Bílá Quinoa Quinoa byla již v dávných dobách označována Inky za matku všech obilnin. Zatímco ještě v nedávné minulosti o quinoe věděli jen nejzarytější fandové biopotravin, dnes se obecné povědomí o quinoe zvyšuje rychlostí blesku. Dokonce takovým způsobem, že rok 2013 označila Organizace spojených národů Mezinárodním rokem quinoy. Vyskytuje se v celé řadě odlišných oblastí, od rovníku až po Chile, od hladiny moře až do 4 tisíc metrů nad mořem. Jsou vyšlechtěny různé typy s rozdílnou dobou růstu,... Celý popis
Koupit za 119 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Vital Country Quinoa bílá 1000 g
Doprava:
69 Kč
Skladem
119 Kč
Koupit za 119 Kč
Popis
Bílá Quinoa
Quinoa byla již v dávných dobách označována Inky za matku všech obilnin. Zatímco ještě v nedávné minulosti o quinoe věděli jen nejzarytější fandové biopotravin, dnes se obecné povědomí o quinoe zvyšuje rychlostí blesku. Dokonce takovým způsobem, že rok 2013 označila Organizace spojených národů Mezinárodním rokem quinoy. Vyskytuje se v celé řadě odlišných oblastí, od rovníku až po Chile, od hladiny moře až do 4 tisíc metrů nad mořem. Jsou vyšlechtěny různé typy s rozdílnou dobou růstu, většina z nich je schopná vyrůst i tam, kde se běžné obilniny neuchytí.
Hlavní složkou quinoy jsou škrob, který tvoří 60% a bílkoviny, které tvoří až 15%. Ve větším zastoupení obsahuje i nerozpustnou vlákninu. Další součástí quinoy jsou všechny esenciální aminokyseliny, takže by quinoa neměla chybět v jídelníčků veganů a vegetariánů. Najdeme v ní i cukry a menší množství zejména nenasycených mastných kyselin. Je také bohatá na vitamíny B1, B2, C, E, kyselinu listovou, betakaroten a antioxidanty. Má v sobě i vápník, fosfor, draslík, hořčík, mangan, měď i zinek. Navíc neobsahuje lepek.
druhy quinoy
Quinoa je bílá, černá nebo červená. Bílá Quinoa má lehce nasládlou, máslovou chuť a je méně křupavá než její černá nebo červená varianta. Je však nejuniverzálnější a pokud nemáte s quinoou zatím žádné zkusenosti, doporučujeme začít právě s quinoou bílou. Červená quinoa má vynikající zemitou chuť, ve které můžeme cítit tóny oříšků i ovoce. Je více křupavá než její bílá varianta. Černá quinoa má plnou zemitou chuť a je také ze všech druhů quinoy nejkřupavější a nejvýraznější.
Jak se quinoa používá?
Ideální příloha ke grilované zelenině, do všech pokrmů, kde jsme doposud používali rýži, do salátů, rizota, do polévky, do sladkých i slaných kaší, vhodná také na klíčení, dokonce si ji můžeme doma pomlýt a vyrobit si z ní mouku. Vzhledem k tomu, že Quinoa přirozeně neobsahuje lepek je dobré tuto mouku zkombinovat s jiným typem mouky (pečivo by nedrželo při sobě). Quinoa mouky přidávejte max. 10% Lze ji také použít k zahuštění polévek. Pro přípravu lahodné snídaně lze Quinou zkombinovat se sušeným ovocem, medem apod.
Příprava a chuť
Quinoa se vaří obdobně jako rýže. Snažte se dodržet poměr 1 díl Quinoa ku 2 dílům vody. Poté vařte 15 - 20 minut a je hotovo. To, že je Quinoa již uvařená poznáme také podle toho, že trochu zprůsvitní. Quinoa a její chuť? Quinoa má jemnou máslovou chuť. Quinoa může ve vašem jídelníčku směle nahradit bílou rýži a je také mnohem zdravější. Její výhodou také je, že Quinoa nezpůsobuje nadýmavost.
Výživové údaje na 100 g
Energie
1611 kJ / 382 kcal
Tuky
6,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny
0,7 g
Sacharidy
64,2 g
z toho cukry
0 g
Vláknina
7,0 g
Bílkoviny
14,1 g
Sůl
0 g
Složení
Merlík chilský (Quinoa)
Země původu
Španělsko, Bolívie, Paraguay
Skladování
Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %
Quinoa byla již v dávných dobách označována Inky za matku všech obilnin. Zatímco ještě v nedávné minulosti o quinoe věděli jen nejzarytější fandové biopotravin, dnes se obecné povědomí o quinoe zvyšuje rychlostí blesku. Dokonce takovým způsobem, že rok 2013 označila Organizace spojených národů Mezinárodním rokem quinoy. Vyskytuje se v celé řadě odlišných oblastí, od rovníku až po Chile, od hladiny moře až do 4 tisíc metrů nad mořem. Jsou vyšlechtěny různé typy s rozdílnou dobou růstu, většina z nich je schopná vyrůst i tam, kde se běžné obilniny neuchytí.
Hlavní složkou quinoy jsou škrob, který tvoří 60% a bílkoviny, které tvoří až 15%. Ve větším zastoupení obsahuje i nerozpustnou vlákninu. Další součástí quinoy jsou všechny esenciální aminokyseliny, takže by quinoa neměla chybět v jídelníčků veganů a vegetariánů. Najdeme v ní i cukry a menší množství zejména nenasycených mastných kyselin. Je také bohatá na vitamíny B1, B2, C, E, kyselinu listovou, betakaroten a antioxidanty. Má v sobě i vápník, fosfor, draslík, hořčík, mangan, měď i zinek. Navíc neobsahuje lepek.
druhy quinoy
Quinoa je bílá, černá nebo červená. Bílá Quinoa má lehce nasládlou, máslovou chuť a je méně křupavá než její černá nebo červená varianta. Je však nejuniverzálnější a pokud nemáte s quinoou zatím žádné zkusenosti, doporučujeme začít právě s quinoou bílou. Červená quinoa má vynikající zemitou chuť, ve které můžeme cítit tóny oříšků i ovoce. Je více křupavá než její bílá varianta. Černá quinoa má plnou zemitou chuť a je také ze všech druhů quinoy nejkřupavější a nejvýraznější.
Jak se quinoa používá?
Ideální příloha ke grilované zelenině, do všech pokrmů, kde jsme doposud používali rýži, do salátů, rizota, do polévky, do sladkých i slaných kaší, vhodná také na klíčení, dokonce si ji můžeme doma pomlýt a vyrobit si z ní mouku. Vzhledem k tomu, že Quinoa přirozeně neobsahuje lepek je dobré tuto mouku zkombinovat s jiným typem mouky (pečivo by nedrželo při sobě). Quinoa mouky přidávejte max. 10% Lze ji také použít k zahuštění polévek. Pro přípravu lahodné snídaně lze Quinou zkombinovat se sušeným ovocem, medem apod.
Příprava a chuť
Quinoa se vaří obdobně jako rýže. Snažte se dodržet poměr 1 díl Quinoa ku 2 dílům vody. Poté vařte 15 - 20 minut a je hotovo. To, že je Quinoa již uvařená poznáme také podle toho, že trochu zprůsvitní. Quinoa a její chuť? Quinoa má jemnou máslovou chuť. Quinoa může ve vašem jídelníčku směle nahradit bílou rýži a je také mnohem zdravější. Její výhodou také je, že Quinoa nezpůsobuje nadýmavost.
Výživové údaje na 100 g
Energie
1611 kJ / 382 kcal
Tuky
6,1 g
z toho nasycené mastné kyseliny
0,7 g
Sacharidy
64,2 g
z toho cukry
0 g
Vláknina
7,0 g
Bílkoviny
14,1 g
Sůl
0 g
Složení
Merlík chilský (Quinoa)
Země původu
Španělsko, Bolívie, Paraguay
Skladování
Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %
Parametry
Výrobce | Vital Country |