Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice, která byla pěstována v Evropě již před 8000 lety, pěstovali ji Egypťané, Keltové i Germáni. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy. V současnosti je špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Zároveň je špalda lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince na lepek. Špalda loupaná je obilnina pro přímou spotřebu. Z minerálů obsahuje hodně... Celý popis
Koupit za 239 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
98 %
PROBIO Špalda loupaná BIO 3000 g
Doprava:
59 Kč
Skladem
239 Kč
Koupit za 239 Kč
96 %
Špalda loupaná BIO 3kg, Probio
Doprava:
69 Kč
Skladem
218 Kč
Koupit za 218 Kč
Popis
Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice, která byla pěstována v Evropě již před 8000 lety, pěstovali ji Egypťané, Keltové i Germáni. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy. V současnosti je špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Zároveň je špalda lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince na lepek.
Špalda loupaná je obilnina pro přímou spotřebu. Z minerálů obsahuje hodně hořčíku, dále vápník, draslík, fosfor, zinek. Z vitamínů především vitamíny B a vitamín B17, který působí jako prevence proti rakovině. Špalda obsahuje sacharidy (68 %), vysoký podíl bílkovin (17 %), relativně hodně nenasycených mastných kyselin (2,5%) a neobsahuje cholesterol.
Ze špaldy se také vyrábí kávovina jako zdravá náhražka kávy. Společným rysem všech obilovin je příznivý účinek na krevní oběh a nezpůsobení náhlého zvýšení hladiny glukózy v krvi. Proto jsou obiloviny vhodné i pro diabetiky. Takže i špalda, se dají využít pro přípravu rizota, nebo jako příloha hlavních jídel. Špalda se hodí i do pomazánek, salátů, kaší, nebo k zapékání.
Nutriční hodnota ve 100g: Energie 1480 kJ (352kcal), bílkoviny: 18g, sacharidy: 88g, tuky: 2,5g, Hořčík: 250mg (83% DDD), Thyamin: 0,6mg (43% DDD), Niacin: 4,3mg (24% DDD). DDD = doporučená denní dávka
Složení: pšenice špalda - BIO produkt kontrolovaného ekologického zemědělství. Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti nejvýše do 75%.
Špalda loupaná je obilnina pro přímou spotřebu. Z minerálů obsahuje hodně hořčíku, dále vápník, draslík, fosfor, zinek. Z vitamínů především vitamíny B a vitamín B17, který působí jako prevence proti rakovině. Špalda obsahuje sacharidy (68 %), vysoký podíl bílkovin (17 %), relativně hodně nenasycených mastných kyselin (2,5%) a neobsahuje cholesterol.
Ze špaldy se také vyrábí kávovina jako zdravá náhražka kávy. Společným rysem všech obilovin je příznivý účinek na krevní oběh a nezpůsobení náhlého zvýšení hladiny glukózy v krvi. Proto jsou obiloviny vhodné i pro diabetiky. Takže i špalda, se dají využít pro přípravu rizota, nebo jako příloha hlavních jídel. Špalda se hodí i do pomazánek, salátů, kaší, nebo k zapékání.
Nutriční hodnota ve 100g: Energie 1480 kJ (352kcal), bílkoviny: 18g, sacharidy: 88g, tuky: 2,5g, Hořčík: 250mg (83% DDD), Thyamin: 0,6mg (43% DDD), Niacin: 4,3mg (24% DDD). DDD = doporučená denní dávka
Složení: pšenice špalda - BIO produkt kontrolovaného ekologického zemědělství. Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti nejvýše do 75%.
Parametry
| Výrobce | Pro-Bio |
| Hmotnost | 3500 g |
| Bio | ano |