Quinoa je známá pod českým názvem merlík čilský (lat. Chenopodium quinoa). Rostlina bývá často považována za obilovinu, jedná se však o tzv.pseudoobilovinu. Jednou z jejích výhod je, že neobsahuje žádný lepek. Je tak potravinou, kterou si s chutí mohou obohatit svůj jídelníček i celiaci,tedy lidé dodržující bezlepkovou dietu, nebo ji využít jako zpestření jídelníčku. Výbornou alternativou k doplnění potřebných živin může být taktéž pro vegetariány či vegany. Quinoa je plodina pocházející z oblasti... Celý popis

Koupit za 97 Kč

Popis

Quinoa je známá pod českým názvem merlík čilský (lat. Chenopodium quinoa). Rostlina bývá často považována za obilovinu, jedná se však o tzv.pseudoobilovinu. Jednou z jejích výhod je, že neobsahuje žádný lepek. Je tak potravinou, kterou si s chutí mohou obohatit svůj jídelníček i celiaci,tedy lidé dodržující bezlepkovou dietu, nebo ji využít jako zpestření jídelníčku. Výbornou alternativou k doplnění potřebných živin může být taktéž pro vegetariány či vegany.

Quinoa je plodina pocházející z oblasti peruánských And. Zde je pěstována již 5 000 let. V dobách Inků byla druhou základní potravinou. Název quinoa znamená v jazyce Inků „matka zrna”, což vypovídá o postavení, jaké quinoa u původních obyvatel Peru měla. Kolonizací byla potravina vytlačena a Evropané nahradili quinou klasickými obilovinami. V posledních letech, po vzestupu poptávky po zdravé stravě zejména v Severní Americe a Evropě, dochází opět k navracení plodiny do původních oblastí Jižní Ameriky, kde stále vzrůstá její objem pěstování a vývozu.

Mletou quinou lze využít jako alternativu polohrubé mouky pšeničné. Užíváme při pečení, zahušťování omáček či polévek.

Nutriční hodnoty:

 

Nutriční hodnoty ve 100 g

Energetická hodnota

1 549 kJ/370 kcal

Bílkoviny

16,5 g

Tuky

6,0 g

- z toho nasycené mastné kyseliny

0,5 g

Sacharidy

64,0 g

- z toho cukry

5,0 g

Vláknina

7,0 g

Sůl

0 g

Surovina pro individuální použití
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Salvia Paradise