Quinua (také quinoa) je známá pod českým názvem Merlík čilský nebo latinským Chenopodium quinoa. Rostlina bývá často zaměňována za obilovinu, jedná se však o tzv. pseudoobilovinu. Jednou z jejích výhod je, že neobsahuje žádný lepek, a je tak potravinou, kterou si s chutí mohou obohatit svůj jídelníček i celiaci, tedy lidé dodržující bezlepkovou dietu. Výbornou alternativou k doplnění potřebných živin může být taktéž pro vegetariány či vegany. Quinoa je plodina pocházející z oblasti peruánských... Celý popis
Koupit za 191 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
Quinua (také quinoa) je známá pod českým názvem Merlík čilský nebo latinským Chenopodium quinoa. Rostlina bývá často zaměňována za obilovinu, jedná se však o tzv. pseudoobilovinu. Jednou z jejích výhod je, že neobsahuje žádný lepek, a je tak potravinou, kterou si s chutí mohou obohatit svůj jídelníček i celiaci, tedy lidé dodržující bezlepkovou dietu. Výbornou alternativou k doplnění potřebných živin může být taktéž pro vegetariány či vegany.
Quinoa je plodina pocházející z oblasti peruánských And. Zde je pěstována již 5 000 let. V dobách Inků byla druhou základní potravinou. Název quinoa znamená v jazyce Inků „matka zrna“, což vypovídá o postavení, jaké quinoa u původních obyvatel Peru měla. Kolonizací byla potravina vytlačena a Evropané nahradili quinou klasickými obilovinami. V posledních letech po vzestupu poptávky po zdravé stravě zejména v Severní Americe a Evropě dochází opět k navracení plodiny do původních oblastí Jižní Ameriky, kde stále vzrůstá její objem pěstování a vývozu.
Užitkovou částí rostliny quinoa jsou zrna. Malé oválky v barvě žlutobílé, červené nebo tmavě červené, až černé barvy (Salvia Paradise® dodává žlutobílá semena). Vzhledem jsou velmi podobné např. kuskusu. Tato potravina je výživná s velmi snadnou přípravou. Je bez výrazné příchuti, a lze ji tak použít při vaření mnoha různých pokrmů. Hodí se jako příloha k masitým i zeleninovým pokrmům místo např. rýže či kuskusu. Velmi chutné je rizoto z quinoi stejně jako saláty či naopak quinoa připravená na sladko jako alternativa rýžového nákypu nebo vařená quinoa v mléce místo mléčné rýže.
Skvěle se hodí i na zahuštění polévek, do zeleninových polévek nebo místo nudlí. Quinoa je plodina mnoha variací. Lze ji použít jako alternativu vloček a vařenou přidat do jogurtů, konzumovat se sušeným ovocem a medem, a připravit si tak chutnou snídani či svačinku. Quinoa je jednoduše výtečná potravina snoubící se se všemi chutěmi (její neutrální chuť umožňuje připravovat ji jak na slano, tak na sladko), kterou stojí za to ochutnat, a zpestřit si tak svůj jídelníček.
Příprava: Quinou je třeba nejprve pečlivě několikrát proprat v horké vodě. Bez tohoto omytí jsou zrnka na povrchu nahořklá. Omytím se však této hořkosti snadno a rychle zbavíme. Zhruba 40 g quinoi nám postačí na jednu porci. Necháme vařit ve dvojnásobném množství vody. Quinoa bude vodu postupně nasávat, a zvětšovat svůj objem. Ze zrníčka se rozvinou malé klíčky, uprostřed zůstane tvrdší střed jemně praskající na zkus. Tohoto stádia bychom měli dosáhnout po cca 15 min. vaření. Quinou je třeba průběžně míchat, aby se po absorpci vody nepřipálila.
Složení: 100% Chenopodium quinoa loupané semeno.
Nutriční hodnoty:
Nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota
1 549 kJ/370 kcal
Bílkoviny
16,5 g
Tuky
6,0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
0,5 g
Sacharidy
64,0 g
- z toho cukry
5,0 g
Vláknina
7,0 g
Sůl
0 g
Surovina pro individuální použití
Quinoa je plodina pocházející z oblasti peruánských And. Zde je pěstována již 5 000 let. V dobách Inků byla druhou základní potravinou. Název quinoa znamená v jazyce Inků „matka zrna“, což vypovídá o postavení, jaké quinoa u původních obyvatel Peru měla. Kolonizací byla potravina vytlačena a Evropané nahradili quinou klasickými obilovinami. V posledních letech po vzestupu poptávky po zdravé stravě zejména v Severní Americe a Evropě dochází opět k navracení plodiny do původních oblastí Jižní Ameriky, kde stále vzrůstá její objem pěstování a vývozu.
Užitkovou částí rostliny quinoa jsou zrna. Malé oválky v barvě žlutobílé, červené nebo tmavě červené, až černé barvy (Salvia Paradise® dodává žlutobílá semena). Vzhledem jsou velmi podobné např. kuskusu. Tato potravina je výživná s velmi snadnou přípravou. Je bez výrazné příchuti, a lze ji tak použít při vaření mnoha různých pokrmů. Hodí se jako příloha k masitým i zeleninovým pokrmům místo např. rýže či kuskusu. Velmi chutné je rizoto z quinoi stejně jako saláty či naopak quinoa připravená na sladko jako alternativa rýžového nákypu nebo vařená quinoa v mléce místo mléčné rýže.
Skvěle se hodí i na zahuštění polévek, do zeleninových polévek nebo místo nudlí. Quinoa je plodina mnoha variací. Lze ji použít jako alternativu vloček a vařenou přidat do jogurtů, konzumovat se sušeným ovocem a medem, a připravit si tak chutnou snídani či svačinku. Quinoa je jednoduše výtečná potravina snoubící se se všemi chutěmi (její neutrální chuť umožňuje připravovat ji jak na slano, tak na sladko), kterou stojí za to ochutnat, a zpestřit si tak svůj jídelníček.
Příprava: Quinou je třeba nejprve pečlivě několikrát proprat v horké vodě. Bez tohoto omytí jsou zrnka na povrchu nahořklá. Omytím se však této hořkosti snadno a rychle zbavíme. Zhruba 40 g quinoi nám postačí na jednu porci. Necháme vařit ve dvojnásobném množství vody. Quinoa bude vodu postupně nasávat, a zvětšovat svůj objem. Ze zrníčka se rozvinou malé klíčky, uprostřed zůstane tvrdší střed jemně praskající na zkus. Tohoto stádia bychom měli dosáhnout po cca 15 min. vaření. Quinou je třeba průběžně míchat, aby se po absorpci vody nepřipálila.
Složení: 100% Chenopodium quinoa loupané semeno.
Nutriční hodnoty:
Nutriční hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota
1 549 kJ/370 kcal
Bílkoviny
16,5 g
Tuky
6,0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
0,5 g
Sacharidy
64,0 g
- z toho cukry
5,0 g
Vláknina
7,0 g
Sůl
0 g
Surovina pro individuální použití
Parametry
Výrobce | Salvia Paradise |