Quinoa pochází z Jižní Ameriky, kde patřila a pořád patří k hlavním zemědělským plodinám. Quinou dokonce Inkové považovali za posvátnou a s trochou nadsázky se dá říct, že podobně okouzleni jsme i my dnes. Ne nadarmo ji NASA zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty při dlouhých vesmírných letech. Tipy na použití: - Hodí se jako příloha k dušeným jídlům, omáčkám a grilované zelenině. Pro výraznější chuť uvařte quinou ve vývaru nebo přidejte při vaření bujon. - Ochucenou quinoou můžete plnit... Celý popis

Koupit za 82 Kč

Popis

Quinoa pochází z Jižní Ameriky, kde patřila a pořád patří k hlavním zemědělským plodinám. Quinou dokonce Inkové považovali za posvátnou a s trochou nadsázky se dá říct, že podobně okouzleni jsme i my dnes. Ne nadarmo ji NASA zkoumá jako potravinu vhodnou pro astronauty při dlouhých vesmírných letech.

Tipy na použití:

- Hodí se jako příloha k dušeným jídlům, omáčkám a grilované zelenině. Pro výraznější chuť uvařte quinou ve vývaru nebo přidejte při vaření bujon.
- Ochucenou quinoou můžete plnit a zapékat zeleninu, třeba rajčata, papriky nebo cukety.
- Quinoa se dá použít i na sladko – na přípravu kaší, nákypů.
- Hodí se na přípravu karbanátků, placiček.
- Můžete ji přidávat do salátů, polévek, lívanců, smoothie.

Recepty:

- Karbanátky z quinoy a pečeného batátu
recept je popsán zde
- Quinoový salát s limetkou
recept naleznete zde
- Quinoový salát s bazalkou, česnekem a cherry rajčátky
recept je uveden na straně 26 v Dobrotách léto 2014
- Bramborový salát s quinoou a sušenými rajčaty
recept naleznete na straně 26 v Dobrotách léto 2014
- Quiche s quinoou, tempehem a mangoldem
recept je popsán na straně 26 v Dobrotách léto 2014
- Rýžovo-quinoový pilaf se sušenými rajčaty a kešu
recept je popsán na straně 12 v Dobrotách jaro 2015
- Wrap s kari a quinoou
150 g quinoy
100 g mraženého hrášku
1 červená paprika
40 g sekaných kešu ořechů
1 malá cibule
1 lžíce tahini
1 stroužek česneku
1 lžíce sušeného lahůdkového droždí
1 lžíce kari
svazek máty
2 lžíce olivového oleje
4 tortilly
ledový salát

- Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou, vařte cca 15 minut ve 400 ml vody a nechte dojít pod pokličkou.
- Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte rozetřený česnek, zasypte kari a lehce podlijte vodou, ať se nepřipaluje. Přidejte sezamovou pastu tahini, hrášek, kešu, nakrájenou červenou papriku, případně dosolte a krátce povařte.
- Odstavte z plotny, vmíchejte lahůdkové droždí, mátu a smíchejte s uvařenou quinoou.
- Vychladlé balte do tortil spolu s ledovým salátem. Podávejte s kysanou specialitou Sojade natural smíchanou s nasekanou mátou.
Vyzkoušejte také další produkty:

- quinoové vločky
- quinoový nápoj
- quinoa
- červená quinoa
- pohankové těstoviny Soba quinoa

Trvanlivost: 10 měsíců

Složení: Quinoa černá*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Produkt kontrolovaného ekologického zemědělství, ověřeno certifikátem

Neobsahuje žádné suroviny živočišného původu (maso, mléko, med)

Není přislazeno cukrem, může obsahovat přirozeně se vyskytující cukry

Vyrobeno ze surovin, které neobsahují lepek. Výrobek však může obsahovat stopy lepku.

Certifikát: CZ-BIO-001

Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1435 kJ/343 kcal. Tuky: 5 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0.5 g. Sacharidy: 60.8 g. z toho cukry: 0.5 g. Bílkoviny: 13.8 g. Sůl: 0.02 g

Návod k přípravě: Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou a uvařte v 2,5 násobném množství vody cca 15 minut.

Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Legislativní zařazení: Oilný mlýnský výrobek – quiona..

Zemědělská produkce: Peru
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Country life
Hmotnost 250 g
Bio ano