Amarant byl základní potravinou Inků a Aztéků a dnes je považovaný za plodinu budoucnosti. Semínka amarantu jsou nutričně nesmírně cenná zejména pro svůj obsah bílkovin. Rostlinné zdroje totiž obvykle neobsahují bílkoviny, ve kterých je zastoupeno kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, a proto by měli vegetariáni kombinovat různé rostlinné zdroje bílkovin. Amarant (stejně jako quinoa) je však výjimkou a navíc obsahuje vysoké množství těchto bílkovin. Je proto vynikající potravinou pro vegany... Celý popis
Koupit za 79 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Bio amarant 500g, Bionebio
Doprava:
100 Kč
Skladem
79 Kč
Koupit za 79 Kč
Bio amarant bio*nebio 500 g
Doprava:
59 Kč
Skladem
73 Kč
Koupit za 73 Kč
Bio amarant bio*nebio 500 g
Doprava:
29 Kč
70 Kč
Koupit za 70 Kč
Popis
Amarant byl základní potravinou Inků a Aztéků a dnes je považovaný za plodinu budoucnosti. Semínka amarantu jsou nutričně nesmírně cenná zejména pro svůj obsah bílkovin. Rostlinné zdroje totiž obvykle neobsahují bílkoviny, ve kterých je zastoupeno kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, a proto by měli vegetariáni kombinovat různé rostlinné zdroje bílkovin. Amarant (stejně jako quinoa) je však výjimkou a navíc obsahuje vysoké množství těchto bílkovin. Je proto vynikající potravinou pro vegany a vegetariány, kteří nekonzumují živočišné bílkoviny. Neobsahuje lepek, a je proto vhodný i pro celiaky.
Amarant má díky své jemné lehce oříškové chuti široké využití v kuchyni, ale nejčastěji jej asi použijeme místo rýže, kuskusu či quinoi jako přílohu. Vařený amarant přidáváme místo rýže do stir-fry (smažené směsi se zeleninou či masem) a používáme jako zavářku do polévky. Použijeme-li při vaření amarantu více vody, můžeme jej připravit na sladko jako kaši. Amarantová semínka lze namlít na mouku, ze které děláme bezlepkové palačinky, kaše, chléb a pečivo. Můžeme je také naklíčit. Oblíbený je pufovaný amarant: Hrstku amarantu hodíme na dno horkého těžkého hrnce či pánve se silným dnem, a jakmile začnou semínka pukat, přikryjeme pokličkou, hrncem pohybujeme a necháme semínka pukat asi 10 – 15 vteřin.
HMOTNOST: 500 g
ZEMĚ PŮVODU: Peru
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Výrobek neobsahuje stopy alergenů.
PŘÍPRAVA: Jeden hrnek amarantu vaříme v jednom a půl hrncích vody asi 20 minut. Pozor, ať jej nepřevaříme, semínka by získala gumovou konzistenci.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota
1539 kJ/365 kcal
Tuky
7,0 g
z toho nasycené mastné kyseliny
1,5 g
Sacharidy
59 g
z toho cukry
1,7 g
Vláknina
6,7 g
Bílkoviny
14 g
Sůl
0,01 g
NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Amarantu - semínka. Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
CZ-BIO-001
Zemědělská produkce mimo EU
Amarant má díky své jemné lehce oříškové chuti široké využití v kuchyni, ale nejčastěji jej asi použijeme místo rýže, kuskusu či quinoi jako přílohu. Vařený amarant přidáváme místo rýže do stir-fry (smažené směsi se zeleninou či masem) a používáme jako zavářku do polévky. Použijeme-li při vaření amarantu více vody, můžeme jej připravit na sladko jako kaši. Amarantová semínka lze namlít na mouku, ze které děláme bezlepkové palačinky, kaše, chléb a pečivo. Můžeme je také naklíčit. Oblíbený je pufovaný amarant: Hrstku amarantu hodíme na dno horkého těžkého hrnce či pánve se silným dnem, a jakmile začnou semínka pukat, přikryjeme pokličkou, hrncem pohybujeme a necháme semínka pukat asi 10 – 15 vteřin.
HMOTNOST: 500 g
ZEMĚ PŮVODU: Peru
UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Výrobek neobsahuje stopy alergenů.
PŘÍPRAVA: Jeden hrnek amarantu vaříme v jednom a půl hrncích vody asi 20 minut. Pozor, ať jej nepřevaříme, semínka by získala gumovou konzistenci.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota
1539 kJ/365 kcal
Tuky
7,0 g
z toho nasycené mastné kyseliny
1,5 g
Sacharidy
59 g
z toho cukry
1,7 g
Vláknina
6,7 g
Bílkoviny
14 g
Sůl
0,01 g
NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Amarantu - semínka. Skladujte v suchu, chraňte před teplem.
CZ-BIO-001
Zemědělská produkce mimo EU
Parametry
Výrobce | BioNebio |
Hmotnost | 500 g |
Bio | ano |