Med s kakaem a chilli sladce pálí. Načerpejte s ním pohodu a síly Sladké, pálivé a hořké jde náramně k sobě. Sladký luční med od našich pilných včeliček. Čili, o kterém jste se ve škole učili, že pálí jako čert. Hořké kakao s báječnou vůní dalekých zemí. V jedné skleničce chutnají jako kakaový med s chilli ďábelsky dobře! Ve vašem jídelníčku mu dejte čestné místo, neboť: - na jazyku začíná sladkým kakaovým vzplanutím a končí dlouhým, ostrým dojezdem > úžasná chuť, - do ovesné kaše, nápojů, dezertů,... Celý popis

Koupit za 149 Kč

Popis

Med s kakaem a chilli sladce pálí. Načerpejte s ním pohodu a síly

Sladké, pálivé a hořké jde náramně k sobě. Sladký luční med od našich pilných včeliček. Čili, o kterém jste se ve škole učili, že pálí jako čert. Hořké kakao s báječnou vůní dalekých zemí. V jedné skleničce chutnají jako kakaový med s chilli ďábelsky dobře! Ve vašem jídelníčku mu dejte čestné místo, neboť:

- na jazyku začíná sladkým kakaovým vzplanutím a končí dlouhým, ostrým dojezdem > úžasná chuť,

- do ovesné kaše, nápojů, dezertů, na pečivo padne jako ušitý > široké využití při stravování,

- v poličce i během předávání oslavenci působí jako fešný štramák > zajímavý vzhled,

- pěkně vás zahřeje a budete díky němu v pohodě a čilí > dodá vám jiskru.

Medík + kakalíno + chilli = sladká čertovinka, která rozpálí i vás. Stačí vložit do košíku.

Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři

Chilli med kakaový zbožňujeme:

„Co bychom si bez čili počali?
Napadlo nás, když jsme před devátou
sklenku pátou
chilli medu s kakaem načali.“

Jak jsme objevili chilli, kakao a med?

Sladké a pálivé k sobě patří odjakživa. My máme z kakaa a chilli husí kůži všude po těle. Dohromady jim to jde opravdu skvěle, především jako obrovsky smyslná a dráždivá pikantérie, údajně také afrodiziakální hlavně pro muže. Takže holky a kluci, tohle jsme pro vás namíchali. Výsledná chuť je hořkosladce ohnivá a v ústech vám rozehraje symfonii pohody, vášně a slasti. Z čili se vám na čele objeví krůpěje potu, pálení se ve slaďoučkém medu příjemně rozplyne a ještě dlouho ve vás zanechá žár a dobrou náladu.

- Zajímavost z našeho blogu: jak se na stupnici SHU měří pálivost chilli papriček?

Složení a konzistence kakaového medu s chilli

Složení našeho kakaa s chilli v medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med, mletý kajenský pepř a nealkalizovaný kakaový prášek (přírodní, 22% obsahu tuku). Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.

- Náš tip: nechte med s kakaový s chilli v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)

Co je to pastovaný med?

Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.

Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.

Kakao – popis a zajímavosti

Kakao se vyrábí z kakaových bobů – semen plodu kakaovníku pravého (latinsky Theobroma – česky doslova „potrava bohů“). Největší plocha kakaovníkových plantáží se dnes rozkládá v Pobřeží slonoviny (třetina světové produkce) a dále především v Ghaně, Kamerunu a Nigérii.

- Původní indiánské výrazy pro kakao a čokoládu jsou „cacauatl“, „kakaw“ či „chocol’ha“.

- Dobyvatele Cortéze uctili Aztékové lahodnou čokoládou ve zlatém poháru.

- Další zajímavosti najdete na našem blogu.

Hlavní složkou kakaových bobů je alkaloid theobromin a dále:

- minerály (např. draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo),

- antioxidanty (flavonoly),

- anandamid a kofein,

- zdravé tuky.

Pravé, kvalitní kakao posiluje lidské tělo a může:

- povzbuzovat srdeční činnost, snižovat vysoký krevní tlak a zvyšovat průtok krve,

- ovlivňovat pozitivně mozek, navozovat pocity štěstí a zlepšovat paměť,

- uvolňovat napětí v unavených svalech,

- přispívat k růstu vlasů a nehtů,

- zvyšovat milostnou touhu,

- pomáhat při nachlazení,

- dostávat tělo do formy,

- zvětšovat chuť k jídlu,

- platit na astma.

Chilli – popis a zajímavosti

Chilli paprička (latinsky Capsicum annum) se česky nazývá také feferonka či kajenský (cayenský) pepř. Jedná se o plod exotické křovité papriky ze Střední Ameriky.

- Je to superpotravina a podle mnoha výzkumů pomáhá v boji s řadou zdravotních obtíží.

- Její pálivost se měří na tzv. Scovilleově stupnici (SHU).

- Dnes roste v tropech a subtropech celého světa.

- Další zajímavosti najdete na našem blogu.

Výroba chilli medu s kakaem

Ochucený med s kakaem a chilli děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.

- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.

A jak máme kakao s chilli v medu nejraději?

Někdo to rád pálivé. Vy také? Proto si pochutnáte na našem skvělém medu s chilli a kakaem. Můžete si ho dopřát jenom tak pro radost, ale i s čímkoliv, když máte chuť na pořádně vostrej nářez. Využijete ho každý den v dezertech, na pečivu, ke sladkému loupáku a také ke kynutému pečivu – čupr pepr. Moc dobrý je také k bílým smetanovým jogurtům, ve kterých se chuť chilli ještě o dost zjemní. Lze ho rozmíchat v koktejlu nebo ve smoothie.

- Náš tip: zkuste něco originálního, ovesnou kaši s chilli medem kakaovým.

Podrobnosti o medu kakaovém s chilli

Výživové údaje na 100 g

Energie
1 401 / 335 kcal

Tuky
1,1 g

Z toho nasycené kyseliny
0,5 g

Sacharidy
79 g

Z toho cukry
76 g

Bílkoviny
1,3 g

Sůl
0 g

Obsahuje: květový pastovaný med (95 %), nealkalizovaný kakaový prášek (4 %), mletý kajenský pepř (1 %)

Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Včelařství Domovina
Hmotnost 180 g