Jáhly mají výbornou ořechvou chuť podobnou kukuřici a obsahují četné živiny; je to téměř 15% bílkovin, obsahují vysoké množství vlákniny a vitamínů B včetně niacinu, thiaminu a riboflavinu. Jáhly jsou vysoce výživné, nelepivé a nejsou kyselinotvornou potravinou, takže jsou snadno stravitelné. Jsou považovány za jednu z nejméně alergenních obilovin a jsou chutnou alternativou pšeničných produktů. Jáhly jsou mimořádně všestranné. Vařte je jako přílohu k hlavním jídlům, použijte je do salátů, přidejte... Celý popis
Koupit za 55 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
ProdejnaBylin Quinoa bílá váha: 1000g
Doprava:
48 Kč
Skladem
55 Kč
Koupit za 55 Kč
ProdejnaBylin Quinoa bílá váha: 1000g
Doprava:
55 Kč
Skladem
109 Kč
Koupit za 109 Kč
Popis
Jáhly mají výbornou ořechvou chuť podobnou kukuřici a obsahují četné živiny; je to téměř 15% bílkovin, obsahují vysoké množství vlákniny a vitamínů B včetně niacinu, thiaminu a riboflavinu. Jáhly jsou vysoce výživné, nelepivé a nejsou kyselinotvornou potravinou, takže jsou snadno stravitelné.
Jsou považovány za jednu z nejméně alergenních obilovin a jsou chutnou alternativou pšeničných produktů. Jáhly jsou mimořádně všestranné. Vařte je jako přílohu k hlavním jídlům, použijte je do salátů, přidejte je do smoothies nebo je využijte jako náhradu za klasickou rýži či těstoviny. Jáhly nabízejí nekonečné možnosti kreativity ve vaší kuchyni.
Jáhly jsou prostě superpotravinou s bohatou chutí a skvělými nutričními hodnotami.
Země původu: EU
Skladování: sucho, temno do teploty 22°C
Nutriční hodnoty jáhly (na 100g):
- Energetická hodnota: 360 kcal
- Bílkoviny: 12 g
- Tuky: 1,6 g
- Sacharidy: 73 g
- Vláknina: 8,5 g
- Vápník: 34 mg
- Železo: 4,6 mg
- Hořčík: 130 mg
Příprava jáhly:
- Umytí: Před přípravou jáhlí je doporučeno je důkladně opláchnout v sítku pod tekoucí vodou.
- Vaření: Do hrnce dejte jáhly a zalijte vodou v poměru 1:2. Přiveďte k varu, snižte plamen na minimum, zakryjte a vařte 15-20 minut, nebo dokud jáhly nejsou měkké.
Recept 1: Jáhlový salát s čerstvou zeleninou:
Ingredience:
- 1 šálek uvařených jáhlí
- 1 okurka, nakrájená na kostičky
- 1 rajče, nakrájené na plátky
- 1 paprika, nakrájená na proužky
- 1/4 červené cibule, nakrájená na jemné kroužky
- Sůl a pepř podle chuti
- Olivový olej a citrónová šťáva na zálivku
Postup:
- Smíchejte uvařené jáhly s nakrájeným zeleninovým mixem.
- Přidejte sůl, pepř, olej a citrónovou šťávu podle chuti.
- Dobře promíchejte a nechte chladit v lednici před podáváním.
Recept 2: Jáhlové karbanátky:
Ingredience:
- 1 šálek uvařených jáhlí
- 1 středně velká brambora, nastrouhaná
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička koriandru
- Sůl a pepř podle chuti
- Strouhanka na obalení
Postup:
- V míse smíchejte jáhly s nastrouhanou bramborou, cibulí, česnekem, kmínem, koriandrem, solí a pepřem.
- Vytvarujte z této směsi malé karbanátky a obalte je ve strouhance.
- Na pánvi s trochou oleje smažte karbanátky z obou stran do zlatova.
Recept na Jáhlovou kaši s ovocem a ořechy:
Ingredience:
- 1 šálek jáhlí
- 2 šálky mléka (kravského, mandlového nebo sójového)
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- Čerstvé ovoce podle chuti (např. jahody, banány, maliny)
- Ořechy na ozdobu (např. mandle, vlašské ořechy)
Postup:
- Příprava Jáhly:
Jáhly opláchněte pod tekoucí vodou a nechte je okapat.
- V hrnci přivedete mléko k varu, poté přidejte jáhly.
- Snižte plamen na minimum, přikryjte hrnec a vařte jáhly asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou měkké a voda vstřebána.
- Přidání sladidla a aromatického extraktu:
Jakmile jáhly vaří, přidejte lžíci medu (nebo javorového sirupu) a vanilkový extrakt.
- Dobře promíchejte a nechte ještě chvíli vařit, aby se všechny příchutě propojily.
- Podávání s ovocem a ořechy:
Na talíři nebo ve sklenici vytvořte základ jáhlové kaše.
- Na vrchol kaše přidejte čerstvé kousky ovoce dle preference.
- Posypte kaši ořechy (mandle, vlašské ořechy) pro krásnou texturu a přidanou chuť.
- Ozdobte a servírujte:
Můžete ještě pokapat medem, přidat plátek banánu nebo několik čerstvých jahod.
Vyzkoušejte tyto recepty a objevte všestrannost jáhly ve vaší kuchyni. S jejich vynikající chutí a výživovými výhodami jsou jáhly skvělým přídavkem do každodenní stravy.
Jsou považovány za jednu z nejméně alergenních obilovin a jsou chutnou alternativou pšeničných produktů. Jáhly jsou mimořádně všestranné. Vařte je jako přílohu k hlavním jídlům, použijte je do salátů, přidejte je do smoothies nebo je využijte jako náhradu za klasickou rýži či těstoviny. Jáhly nabízejí nekonečné možnosti kreativity ve vaší kuchyni.
Jáhly jsou prostě superpotravinou s bohatou chutí a skvělými nutričními hodnotami.
Země původu: EU
Skladování: sucho, temno do teploty 22°C
Nutriční hodnoty jáhly (na 100g):
- Energetická hodnota: 360 kcal
- Bílkoviny: 12 g
- Tuky: 1,6 g
- Sacharidy: 73 g
- Vláknina: 8,5 g
- Vápník: 34 mg
- Železo: 4,6 mg
- Hořčík: 130 mg
Příprava jáhly:
- Umytí: Před přípravou jáhlí je doporučeno je důkladně opláchnout v sítku pod tekoucí vodou.
- Vaření: Do hrnce dejte jáhly a zalijte vodou v poměru 1:2. Přiveďte k varu, snižte plamen na minimum, zakryjte a vařte 15-20 minut, nebo dokud jáhly nejsou měkké.
Recept 1: Jáhlový salát s čerstvou zeleninou:
Ingredience:
- 1 šálek uvařených jáhlí
- 1 okurka, nakrájená na kostičky
- 1 rajče, nakrájené na plátky
- 1 paprika, nakrájená na proužky
- 1/4 červené cibule, nakrájená na jemné kroužky
- Sůl a pepř podle chuti
- Olivový olej a citrónová šťáva na zálivku
Postup:
- Smíchejte uvařené jáhly s nakrájeným zeleninovým mixem.
- Přidejte sůl, pepř, olej a citrónovou šťávu podle chuti.
- Dobře promíchejte a nechte chladit v lednici před podáváním.
Recept 2: Jáhlové karbanátky:
Ingredience:
- 1 šálek uvařených jáhlí
- 1 středně velká brambora, nastrouhaná
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička koriandru
- Sůl a pepř podle chuti
- Strouhanka na obalení
Postup:
- V míse smíchejte jáhly s nastrouhanou bramborou, cibulí, česnekem, kmínem, koriandrem, solí a pepřem.
- Vytvarujte z této směsi malé karbanátky a obalte je ve strouhance.
- Na pánvi s trochou oleje smažte karbanátky z obou stran do zlatova.
Recept na Jáhlovou kaši s ovocem a ořechy:
Ingredience:
- 1 šálek jáhlí
- 2 šálky mléka (kravského, mandlového nebo sójového)
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- Čerstvé ovoce podle chuti (např. jahody, banány, maliny)
- Ořechy na ozdobu (např. mandle, vlašské ořechy)
Postup:
- Příprava Jáhly:
Jáhly opláchněte pod tekoucí vodou a nechte je okapat.
- V hrnci přivedete mléko k varu, poté přidejte jáhly.
- Snižte plamen na minimum, přikryjte hrnec a vařte jáhly asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou měkké a voda vstřebána.
- Přidání sladidla a aromatického extraktu:
Jakmile jáhly vaří, přidejte lžíci medu (nebo javorového sirupu) a vanilkový extrakt.
- Dobře promíchejte a nechte ještě chvíli vařit, aby se všechny příchutě propojily.
- Podávání s ovocem a ořechy:
Na talíři nebo ve sklenici vytvořte základ jáhlové kaše.
- Na vrchol kaše přidejte čerstvé kousky ovoce dle preference.
- Posypte kaši ořechy (mandle, vlašské ořechy) pro krásnou texturu a přidanou chuť.
- Ozdobte a servírujte:
Můžete ještě pokapat medem, přidat plátek banánu nebo několik čerstvých jahod.
Vyzkoušejte tyto recepty a objevte všestrannost jáhly ve vaší kuchyni. S jejich vynikající chutí a výživovými výhodami jsou jáhly skvělým přídavkem do každodenní stravy.
Parametry
Výrobce | Byliny |