Při výrobě (fermentaci) švestiček umeboshi vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Při moderním způsobu výroby se nakládají nesušené švestky, aby zbylo více tekutiny. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a i když má v názvu slovo ocet spíše nám pokrm osolí než okyselí. Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě. Vyrobeno přírodní fermentací. Tipy na použití: - ume zálivka s medem – rozmíchejte... Celý popis

Koupit za 96 Kč

Popis

Při výrobě (fermentaci) švestiček umeboshi vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Při moderním způsobu výroby se nakládají nesušené švestky, aby zbylo více tekutiny. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a i když má v názvu slovo ocet spíše nám pokrm osolí než okyselí. Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě. Vyrobeno přírodní fermentací. Tipy na použití:

- ume zálivka s medem – rozmíchejte 1 lžíci medu se 4 lžícemi olivového oleje, 3 lžícemi oleje z praženého sezamu, 1 lžící umeocta a 1 lžící čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

- jogurtový ume dresink – smíchejte 1 malé balení kysané sójové speciality Sojade natural s 1 lžící umeocta a se 2 lžícemi rýžového sirupu; je výborný na hlávkový salát

- ochucení kulajdy, čočky na kyselo, luštěninových pomazánek...

- nápoj z umeocta – malá lžička do sklenice vody

Výroba umeocta: Umocet je tekutina, která se vylučuje při fermentaci nakládaných švestiček – umeboshi.

- Švestičky umeboshi se sklízejí na jaře.

- V den sklizně se nasolují a potom se nechávají několik dní sušit na slunci.

- Jakmile jsou téměř usušené, naloží se do slaného nálevu, zatíží kameny a nechají kvasit.

- Do nálevu se také přidávají shizo listy. Vzhledem připomínají okrasnou kopřivu. Přidávají se kvůli konzervačním účinkům a krásné purpurové barvě.

- Červená tekutina, která se při kvašení švestiček vylučuje, se nazývá ume-su, v češtině se ujal název umeocet.

Jak používat: Umeocet používáme v kuchyni na dochucování jakéhokoliv jídla (polévky, omáčky, luštěniny) dá se použít i do salátů a dressinků. Prostě kamkoliv dle fantazie.
 
Složení: UME švestky, mořská sůl (20,5%), Shizo (Perilla listy)

 

Nutriční hodnoty

Energetická hodnota
79,1 kJ / 10,7 kcal

Tuky
0,3 g

z toho nasycené mastné kyseliny
0 g

Sacharidy
4 g

z toho cukry
0,6 g

Bílkoviny
0 g

Sůl
0 g

Balení: 500 ml
Země původu: MITOKU - dovoz  z Japonska  
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č.. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních zakazuje označovat na výrobcích a místech, které výrobky prodávají (e-shop) zdravotní účinky produktu. Proto od 01.07.2013 nebude možné poskytovat tyto informace přímo na  produktech. 
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Natural Jihlava
Množství 500 ml
Bio ano