Jáhly jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné a přirozeně bezlepkové. Doporučují se lidem s onemocněním žaludku a slinivky. V kuchyni mají velmi široké využití. Proso spolu s pšenicí patří mezi nejstarší kulturní plodiny Evropy. Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Jsou bohatým zdrojem zejména sacharidů, ale i bílkovin a tuků. Tuků obsahují více než ostatní obiloviny (s výjimkou ovsa). Velký podíl z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny. Jáhly jsou bohaté na hořčík,... Celý popis
Koupit za 33 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
77 %
Jáhly - Natural 500g
Doprava:
89 Kč
33 Kč
Koupit za 33 Kč
73 %
Natural Jihlava Natural jáhly 500g
Doprava:
69 Kč
Skladem
29 Kč
Koupit za 29 Kč
98 %
Jáhly - Natural 500g
Doprava:
49 Kč
Skladem
28 Kč
Koupit za 28 Kč
Popis
Jáhly jsou dobře stravitelné, výživné, velmi chutné a přirozeně bezlepkové. Doporučují se lidem s onemocněním žaludku a slinivky. V kuchyni mají velmi široké využití. Proso spolu s pšenicí patří mezi nejstarší kulturní plodiny Evropy. Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Jsou bohatým zdrojem zejména sacharidů, ale i bílkovin a tuků. Tuků obsahují více než ostatní obiloviny (s výjimkou ovsa). Velký podíl z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny. Jáhly jsou bohaté na hořčík, železo a kyselinu křemičitou. Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a PP. Působí příznivě na plíce a zuby, podporují růst vlasů, zamezují jejich vypadávání a lámání nehtů. Zpevňují kosti. Obsahem vápníku a hořčíku působí příznivě na srdce. Podávají se jako příloha, zavářka, vhodné do kaší, salátů i dezertů.
Složení: jáhly (obilovina)
Návod k přípravě: Propláchnuté jáhly vařte v dvojnásobném množství vody cca 15 minut.
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota
1474 kJ / 348 kcal
Tuky
1,40 g
z toho nasycené mastné kyseliny
0,20 g
Sacharidy
71,00 g
z toho cukry
0,70 g
Vláknina
Bílkoviny
13,00 g
Sůl
0,02 g
Parametry
| Výrobce | Natural Jihlava |
| Hmotnost | 500 g |