmě celá hlavní jídla. Můžeme je zapékat, dusit nebo z nich dělat nákypy. Pokud vás luštěniny nadýmají, nechte je namočené přes noc a použitou vodu slijte. Při vaření používejte koření, proti nadýmání se osvědčila např. bazalka, saturejka, majoránka, kmín či oregano.
Čočka zelená zn. Natural 200 g
-
zelená čočka je specifická svou tmavě zelenou až břidličně šedou barvou, s lehce namodralým mramorováním. Pod touto krásně zbarvenou slupkou je uvnitř žlutá.
-
patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy čočky pro svou lahodně oříškovou a pepřovou chuť
-
překvapí svojí nekonečnou variabilitou při použití
-
zelená čočka je mimořádně výživný kulinářských drahokam: unikátní je i složení zelené čočky s porovnáním s ostatními odrůdami. Spolu s hnědou odrůdou obsahuje vyšší koncentrace dietní vlákniny než jejich příbuzné - více než 30 % oproti běžným 11 %. Celkově tato výživná luštěnina snižuje cholesterol v krvi, s tím souvisí zpomalení či úplné odstranění rizika arteriosklerózy, které současně přispívá k zachování nízkého krevního tlaku.
-
výborná pro diabetiky
-
vyšší obsah hořčíku, železa, vápníku a fosfátů řadí zelenou čočku mezi významně zdravé potraviny
-
zelená čočka se jako jeden z mála druhů nemusí namáčet
-
po uvaření neztrácí tvar
-
dokáže do sebe nasáknout chutě dresinků, takže je jako stvořená do salátů
-
tipy a recepty na použití
polévky - čočku přideje do zeleninové polévky
- kaše - po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte horkou vodu pro hladší konzistenci, dochucujte dle libosti kořením
- rizoto - s bulgurem a dalšími klasickými přísadami, které běžně dáváte do rizota, vytvoříte z čočky výborné a snadné jídlo
- salát - vychladlá uvařená čočka se může přidat i do studeného salátu, dobře se hodí například k brokolici a rýži
- placky - vychladlou čočku kombinujte s bylinkami, česnekem, chilli, červenou cibulí a zasypte rýžovou moukou, vytvořte placičky a usmažte na pánvi
- zapečená - čočku můžete zapékat podobně jako mleté maso, např. na lasagne nebo musaku
- v omáčce - čočka může skvěle nahradit maso v omáčce
- do pečiva - trochu méně uvařená čočku přidejte do těsta a nechte upéct, v pečivu chutná podobně jako oříšky
Složení: zelená čočka
Návod k přípravě: čočku namočte na 2 až 5 hodin, propláchněte a vařte do měkka cca 10 - 15 minut, bez namáčení 20 minut
Nutriční hodnoty na 100 g:
-
energetická hodnota 1596 kJ / 378 kcal
-
tuky 1,3 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g
-
sacharidy 57 g, z toho cukry 1,3 g
-
bílkoviny 24 g
-
sůl 0,02 g
Čočka zelená zn. Natural 200 g
-
zelená čočka je specifická svou tmavě zelenou až břidličně šedou barvou, s lehce namodralým mramorováním. Pod touto krásně zbarvenou slupkou je uvnitř žlutá.
-
patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy čočky pro svou lahodně oříškovou a pepřovou chuť
-
překvapí svojí nekonečnou variabilitou při použití
-
zelená čočka je mimořádně výživný kulinářských drahokam: unikátní je i složení zelené čočky s porovnáním s ostatními odrůdami. Spolu s hnědou odrůdou obsahuje vyšší koncentrace dietní vlákniny než jejich příbuzné - více než 30 % oproti běžným 11 %. Celkově tato výživná luštěnina snižuje cholesterol v krvi, s tím souvisí zpomalení či úplné odstranění rizika arteriosklerózy, které současně přispívá k zachování nízkého krevního tlaku.
-
výborná pro diabetiky
-
vyšší obsah hořčíku, železa, vápníku a fosfátů řadí zelenou čočku mezi významně zdravé potraviny
-
zelená čočka se jako jeden z mála druhů nemusí namáčet
-
po uvaření neztrácí tvar
-
dokáže do sebe nasáknout chutě dresinků, takže je jako stvořená do salátů
-
tipy a recepty na použití
polévky - čočku přideje do zeleninové polévky
- kaše - po uvaření čočku jednoduše rozmixujte, případně přidejte horkou vodu pro hladší konzistenci, dochucujte dle libosti kořením
- rizoto - s bulgurem a dalšími klasickými přísadami, které běžně dáváte do rizota, vytvoříte z čočky výborné a snadné jídlo
- salát - vychladlá uvařená čočka se může přidat i do studeného salátu, dobře se hodí například k brokolici a rýži
- placky - vychladlou čočku kombinujte s bylinkami, česnekem, chilli, červenou cibulí a zasypte rýžovou moukou, vytvořte placičky a usmažte na pánvi
- zapečená - čočku můžete zapékat podobně jako mleté maso, např. na lasagne nebo musaku
- v omáčce - čočka může skvěle nahradit maso v omáčce
- do pečiva - trochu méně uvařená čočku přidejte do těsta a nechte upéct, v pečivu chutná podobně jako oříšky
Složení: zelená čočka
Návod k přípravě: čočku namočte na 2 až 5 hodin, propláchněte a vařte do měkka cca 10 - 15 minut, bez namáčení 20 minut
Nutriční hodnoty na 100 g:
-
energetická hodnota 1596 kJ / 378 kcal
-
tuky 1,3 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g
-
sacharidy 57 g, z toho cukry 1,3 g
-
bílkoviny 24 g
-
sůl 0,02 g
Parametry
| Výrobce | Natural Jihlava |