Položka je dočasně vyprodána. Zboží nelze objednat. 1kg Pravé indické máslo ghí Složení: přepuštěné máslo z buvolího mléka, voda. Země původu Indie. Skladujte v suchu a chladu. Co je to ghí? Ghí je přepuštěné, nebo-li čištěné máslo, ze kterého se postupným dlouhým varem odpaří voda a zbyde tak pouze čistý (téměř 100%) tuk. Už naše babičky znaly výhody přepuštěného másla a doma jej sami převařovaly a plnily do sklenic. Po dlouhé době zapomnění se opět přepuštěné máslo dostává do centra zasloužené... Celý popis

Koupit za 449 Kč

Popis

Položka je dočasně vyprodána. Zboží nelze objednat.
1kg Pravé indické máslo ghí
Složení: přepuštěné máslo z buvolího mléka, voda. Země původu Indie. Skladujte v suchu a chladu.
Co je to ghí? Ghí je přepuštěné, nebo-li čištěné máslo, ze kterého se postupným dlouhým varem odpaří voda a zbyde tak pouze čistý (téměř 100%) tuk. Už naše babičky znaly výhody přepuštěného másla a doma jej sami převařovaly a plnily do sklenic. Po dlouhé době zapomnění se opět přepuštěné máslo dostává do centra zasloužené pozornosti a rostoucí poptávka uzkazuje, že si přepuštěné máslo opět našlo své místo v moderní kuchyni.
Pro indickou kuchyni je přepuštěné máslo odjakživa samozřejmostí. Naše přepuštěné máslo dovážíme přímo z Indie, kde se těší velké oblibě a tvoří základ mnoha receptů. Ghí dodáváme od výrobců Khanum. Heera nebo KTC. Másla jsou v plechovém obalu s plastovým krytem. Ghí není nutné skladovat v chladu podobně jako třeba rostlinný olej. Jde totiž o téměř čistý tuk.
V čem se liší české přepuštěné máslo od indického ghí?
Indické ghí se vyrábí z buvolího mléka, protože kráva je posvátná a Indové její mléko ke konzumaci vůbec nepoužívají. Indické ghí se také vaří na nižší teplotu a mnohem delší dobu než česká přepuštěná másla, proto je jeho chuť i barva sytější, výraznější. Je to dáno tím, že se během dlouhého varu vypaří téměř všechna tekutina.
Máslo ghí má jasně žlutou barvu a velmi silnou máslovou chuť. Kdo indické ghí nezná, může se po otevření plechovky leknout, že je máslo "žluklé". Ghí ale zežluknout nemůže, protože neobsahuje vodu a bílkoviny, které žluknutí způsobují. 
Máslo ghí vydrží dlouhé smažení, aniž by se připalovalo. Smaženému pokrmu dodá úžasnou křupavost a máslovou chuť. Výborná a aromatická je cibulka opečená na másle ghí. Cokoli v těstíčku osmažené na ghí bude mít křupavou chutnou kůrku.
Zajímavé je, že některá masážní a wellness studia používají máslo ghí k ošetření pokožky a k masážím. Ceněná je zejména jeho schopnost promastit pokožku. Někteří naši zákazníci nazývají ghí "lékem na všechno" a pro zdravé trávení si jej přidávají i do kávy.
Ghí po otevření může mít tuhou (až krystalickou) strukturu nebo být zcelatekuté. 
 
Zeleninové „Sabzi“
Na 2 porce potřebujete: 1/2 květáku, 1 velkou (až obří) bramboru, 2 hrnky čerstvých špenátových listů, 1 velké nebo dvě malá rajčata, 1 cm čerstvého najemno strouhaného zázvoru, 1-2 chilli papričky, 1 lžč celého římského kmínu, 1 lžč mleté kurkumy, 1 a 1/2 lžč mleté garam masaly, sůl, máslo ghí, nebo olej.

Postup:
1) Všechnu zeleninu důkladně omyji, špenát usekám nahrubo a brambory pokrájím na menší kostky. Květák rozeberu na menší růžičky a košťály odkrojím. Rajče rozsekám v malém kuchyňském robotu na pastu.
2) Na pánvi rozehřeji ghí a špenát jen krátce orestuji tak, aby listy zavadly, ale neztratily čerstvou zelenou barvu. Vyjmu z pánve a nechám prozatím stranou. Do stejné pánve dám nové ghí a za stálého míchání krátce orestuji římský kmín, zázvor a celé chilli.
3) Přidám rajčatovou pastu a zprudka vydusím na tuk. Do pánve nasypu brambory a květák, na nižší teplotu restuji 1 - 2 minuty. Přidám garam masalu a kurkumu. Vše dobře promíchám, aby se zelenina dobře obalila kořením. Osolím dle chuti. Zastříknu trochou vody nebo vývaru, a přiklopené dusím zhruba 20 minut nebo dokud zelenina není zcela měkká. Vody nedávejte mnoho, před koncem varu je třeba nechat ji odpařit. Stačí pouze tak, aby zelenina byla jen z poloviny ponořená (jako na obrázku).
4) Před koncem nechám většinu tekutiny odpařit. Na závěr vmíchám orestované listy špenátu a společně krátce prohřeji.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Khanum
Hmotnost 1000 g
Druh přepuštěné máslo