Květový med slunečnicový 750 g Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři Jeden proslulý český básník kdysi napsal: „Z pole žlutých slunečnic nezbylo už dávno nic. Že by přece? Radost pohledět. Mlsáme z nich sladký med!“ Mlsáme ho i my, protože tekutý slunečnicový med skutečně krásně voní, chutná a ještě je plný léčivé síly. Zkuste ho i vy. Jak jsme objevili slunečnicový med? Jak jsme objevili slunečnici? Tu jsme přece nemohli přehlédnout. Vždyť měří i přes 3 metry! Její nádherné žluté květy... Celý popis

Koupit za 339 Kč

Popis

Květový med slunečnicový 750 g
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři

Jeden proslulý český básník kdysi napsal:

„Z pole žlutých slunečnic
nezbylo už dávno nic.
Že by přece? Radost pohledět.
Mlsáme z nich sladký med!“

Mlsáme ho i my, protože tekutý slunečnicový med skutečně krásně voní, chutná a ještě je plný léčivé síly. Zkuste ho i vy.

Jak jsme objevili slunečnicový med?

Jak jsme objevili slunečnici? Tu jsme přece nemohli přehlédnout. Vždyť měří i přes 3 metry! Její nádherné žluté květy se na nás s láskou smějí z polí a její vůni milují také včelky.

Složení a konzistence slunečnicového medu

Květový med se skládá ze sladkých šťáv květů slunečnice. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky.

Co je to krystalizace?

Krystalizace medu se objevuje zpravidla do pár dnů či týdnů. Jedná se o přirozený fyzikální proces a známku jeho pravosti a kvality. Začíná mírným zakalováním a postupně přechází do neprůhledné konzistence, připomíná pastu nebo zcela tuhne. Krystalky ve ztuhlém medu jsou podobné těm cukrovým řepným, proto se tento jev lidově nazývá zcukernatěním. Žádný cukr ovšem v medu nevzniká.

- Náš tip: Tuhý med snadno nazpět ztekutíte bez ztráty kvality. Nejsnazším způsobem je vodní lázeň o teplotě do 50 °C. Vhodným prostředkem je i horkovzdušná trouba či úplně obyčejný radiátor. A mikrovlnná trouba? Ale no tak…

Slunečnicový med – popis a zajímavosti

Nejvyšší slunečnice (řecky Helianthus) světa dorostla do 916 centimetrů. Původně ji pěstovali američtí indiáni a:

- na starý kontinent ji dovezli španělští dobyvatelé v 16. století,

- slunečnicová semínka v květu dodržují Fibonacciho posloupnost,

- heliotropismus slunečnic znamená otáčení jejich květů za sluníčkem.

- Další zajímavosti najdete na našem blogu.

Výroba květového medu slunečnicového

Květový slunečnicový med stáčíme na naší rodinné farmě Včelařství Domovina. Včeličky létají z úlů naší včelnice u Kolína na pole, kde slunečnice každý rok kvete koncem června. Celý proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, poctivé řemeslo a stará dobrá ruční práce. Žádná chemie ani všelijaké náhražky, to je náš med květový se slunečnicí.

- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.

A jak máme slunečnicový med nejraději?

Slupnout slunečnicový med a už je dobře. Váš čaj rozzáří kdykoliv během roku a vám dodá porci energie a štěstí. Samozřejmě, že patří i na pečivo: z křupavého rohlíčku, čerstvého chleba nebo teplé housky vykouzlí snídani jako z pohádky. A to nejlepší na konec: slunečnicový med si zamilujete i jen tak na lžičce. Prý se tomu říká láska.

- Rady do kuchyně: jak s medem vykouzlit skvělé pochoutky.

 Obsahuje: slunečnicový med (100 %)

Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Včelařství Domovina
Hmotnost 750 g