Quinoa je známá pod českým názvem merlík čilský (lat. Chenopodium quinoa). Rostlina bývá často považována za obilovinu, jedná se však o tzv.pseudoobilovinu. Jednou z jejích výhod je, že neobsahuje žádný lepek. Je tak potravinou, kterou si s chutí mohou obohatit svůj jídelníček i celiaci,tedy lidé dodržující bezlepkovou dietu, nebo ji využít jako zpestření jídelníčku. Výbornou alternativou k doplnění potřebných živin může být taktéž pro vegetariány či vegany. Quinoa je plodina pocházející z oblasti... Celý popis
Koupit za 97 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Salvia Paradise Quinoa mletá 250g
Doprava:
69 Kč
Skladem
97 Kč
Koupit za 97 Kč
Salvia Paradise Quinoa mletá 250 g
Doprava:
49 Kč
Skladem
97 Kč
Koupit za 97 Kč
Salvia Paradise Quinoa mletá 250 g
Doprava:
49 Kč
Skladem
97 Kč
Koupit za 97 Kč
Quinoa mletá 250g Salvia Paradise
Doprava:
56 Kč
94 Kč
Koupit za 94 Kč
Popis
Quinoa je známá pod českým názvem merlík čilský (lat. Chenopodium quinoa). Rostlina bývá často považována za obilovinu, jedná se však o tzv.pseudoobilovinu. Jednou z jejích výhod je, že neobsahuje žádný lepek. Je tak potravinou, kterou si s chutí mohou obohatit svůj jídelníček i celiaci,tedy lidé dodržující bezlepkovou dietu, nebo ji využít jako zpestření jídelníčku. Výbornou alternativou k doplnění potřebných živin může být taktéž pro vegetariány či vegany.
Quinoa je plodina pocházející z oblasti peruánských And. Zde je pěstována již 5 000 let. V dobách Inků byla druhou základní potravinou. Název quinoa znamená v jazyce Inků „matka zrna”, což vypovídá o postavení, jaké quinoa u původních obyvatel Peru měla. Kolonizací byla potravina vytlačena a Evropané nahradili quinou klasickými obilovinami. V posledních letech, po vzestupu poptávky po zdravé stravě zejména v Severní Americe a Evropě, dochází opět k navracení plodiny do původních oblastí Jižní Ameriky, kde stále vzrůstá její objem pěstování a vývozu.
Mletou quinou lze využít jako alternativu polohrubé mouky pšeničné. Užíváme při pečení, zahušťování omáček či polévek.
Nutriční hodnoty:
Nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota
1 549 kJ/370 kcal
Bílkoviny
16,5 g
Tuky
6,0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
0,5 g
Sacharidy
64,0 g
- z toho cukry
5,0 g
Vláknina
7,0 g
Sůl
0 g
Surovina pro individuální použití
Quinoa je plodina pocházející z oblasti peruánských And. Zde je pěstována již 5 000 let. V dobách Inků byla druhou základní potravinou. Název quinoa znamená v jazyce Inků „matka zrna”, což vypovídá o postavení, jaké quinoa u původních obyvatel Peru měla. Kolonizací byla potravina vytlačena a Evropané nahradili quinou klasickými obilovinami. V posledních letech, po vzestupu poptávky po zdravé stravě zejména v Severní Americe a Evropě, dochází opět k navracení plodiny do původních oblastí Jižní Ameriky, kde stále vzrůstá její objem pěstování a vývozu.
Mletou quinou lze využít jako alternativu polohrubé mouky pšeničné. Užíváme při pečení, zahušťování omáček či polévek.
Nutriční hodnoty:
Nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota
1 549 kJ/370 kcal
Bílkoviny
16,5 g
Tuky
6,0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
0,5 g
Sacharidy
64,0 g
- z toho cukry
5,0 g
Vláknina
7,0 g
Sůl
0 g
Surovina pro individuální použití
Parametry
Výrobce | Salvia Paradise |