Quinoa je málo známá rostlina, u nás není příliš rozšířená. Patří mezi nejstarší obiloviny a vyznačuje se skvělou chutí. Původem je z jižní Ameriky, kde byla od pradávna využívána denně. Jde o rostlinu, která má vysoký obsah živin a především bílkovin. Vyrovná se hodnotově masu, je výbornou náhradou pro vegetariány. Obsahuje lysin v takovém množství jaké má sója. Quinoa se pěstuje v Brazílii, Kolumbii, Peru a dalších zemích Latinské Ameriky. Drobná kulatá zrnka si snadno spletete s kuskusem nebo... Celý popis

Koupit za 96 Kč

Popis

Quinoa je málo známá rostlina, u nás není příliš rozšířená. Patří mezi nejstarší obiloviny a vyznačuje se skvělou chutí. Původem je z jižní Ameriky, kde byla od pradávna využívána denně. Jde o rostlinu, která má vysoký obsah živin a především bílkovin. Vyrovná se hodnotově masu, je výbornou náhradou pro vegetariány. Obsahuje lysin v takovém množství jaké má sója. Quinoa se pěstuje v Brazílii, Kolumbii, Peru a dalších zemích Latinské Ameriky. Drobná kulatá zrnka si snadno spletete s kuskusem nebo amarantem.

Jak se quinoa používá?

Ideální příloha ke grilované zelenině, do všech pokrmů, kde jsme doposud používali rýži, do salátů, rizota, do polévky, do sladkých i slaných kaší, vhodná také na klíčení, dokonce si ji můžeme doma pomlýt a vyrobit si z ní mouku. Vzhledem k tomu, že Quinoa přirozeně neobsahuje lepek je dobré tuto mouku zkombinovat s jiným typem mouky (pečivo by nedrželo při sobě). Quinoa mouky přidávejte max. 10% Lze ji také použít k zahuštění polévek. Pro přípravu lahodné snídaně lze Quinou zkombinovat se sušeným ovocem, medem apod. Quinoa je šikovná potravina, kterou ve své kuchyni využije každý. Přesvědčte se o tom i vy.

Příprava a druhy Quinoy

Připravuje se obdobně jako rýže, kdy do 1 dílu Quinoi přidáte 2 díly vody, následně získáte lehkou a nadýchanou hmotu, která má lehce oříškovou chuť.

Quinoa je bílá, černá nebo červená. Každá z nich má jiný obsah saponinu. Bílá Quinoa má chuť nasládlou, černá a červená naopak mnohem zemitější. Quinou lze konzumovat v jakémkoliv množství, stejně jako jiné obiloviny. Její výhodou je právě přirozená bezlepkovost. Quinoa by měla být součástí vašeho nového, zdravého jídelníčku.

Skladování

Uchovávejte při teplotách do 25 stupňů celsia a ideálně se vyhněte místům s vysokou vlhkostí. Jinak není její skladování ničím odlišné například od rýže, po přesypání do skleněné nádoby se dá skladovat dlouhodobě.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Wolfberry
Hmotnost 500 g
Bio ano