BrainMax Pure Med s propolisem, 250 g Med vzniká z nektaru (sladká šťáva) květin, nebo z takzvané medovice (stromy). Po uložení nektaru do plástů dojde vlivem tepla k odpaření přebytečné vody a vzniká med. Med slouží primárně jako potrava pro včely, které díky němu přežijí zimu. Proto se produkcí medu včely zabývají po celé léto. Vytvářejí tolik medu, aby zajistili, že jejich kolonie budou mít dostatek potravy přes chladné zimní měsíce. Med dává včelám energii, aby rozvibrovaly jejich těla a vytvořily... Celý popis

Koupit za 179 Kč

Popis

BrainMax Pure Med s propolisem, 250 g

Med vzniká z nektaru (sladká šťáva) květin, nebo z takzvané medovice (stromy). Po uložení nektaru do plástů dojde vlivem tepla k odpaření přebytečné vody a vzniká med. Med slouží primárně jako potrava pro včely, které díky němu přežijí zimu. Proto se produkcí medu včely zabývají po celé léto. Vytvářejí tolik medu, aby zajistili, že jejich kolonie budou mít dostatek potravy přes chladné zimní měsíce. Med dává včelám energii, aby rozvibrovaly jejich těla a vytvořily teplo, které udrželo královnu a úl v teple. 
BrainMax Pure med s příměsí propolisu je unikátní produkt, který kombinuje blahodárné účinky medu s ještě prospěšnějšími účinky propolisu. Propolis je směs bioaktivních látek, který vzniká z pryskyřic pupenů dřevin a květů a výměšky hlavových žláz včel. V úlu včely využívají propolis jako izolaci a používají jej jako obranu proti škůdcům. Z těchto důvodů se člověk naučil využívat propolis jako efektivní podporu hojení hnisavých ran. Med obsahuje vodu, vitamíny, minerály a potřebné enzymy, které tělu dodají energii. 

 

Proč bychom měli jíst med:

obsahuje jednoduché cukry, které jsou okamžitým zdrojem potřebné energie
obsahuje dextriny, které mají hojivý vliv na lidskou kůži a sliznic
obsahuje minerální látky
je zdrojem draslíku, jež hlídá hospodaření s vodou v našem těle, brání nástupu svalových křečí, onemocnění cév, selhání srdeční činnosti, průjmu, horečnatých onemocnění
obsahuje vápník a fosfor pro pevnost kostí, chrupavek, zubní skloviny, úponů svalů a šlach
obsahuje peroxid vodíku, který brání zubnímu kazu
obsahuje hořčík udržující optimální hladinu cholesterolu v krvi, brání nástupu kornatění tepen a vzniku aterosklerózy
obsahuje železo, které zajišťuje tvorbu červených krvinek
obsahuje bílkoviny
obsahuje přírodní látky /enzymy, hormony, rostlinná barviva, silice, aromatické látky, vitaminy, flavonoidy, koloidy atd./ posilují obranyschopnost organizmu, upravují životní pochody v lidském těle

10 zajímavostí, které jste o medu možná netušili

Med existuje již 150 miliónů let a k dnešnímu dni pochází nejstarší zkamenělý plást tři miliony let.
K nasbírání 0,5 kg medu pracuje 556 celý svůj život.
Abychom si vychutnali 1 kg medu, musí včela uletět vzdálenost rovnající se 4 krát kolem země.
Ve starověku se med používal k balzamování těl. 
Pokud med uchováváte ve vzduchotěsné nádobě, je to jedna z mála potravin, která má věčnou trvanlivost. Je to proto, že je přirozeně velmi kyselé a má nízkou úroveň vlhkosti.
Med může být užitečný, pokud trpíte sezónními alergiemi, může pomoci vytvořit imunitu vůči místním rostlinám, které alergie spouštějí.
Tmavší medy mají vyšší množství stopových minerálů.
Med obsahuje všech 13 aminokyselin, včetně těch esenciálních.
Med byste neměli zahřívat na teplotu vyšší než je 46°C, protože v tu chvíli ztrácí většinu vitamínů a enzymů.
Typickým projevem pravého medu je po čase jeho krystalizace - lidově také známé jako “zcukernatění”. Pokud je med pasterizován, podroben mikrofiltrací nebo jsou do něj přidávány jiné sirupy, potlačí se krystalizace, ale také se zničí všechny zdraví prospěšné látky.

Slovo propolis při překladu z latiny znamená předměstí - ochranný val před městem - a včely propolis opravdu jako ochranný val používají. Jde o přírodní tmel ryze rostlinného původu, který včely vyrábějí z lepkavé hmoty nacházející se na pupenech stromů (hlavně na pupenech topolů). Jeho výroba je pro včely velice náročná a zdlouhavá a propolisu je v úlu také málo. Jde o velice aromatickou směs asi 150 látek, které jsou baktericitní (zabíjí bakterie různého původu nebo jim zabraňuje v množení).
V propolisu bylo zjištěno 34 léčivých složek. Obsahuje 50 - 60 % pryskyřic, 10 - 12 % éterických olejů a asi 5 % pylu. Tyto látky mají velmi příznivé účinky na lidský organismus. Široké spektrum uhlovodíků, mastných kyselin, terpenoidů, vitamínů a ostatních organických látek zastupuje bohaté společenství, které se jinde v přírodě nevyskytuje.

Populární recepty s medem

 

Propolisové bonbóny proti kašli
Složení:

1 sáček mátového čaje

1 sáček heřmánkového čaje
1/2 lžičky skořice
175 ml vroucí vody
255 g medu s propolisem

Postup:

Mátový a heřmánkový čaj nechte, společně se skořicí, 10 minut vyluhovat. Po uplynutí času vyjměte čajové sáčky a vzniklý roztok přelijte do menšího hrnce. Přidejte med a prohřívejte na mírném ohni, přiveďte k varu. Pokračujte ve vaření dokud směs nedosáhne 300 stupňů. Pro přesnost použijte cukrářský teploměr. Pokud teploměr nemáte, použijte tzv. metodu studené vody. Do misky se studenou vodou přidejte pár kostek ledu. Malou lžičku se směsí pomalu ponořte do studené vody. Pokud směs tvoří křehké nitě a lehce se zlomí, dosáhli jste správné teploty. Směs nechejte 5-10 minut vychladnout. Pomocí lžíce vytvářejte kolečka, která pokládejte na připravený pečící papír. Aby se bonbony nepřilepily, posypejte je škrobem či tapiokovou moukou. 

 

 

Ovesná kaše s medovými švestkami
Složení:

155 g ovesných vloček
250 ml rostlinného mléka
Špetka kardamomu
5 polévkových lžic medu
450 g švestek

Postup:

Do hrnce s lehce osolenou vodou vsypte vločky a vlijte rostlinné mléko. Za občasného míchání přiveďte k varu. Přidejte med, kardamom, dvě polévkové lžíce medu a vařte, dokud vločky nezměknou. Připravte si švestky. Do většího hrnce přidejte tři polévkové lžíce vody a tři polévkové lžíce medu. Prohřívejte na mírném ohni dokud švestky nezměknou a směs nedosáhne sirupové konzistence. Ihned podávejte.

Medovo mandlové cupcakes
Složení:

4 vajíčka
70 g medu
1/2 čajové lžičky vanilky
200 g mandlové mouky
1/3 lžičky sody
1 lžička citrónové šťávy

Postup:

Troubu předehřejte na 170°C. Vajíčka vyšlehejte do pěny a pomalu přidejte med a vanilku. Přidejte mandlovou mouku, sodu, lžičku citronové šťávy a pořádně promíchejte. Vzniklé těsto vlijte do připravené formy na muffiny a pečte 12-15 minut do zlatova.    

Upozornění
Krystalizace je přirozená vlastnost kvalitního medu. Po krystalizování se z medu neztrácejí žádné látky.  Do původního tekutého stavu lze med uvést pozvolným zahříváním ve vodní lázni s teplotou do 40C.
Složení
90% Květový pastový med, 10% Propolis

Skladujte v suchu a tmě.

Balení
250 g
Zobrazit více

Parametry

Výrobce BrainMax
Hmotnost 250 g